„Ia-ți o mască dacă ți-e frică că crăpi!” a zis – și a aruncat cu ea după o altă colegă. „Atitudine de mahala pe care chiar și-n aceste momente trebuie să o suportăm”. Tranșeele invizibile din Spitalul Județean Arad înghit prima linie: CADRELE MEDICALE!

masca chirurgicala
Distribuie:

M-am frământat o noapte întreagă dacă să public acest material și sub ce formă. Am decis să-l fac public pentru că, în fond, este REALITATEA pe care ar trebui, fiecare dintre noi s-o înfrunte. Ar trebui să fim conștienți că nu avem autorități care să ne ajute. Să nu ne autoamăgim că informațiile pe care autoritățile le transmit public sunt și cele reale. Să învățăm să ascultăm vocile care trebuie și nu trâmbițele care le acoperă. Redăm un material brut, un dialog  la fel de dur ca realitatea. Singura realitate care contează și, în rest, fiecare cititor să tragă singur concluziile. Vocea din acest dialog este a unui cadru medical. Una din zecile de mii, sau poate sute de mii din România, care acum își joacă propria lor șansă la viață… Șansa noastră, a fiecăruia, la viață!


„Bună seara. Ne cerem scuze, dar facem parte din personalul Spitalului Județean Arad  și suntem destul de stresate și speriate, nu ne simțim prea bine. Nici nu știm dacă facem bine dar TREBUIE spuse multe lucruri.

Este haos general și pur și simplu ne temem pentru viața noastră. Nu mai putem ascunde lucruri numai de teama că domnul manager, Mircea Onel, ne amenință că ne dă afară. Și toți vor să ascundă condițiile în care suntem nevoiți să muncim.

Adevărul este că nu există o reglementare clară, aplicată în acest spital. Zice că medicii interniști și de familie, e vorba de rezidenți, trebuie să meargă, conform dispozițiilor doctorului Raed Arafat, în secții etc. Problema este că au trimis câțiva inși, apoi au decis să ne trimită doar pe noi peste tot. Și asta e problema, că restul rezidenților, care trebuie să meargă și ei, nu-i mai trimit, doar pe noi. Și asta așa, la cererea managerului.


Dar la cum au plimbat pacientul decedat azi ( 23.03.2020), se impune carantina. Avem filmarea… nu era izolat… era gol, intubat pe targa mobilă!

Da.  Putem fi toți afectați. Au intrat mulți în contact cu acest pacient. In fond trebuie să respecte noul ordin.

Dar pe noi ne doare că trebuie să ascundem adevărul, de frică. Adevărul este că fără mască cu filtru nu ai ce să cauți în vamă și nici în spital. Doar mască omologată și sigură, adică doar de tip  ffp 3.


Ce tip de măști aveți!?

În vamă ne-au trimis cu măști din alea simple, cum au manichiuristele care pun gel. De exemplu, un om venit din Italia se plimba prin vamă printre polițiștii de frontieră, care, la  fel ca și noi, au doar masca normală, simplă, nu cea specială cu filtre. In spital pe secția de interne nu au măști, nici măcar din acestea simple, nu au dezinfectant. Am diluat spirt medicinal cu apă să ne dezinfectăm.

In ziua cu ordonanța, săptămâna trecută, a zis Raed Arafat că rezidenții de interne și medicină de familie să meargă în spital pe secții, că acolo se mai internează acum pacienții, la noi s-au mutat cei de la pneumologie și toată urgența respiratorie din județul Arad, iar apoi celelalte specialități. Au mers câțiva în vamă, 10 cadre pe timp de  zi, 10 pe timp noapte,  o singură dată, apoi a doua zi posibil infectați ( având în vedere că au fost neechipați corespunzător), au venit pe diverse secții în spital.

La Lipova au apucat să ducă pacienții cu diagnostic TBC iar la Sebiș tot persoane cu boli cronice ale aparatului respirator sau combinate.

Șefii de secție au cerut să meargă cardiologii rezidenți și chirurgii rezidenți să îi ajute, iar pe ceilalți, interniști rezidenți ( 7-8 persoane) și rezidenți de medici de familie, au luat decizia să meargă doar ei în vămi. Apoi, de azi s-au gândit că, dacă ăștia de au fost în vamă vin in spital și îi îmbolnăvesc pe toți, inclusiv pe pacienți, să nu fie scandal. Asta e problema lor acum – să nu se afle nimic.


Câte ore stați în vamă? În ce condiții?

În vamă stăm 12 ore.


Vă asigură ceva echipamente de protecție?

Ce sunt alea echipamente de protecție, vă pot întreba eu? Am fost trimise fete singure la triaj în vamă, iar cei care vin în țară, e exact cum a povestit Roșca. A spus adevărul, nu știu în rest ce studii are, ce nu are. El a fost ca și voluntar acolo. Au băgat câțiva elevi de postliceală sanitară să meargă, ca voluntari tot în vamă, cam 5 sau 6 copii erau când am fost eu.


Ok. Dar v-a / i-a instruit cineva pe voluntari sau chiar pe voi?

Nimeni nu i-a instruit. Nici pe noi de altfel. Nici cadrele medicale din spital, „marii specialiști”. Noi, practic, habar nu avem cum trebuie să acționăm în asemenea situații, trebuie să recunoaștem asta. Bine că ne dau un halat xxxl, din cel de unică folosință și o mască ce teoretic ar fi bună 2 ore, iar noi o folosim 12 ore!


Dar un protocol v-a dat cineva?

NU! Niciun protocol! Un singur costum mai profesional am văzut, cu mască și ochelari, cu filtru ffp3, în urmă cu câteva zile când managerul spitalului, noaptea, a dus o specialistă de la interne, tânără, în vamă. A stat vreo 5 ore și a doua zi a venit în spital, pe secție. Ne-a fost la toți frică atunci, sincer.


De ce a dus-o? Să vă instruiască? Vouă de ce nu vă dă costum din ăla?

Nu să ne instruiască. Nici vorbă. A completat foile de declarație a celor din vamă  dat fiind faptul că aceia nu știu să scrie.


Acum, în timp ce vorbim, înțeleg că ATI e închis…personalul în carantina… acum la SJA

Da. Cine știe ce e acolo? De câteva zile sunt pacienți în vârstă, cu pneumonii ieșite din comun. Probabil sunt mai multi bolnavi, dar nu-i testează.


Înafară de cel care a decedat azi ( 23.03.2020), câți mai sunt?

Azi ( 23.03.2020) au testat vreo 4 pacienți.


Tot de pe ATI?

Nu. De pe Interne. Pe ATI ajung doar când se decompensează.


Au venit rezultatele celor 4 pacienți?

Nu știu sigur și nu vreau să dezinformez.

Ideea e că e debandadă și DSP nu testează. Ca și cu cel de la Ineu. L-au plimbat prin Ineu, prin infecțioase, ATI copii, ATI adulți…


Dar de ce doar DSP testează dacă sunt deja internați în spital?!

Păi DSP dirijează cine e testat. Nu-i testat, a murit de cancer, sau septicemie sau mai știu eu ce altă cauză de deces. Acest șef de la DSP, Cătană, pus politic, e paralel cu medicina, habar nu are. Ne-a  trimis fără echipament, că cică „ia-ți o mască dacă ți-e frică că crăpi” și a aruncat cu ea după o altă colegă. Atitudine de mahala chiar și-n aceste momente trebuie să suportăm și apoi începe și Onel că ne dă afară…


Cine a zis așa? „ia-ți o mască dacă ți-e frica că crăpi”?

Domnul Cătană de la DSP Arad. Noi, cei din spital, credem că el este direct răspunzător pentru proasta organizare și lipsa testării. Probabil nu o să testeze doctorii, ca să mușamalizeze.

Mâine noaptea pe frig, am înțeles că vor să trimită câte o femeie doctor, singură în vamă la Nădlac, Vărșand și  Nădlac 2. In frig, cu un halat de hârtie, cu o mască simplă. Noi nu putem merge nici la baie, acolo,  să nu ne contaminăm.


Nu au montat cort?

Au montat. Dar bate vântul prin cort, nu e încălzit, când intră vreo 25 de nou-intrați în țară peste noi, vă dați seama ce siguranță mai ai. Și tot nu știm încă, dacă noi am făcut medicina că să scriem declarații in locul celor ce intră, bine că nu ne pun să și semnăm în locul lor.

Azi a intrat un ordin care specifică să fie repartizați uniform medicii rezidenți, nu scrie nimic de vamă, tocmai pentru a nu crește riscul infectării medicilor. Dar în acest caz, cum să ne trimită doar pe noi și în vamă, și la triaj la municipal și în cort la județean? 

Și fiind puțini, sunt cadre care au fost sâmbătă pe zi, azi la cort la municipal și mâine noapte sunt programate să meargă la vamă în ger. Deja sunt printre noi care ne simțim rău, ne doare gâtul etc. Ne e și frică să spunem asta. Ceilalți rezidenți au fost rugați să stea acasă, asta doar pentru că poate unii au apucat să meargă o singură dată în vamă și să nu infecteze prin spital, dar ei deja au fost prezenți pe secții înainte să ia decizia asta cei din conducere.

Ei persistă să  ne trimită doar pe noi, circa 60 de persoane, în timp ce restul care fac obiectul ordinului dat de Arafat stau acasă. Și azi (23.03.2020) a apărut completare la ordin, conducerea e obligată să trimită cât mai rar aceiași oameni, pentru a reduce riscul infectării.


60 de rezidenți sau și cadre amestecate?

Doar rezidenții de interne și medicină de familie. Interne 7 sau 8 persoane și mf vreo 50. Deci ești aproape zilnic expus, dacă sâmbătă ai fost 12 ore pe Nădlac, luni in triaj, marți noaptea iar în vamă, e ilegal și contrar ordinului lui Arafat. Noi trebuia să fim conform ordinului pe secțiile care primesc pacienții, în nici un caz în vamă.

Și încă ceva, GRAV! Ni s-a spus acolo, că nu trebuie dat detalii oamenilor, că de exemplu, șoferii de tir veniți din Italia, nu au obligația conform legii să se autoizoleze, dar mulți au întrebat ce să facă dacă merg acasă la familie?. E halucinant, credeți-mă. Doar în zona Lipova sunt cel puțin 40 de șoferi de tir. Care au șanse reale să infecteze membri familiei, etc. Nu toți merg înapoi în curse, unii descarcă marfa la Lidl, Kaufland, prin Arad, și apoi pleacă pe sate la casele lor. Erau derutați și speriați, dar cei de la DSP nu zic nimic, să facă fiecare cum crede, dar noi ne gândim la modul serios, oare câți bătrâni de pe sate și nu numai vor muri în câteva zile?

Deja sunt extrem de multe persoane afectate. Niciodată nu au fost într-o singură zi atâția pacienți cu febră, pneumonie dublă, aspect rx specific infecției covid, și analize laborator clare de infecție. Toți tac de frică … probabil, vor mai muri azi sau mâine. Au apărut deja de vineri cazuri suspecte. Exact ceea ce ziceam de șoferii de tir, de cei care au mințit de unde veneau și s-au dus prin județ. Numai sâmbătă au venit vreo câteva zeci cetățeni în țară și au mers la Seleus și Cărand. Noi, personalul, nici nu vrem să ne imaginăm cum va fi săptămâna viitoare în comunitățile mici. NU vrem să ne imaginăm!


Avem acordul să facem un material despre ce vorbim acum?

Asta ne dorim! Puteți face, poate așa scăpăm și noi în viață!”


FOTO – Google


Articol asociat:

O altă MĂRTURIE despre „triajul” din vămi: „Nicio procedură medicală nu facem! Suntem cadre medicale care facem exclusiv muncă de evidența populației! Suntem bătaia de joc a unor INCOMPETENȚI!”


 

Categorie: Reportaje
Etichete: carantina, coronavirus, DSP Arad, Spitalul Judetean Arad
Distribuie:
Articolul anterior
DE CE NU AVEM în Spitalul Județean Arad un APARAT DE TESTARE pentru CORONAVIRUS și KITURI în farmacii?! Pentru că DEALERII Consiliului Județean și ai Casei de Asigurări de Sănătate nu s-au înțeles la PREȚ, iar ȘEFII SE ASCUND „sub fustele nevestelor”… vorba fostului LOR Ministru de Interne!
Articolul următor
Mihai Fifor: Este de maximă urgență să se aloce fondurile necesare pentru dotarea Spitalului cu echipamente și tehnică, necesare depășirii momentului acesta atât de complicat

19 comentarii. Leave new

 • Nu am înțeles legătura cu inelul ! Despre ce este vorba? A fost cineva contaminat prin spitalul ineu? Cand?

  Răspunde
 • avatar of alecsandru floria
  Alecsandru Floria
  24 martie 2020 15:20

  Va rog ,luati masuri prin destituirea din functie a managerului spitalului Arad,pentru a preveni infectarea personalului medical ! Acest comportament neadecvat trebuie pedepsit !

  Răspunde
 • Destituirea directorului de la DSP, acela s-a exprimat as, cu limbaj de mahala! El spune sa nu se testeze pacientii. TREZITI-VĂ!!! Pana nu e prea tarziu

  Răspunde
 • Demis!Nesimțitul naibii.Să lucreze mă-sa în condițiile de față!Asigură echipament de protecție jegule!

  Răspunde
 • Destituirea din funcție fără drept de apel. Nicio demisie, ci destituirea direct și judecată la tribunalul militar. În situațiile de urgență, faptele sunt agravante.

  Răspunde
 • Colc peste pupaza , dupa tura de noapte au fost chemate la prefectura sa dea explicatii inchizitorului sef stoian si managerului spitatului ( cine a avut curaj sa filmeze si sa trimita informatii presei ), amenintate ca vor fi date in judecata si li se vor desface contractele de munca . Ei ar trebui dati in judecata pentru amenintare , abuz si altele .
  Sper ca fetele vor avea curaj sa declare si in fata procurorului faptele petrecute , sa nu le fie teama !

  Răspunde
 • Mai stresatilor, mai frustratilor, 2 bani si-o ceapa degerata meritati. Rezidenti frustrati, care nu au fost capabili decât de MF, acum se trezesc mari medici si in linia intai. Acum, dupa 1 luna de iures, de agitatie, de frig si ordine contradictorii, veniti si voi si va vaitati ca nu aveti combinezon? Sau masca? Sau mănuși? Ce ar trebuii sa faca sutele de jandarmi care asigurau linestea prin vami? Sau sutele de politisti de frontiera care stateau „nas in nas” cu puhoiul dezlantuit, mizer, analfabet si nespalat? Sau personaul DSP ului care a facut ture de 12 ore…zi, noapte, fara ordine, fara noima…
  Oare pana sa veniți voi, 2..3 prințese , nu a existat acesta „linia intai”? Sa va fie rusine si sa-i aveti ca pacienti pe cei care s-au intors acum acasa. Sa vedem, o sa urlati si atunci dupa echipament??? Habar nu aveti ca noi, institutiile militare suportam ordinele si va suportam si pe voi…frustratii societatii, dupa 2-3 zile de greu.

  Răspunde
  • Bai dobitocule, sa te trateze jandarmii cand o sa ai covid, sa te vad atunci.

   Răspunde
  • Frustrat, uşor retard, nesimțit… oglinda jandarmeriei ? Ai idee ce înseamnă acest COVID? Ştii măcar tabla înmulţirii corect, fară „Smartphone” ?
   Comunist retrograde!

   Răspunde
  • Buna ziua domnule Arădean.
   Jignirile dumneavoastră la adresa medicilor de familie , dă drept dovadă de lipsă de respect. In primul rand vorbim de absolvirea unei facultăți cu un efort continuu și susținut și abia apoi de alegerea la examenul de rezidențiat , o alegere liberă , care este parțial influențată de notă. Însă nu o notă va da valoare unui om , cât nici funcția ocupată de acesta.
   Țara aceasta este plina de nesimțiți și de oameni fără cei 7 ani de acasă.
   Din păcate , toată lumea trece printr-o perioadă de criză și se poate înțelege cum gândește poporul nostru , fiecare trage pentru el cât să îi meargă lui bine și atât! Autoritățile fac cat pot și în funcție de gradul de interes , fie pentru popor , fie pentru propriul buzunar. Și acest comportament se poate observa de zeci de ani încoace pe toate structurile acestei țări.
   Aveți idei constructive și sfaturi utile , v-as ruga sa le exprimați , pentru că jignirile dumneavoastră nu își au nici un rost pentru situația de moment.
   Sa aveți o zii frumoasa.

   Răspunde
  • Ba nesimtitule cu oameni ca tine se duce tara in jos si gandire infecta poti sa ai,poti scrie si fara sa injuri si jogniri opinia ta,
   Nu fi prost si trezestete din somn ca nu esti animal esti inca om cred ?

   Răspunde
  • Incredibil …Mitocanie, iresponsabilitate, lipsa de empatie si, cel mai grav, toatala neintelegere a fenomenului si a riscurilor.Ai pierdut o ocazie minunata sa taci.Si sa fii om!

   Răspunde
  • Ba jandarm prost și analfabet, tu sa nu vorbești așa nu cu un medic, dar nici cu un absolvent de 6 ani de medicina. Ai înțeles, bătăuș prost și lobotomizat?

   Răspunde
 • avatar of corto maltese
  Corto Maltese
  26 martie 2020 11:16

  Ar trebui spânzarați toți ticăloșii ăștia parașutați pe pile în posturi importante, pentru care sunt cu totul paralel, cum sunt Onete, Cătană, la Suceava. Este plină România de oameni de căcat precum aceste specimene infecte. Sau măcar băgați la închisoare toți, la grămadă. Să vadă cum e să te decimeze coronavirusul în astfel de condiții. Până să înceapă procesul, ar crăpa toți. Nici de mâncare nu le-aș mai da. Blestemaților! Am presimțirea că, ținând cont de ce se întâmplă la nivel organizatoric în țara asta condusă de habarniști total, aici va fi o explozie nemaivăzută de infectări cu COVID19. Și decese cu zecile de mii. Lumea va rămâne cu deștul în gură când va vedea ce se întâmplă în România.

  Răspunde
 • Cătană pervers mic și incompetent,marș la tomberon,că vor apărea filmulețe cu femeiuștile (doctor)ce intră la tine în hogeac….marș la tomberon.Al 12 ceas…O Șansă

  Răspunde
 • […] „Ia-ți o mască dacă ți-e frică că crăpi!” a zis – și a aruncat cu ea după o altă colegă. „Atitudine de mahala pe care chiar și-n aceste momente trebuie să o suportăm”. Tranșeele invizibile din Spitalul Județean Arad înghit prima linie: CADRELE MEDICALE!, arată criticarad.ro. […]

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie