Încep probele de la BACALAUREAT 2024

baqcalaureat 2024
Distribuie:

Luni, 17 iunie, Bacalaureatul 2024 începe cu probele de competenţe. În județul Arad, un sfert dintre elevii care au terminat clasa a XII-a nu s-au înscris la Bacalaureat. Potrivit declarațiilor făcute de inspectorul școlar general din ARAD, Marius Gondor, pentru EuropaFM, ar fi vorba despre 24,6% dintre absolvenți care nu se regăsesc pe listele de înscriși.

„Noi în anul acesta, din datele inițiale ar fi trebuit să avem 3.246 de absolvenţi zi, seral și fără frecvență. S-au înscris 2.800 de candidaţi, aceștia provenind și din seria curentă, dar și din serii anterioare. Cei care nu s-au înscris presupun doar că nu s-au considerat pregătiți pentru a lua acest examen” – a declarat inspectorul școlar general Marius Gondor. Dintre cei înscriși la bac, doar 2.440 sunt din promoția actuală, restul fiind din promoții anterioare, conform conducerii ISJ Arad.

Înscrierea la Bacalaureat este voluntară, nu automată ca la Evaluarea Națională de clasa a VIII-a. În Arad, au absolvit clasa a XII-a peste 3.200 de tineri și dintre aceștia 800 nu s-au mai înscris la BAC.


Care sunt regulile

Candidaţii vor fi repartizaţi în săli în ordine alfabetică, iar listele au fost comunicate cu 24 de ore înainte de prima probă.

La proba de evaluare a competenţelor lingvistice, repartizarea pe săli se face în ordine alfabetică, în funcţie de limba la care candidaţii susţin proba. Evaluarea competenţelor lingvistice pentru limba română, limba maternă şi limba modernă, precum şi a celor digitale se face, pentru fiecare candidat, de către doi profesori examinatori, dintre care unul este cadrul didactic care a predat disciplina respectivă la clasă, iar celălalt este un alt cadru didactic, de aceeaşi specialitate, din unitatea de învăţământ.

Rezultatul obţinut de fiecare candidat la proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, respectiv în limba maternă nu se exprimă prin note sau prin calificativ admis/respins, ci prin stabilirea nivelului de competenţă corespunzător grilei aprobate la nivel naţional.

După evaluarea competențelor urmează probele scrise

Proba scrisă de română are loc pe 1 iulie. Proba scrisă la limba română de la BAC 2024 este probă obligatorie pentru toate specializările și cea care le ridică cele mai mari probleme candidaților.

Urmează examenele la matematică și istorie – proba obligatorie a profilului și specializării. Proba la alegere, în funcție de profil și specializare – Fizică, Chimie organică, Chimie anorganică, Biologie vegetală și animală, Anatomie, Informatică, Geografie, Economie, Filosofie, Psihologie, Logică sau Sociologie – este ultima probă scrisă de la BAC 2024.

Calendar complet al sesiunii de vară de la Bacalaureat 

Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen s-a făcut în 7 iunie 2024

Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A  19 – 20 iunie 2024

Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B  20 – 21 iunie 2024

Evaluarea competențelor digitale – proba D  – 25 – 27 iunie 2024

Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C – 1 iulie 2024

Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă 2 iulie 2024

Proba obligatorie a profilului – proba E.c)proba scrisă 3 iulie 2024

 Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d)proba scrisă 4 iulie 2024

 Limba și literatura maternă – proba E.b)proba scrisă 8 iulie 2024

 Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12,00) și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12,00 – 18,00 9 – 11 iulie 2024.

 Rezolvarea contestațiilor 12 iulie 2024 și Afișarea rezultatelor finale.

Olimpicii au susținut examenul de Bac 2024 în perioada 21 mai – 4 iunie, potrivit calendarului stabilit de Ministerul Educației.


Foto: palade.ro


 

Categorie: Știri
Etichete: absolvenți 2024, Arad, Bacalaureat 2024
Distribuie:
Articolul anterior
Accident rutier cu victimă, la Sânleani
Articolul următor
ÎNTÂIA DATĂ ÎN ROMÂNIA, pe scena Teatrului clasic „Ioan Slavici”, LUNTRAȘUL  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie