ÎNTÂLNIREA DE LA SEBIȘ – un eveniment aparent mărunt cu trei „știri” despre Iustin Cionca… dar din care am aflat cu ce se ocupă mai nou Gheorghe Feieș

4b53a102 b4df 47fb 992a ff6cbfd45a4b
Distribuie:

 

[COMUNICATE DE PRESĂ]

Iustin Cionca a cerut tuturor primăriilor arădene din zona de munte să se asocieze în Țara Moților

Președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, a participat astăzi, alături de 12 primari din județ și primarul orașului Zlatna, la ședința de constituire a Agenției de Dezvoltare Intercomunitară „Moții. Țara de Piatră”. Întâlnirea a avut loc la Sebiș și a fost organizată de Gheorghe Feieș, consilierul președintelui Consiliului Județean Arad.

Sunt 86 de primării din zona Munților Apuseni implicate în acest proiect. „Putem da exemplu de unitate la nivel național”, a declarat primarul de Zlatna, Ponoran Silviu, prezent astăzi la Sebiș.

Iustin Cionca (Arad) și Ion Dumtrel (Alba) au fost singurii președinți de Consiliu Județean care s-au implicat activ în acest proiect, la cel mai înalt nivel administrativ județean. Iustin Cionca a inițiat și întâlnirea de astăzi, de la Sebiș, pentru cooptarea mai multor primării arădene în această organizație care își propune accesarea oportunităților de finanțare pentru moți (de exemplu, au fost înființate 143 de stâne-model la nivelul Munților Apuseni, cu sprijin din partea statului). „Anul acesta s-au alocat 200 de milioane de euro pentru dezvoltarea zonei de munte, iar în următorii zece ani alocația stabilită de stat prin Legea Muntelui este de 1 miliard de euro. Le cer tuturor primarilor din zona montană a județului Arad, tuturor celor care sunt eligibili, să intre în acest proiect, pentru că este o șansă în plus pentru localitățile lor. Am cerut să vedem dacă ar putea fi cooptată și Bârsa, chiar dacă geografic este chiar la limita zonei de referință. Ca în orice finanțare, și aici primul venit este primul servit, de aceea trebuie să ne grăbim cu asocierea, să nu pierdem timpul, să scriem proiecte și să accesăm fondurile scoase la bătaie” – a precizat Iustin Cionca. Acesta a declarat că va solicita și Consiliului Județean Arad să intre în Agenția de Dezvoltare Intercomunitară „Moții. Țara de piatră”, pentru a dezvolta împreună proiecte pentru această zonă.

Primăriile Gurahonț (Lenuța Moțica), Chisindia (Ionel Pașca), Sebiș (Radu Demetrescu), Hălmăgel (Mihaela Banci), Dieci (Liviu Burta), Almaș (Dinel Costea), Brazii (Nicușor Vesa), Ignești (Ioan Marinel Urs), Bârsa (Avram Cev), Buteni (Mircea Braiți), Pleșcuța (Viorel Groza), Dezna (Ovidiu Neaga), prezente la întâlnirea de la Sebiș, au transmis astăzi intenția de aderare la Agenția de Dezvoltare Intercomunitară „Moții. Țara de Piatră”.

Primarul comunei Hălmăgel a propus realizarea unui proiect de finanțare între trei județe pentru accesibilizarea Muntelui Găina, prin modernizarea și extinderea unui drum forestier sau prin modernizarea drumului județean prin satul Sârbi.

***

Iustin Cionca: „În extinderea rețelei de gaz din județ, Consiliul Județean este partenerul obligatoriu al primăriilor!”

Președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, a solicitat ieri Agenției de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) „Extindere Magistrală Gaz – Valea Crișului Alb” cooptarea Consiliului Județean în această Agenție, pentru a putea susține inițiativa primarilor care își doresc extinderea rețelei de gaz în această parte a județului. Iustin Cionca a explicat primarilor că este necesară corelarea strategiilor locale cu Strategia de Dezvoltare a Județului Arad.

În cadrul unei ședințe organizate miercuri, la Sebiș, primarii participanți, membri în Agenția de Dezvoltare Intercomunitară „Extindere Magistrală Gaz – Valea Crișului Alb” au declarat că este necesară includerea Consiliului Județean în acest ADI, pentru că astfel crește șansa extinderii rețelei de gaz în județ. În discuții s-au constatat încă suficiente neclarități legate de finanțarea documentației economice, a studiilor de fezabilitate și a cheltuielilor de racordare.

„Văd că se încearcă politizarea acestui subiect, al extinderii rețelei de gaz în județul Arad. Eu nu vreau să intru în jocurile politice, însă constat că se încearcă dezbinarea primarilor și îndepărtarea Consiliului Județean dintr-un parteneriat pentru cetățeni. Eu zic să muncim noi, împreună, primarii și Consiliul Județean, și să lăsăm politicienii să facă declarații politice, pentru că miza este foarte mare, nu una de orgoliu, nu un schimb de replici politice. Locul Consiliului Județean este alături de primăriile din județ, în orice construcție care își propune dezvoltarea Aradului” – a declarat președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca.

Primarul comunei Gurahonț, Lenuța Moțica, a confirmat această declarație, precizând că din păcate multe proiecte sunt discutate în cheie politică și nu administrativă, în beneficiul cetățenilor. La rândul său, Gheorghe Feieș, consilier al președintelui Iustin Cionca, a declarat că asocierea cu Consiliul Județean asigură o garanție mai mare pentru realizarea proiectului de extindere a rețelei de gaz, ținând cont și de aparatul de specialitate mai amplu și mai experimentat al Consiliului Județean Arad, în comparație cu primăriile de comune.

„Aici toți trebuie să fim uniți, primăriile cu Consiliul Județean, cu parlamentarii, cu Prefectura, să rezolvăm cât mai rapid extinderea rețelei. Asta nu este o joacă politică, dacă cineva își propune să confiște proiectul, îl pune în pericol. Mă surprinde că există voci care susțin că prin excluderea Consiliului Județean din Agențiile de Dezvoltare Intercomunitară pe gaz se va munci mai eficient, vor fi rezultate mai bune. Orice arădean de bună credință nu poate crede asta, este chiar absurd!” – a declarat Iustin Cionca.

Cu 22 de ani în urmă, a mai existat un proiect similar de extindere a rețelei de gaz până la Moneasa, dar s-a oprit în orașul Ineu, chiar dacă primăriile implicate au plătit la vremea respectivă contribuțiile necesare. Iată de ce este important ca primăriile să aibă un partener serios și constant în acest proiect, ca el să nu se stingă pe parcurs, odată cu schimbările politice, a declarat Iustin Cionca.

***

Consiliul Județean Arad a prezentat astăzi Baza de salvare montană și speologică Salvamont-Salvaspeo de la Moneasa. Baza functionează în subordinea Direcției Tehnice și de Investiții a Consiliului Judeţean Arad.

Baza de salvare montană și speologică Salvamont-Salvaspeo de la Moneasa asigură permanența 24 de ore din 24, șapte zile pe săptămână.

Serviciul Salvamont-Salvaspeo Arad colaborează cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență. Șeful serviciului, Mihai Besesek, a precizat că anul trecut salvamontiștii arădeni au fost solicitați în aprox. 20 de cazuri.

Baza de salvare montană și speologică Salvamont-Salvaspeo de la Moneasa este amplasată in spatele Hotelului Moneasa. Urgențele pot fi semnalate la numărul special 112.

Articol asociat:

[ACTUALIZARE 3] OFICIAL: Prefectul Județului Arad a emis ordinul privind ÎNCETAREA DE DREPT a mandatului de primar de Sebiș al lui Gheorghe FEIEȘ

Categorie: Știri
Etichete: Almaș (Dinel Costea), Bârsa (Avram Cev), Brazii (Nicușor Vesa), Buteni (Mircea Braiți), Chisindia (Ionel Pașca), consilierul președintelui Consiliului Județean Arad, Dezna (Ovidiu Neaga), Dieci (Liviu Burta), gheorghe feies, Hălmăgel (Mihaela Banci), Ignești (Ioan Marinel Urs), Pleșcuța (Viorel Groza), Primăriile Gurahonț (Lenuța Moțica), Sebiș (Radu Demetrescu)
Distribuie:
Articolul anterior
FUTSAL – cele mai bune echipe din județ se întâlnesc în TURNEUL FINAL de la Macea
Articolul următor
Complexul Muzeal Arad merge cu DRAGOBETELE prin județ. Vezi CALENDARUL

2 comentarii. Leave new

 • Am o întrebare care mi-ar placea să nu rămână …retorică ! Cum se explică faptul că prin comuna Șicula trece foarte aproape conducta magistrală ce duce la Ineu , unde cetățenii sunt în mare majoritate conectați la gaz , iar Șicula cu cele 3 localități doar speră de la montarea conductei magistrale dar nu se poate face nimic indiferent de demersurile făcute de primarul comunei și consiliul local ? Nu este coloratură politică? Atunci ce dracu este că toată lumea ar avea de câștigat !?

  Răspunde
  • Buna intrebare!Nu stiu de cand e plantata conducta aia acolo,insa meritul asta ,daca-i mai veche de ceva ani,de pe vremea lui Radita,atunci stimabilul fost primar Radita,colorat politic ca pdl,pnl si alte culori politice,este marele vinovat de treaba asta!
   Ca daca Iotcu,condamnat la Timisoara,n-a binevoit sa-l traga pe cumnat de urechi cu ce face Radita,acum,cand a venit o culoare rosie la primarie si Aradul tot e Falca pana-n dinti si cisme,e mai greu,ca asa merge politichia in tara romaneasca!
   Ca Radita era bagat in toate porcariile,numai eu ma judec cu el pentru ceva milioane de euro paguba,ca asa o vrut muschii lui!Deci,conducta aia pica in sarcina liberalilor,daca este veche de atunci!Daca asta nou,psd-ist,tine cu dintiis a aiba si comunele astea gaz,cand el este pe aceeasi felie cu Radita,cel putin in procesul cu mine,nu va asteptati sa fie rezolvata rapid treaba asta!Cum a rezolvat treaba cu drumurile si transportul in comun fata de Ineu,tot ASA REZOLVA SI ASTA,CU CONDUCTA!
   DACA SPUI CA A FOST INCOMPETENTA SI REA VOINTA,NU TE CREDE NIMENI!Ca la noi,cand vin unii la putere,fac ce vor muschii lor,total netransparent,de parca ei au ceva merite in firme,nicidecum ca au fost alesi sa faca bine public!
   Poate in viitorul apropiat,asa cum le place la toti sa spuna…..daca asta-i politica,merita toti dati afara,ca nu au nici o prioritate a cetateanului roman in zona!

   Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie