Investigații medicale gratuite pentru 200 de femei gravide de pe raza județului Arad, efectuate de Secția obstetrică-ginecologie a SCJU Arad [VEZI CONDIȚII]

spitalul judetean arad 3
Distribuie:

[COMUNICAT DE PRESĂ]

200 de femei gravide din județul Arad vor beneficia de investigații medicale de specialitate, gratuite, în cadrul unui contract încheiat între Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad și Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timișoara!

Contractul a fost încheiat în cadrul proiectului POCU „Dezvoltarea unui sistem regional de centre medicale de excelență în screening prenatal în Regiunea de Vest“, Cod proiect 149478, și presupune monitorizarea evoluției unei sarcini normale, la gravida care nu deține documente medicale care să ateste existența – în antecedentele personale patologice – a rubeolei, a toxoplasmozei sau a infecției CMV.

Monitorizarea se va efectua pentru un număr de 200 de femei gravide, care vor beneficia de un pachet de servicii medicale specifice sarcinii.

„Ne bucurăm să ne alăturăm proiectului dezvoltat de Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timișoara și să oferim mai multe oportunități de monitorizare și investigare a sarcinii. Acest proiect vine să completeze facilitățile pe care secția noastră le oferă viitoarelor mămici și prin care cel puțin 1.500 de femei sunt monitorizate, în fiecare an, prin intermediul spitalizării de zi.

Importanța acestui proiect rezidă din aplicarea practică a prevenției și investigării corecte a sarcinii, astfel încât să fie redusă, semnificativ, o serie de complicații, iar patologia asociată sarcinii să fie manageriată corespunzător în mod similar cu țările dezvoltate.

De asemenea, faptul că aceste investigații sunt gratuite pentru gravide, reprezintă un mare pas înainte spre normalitate”, a explicat dr. Cristian Furău, medic primar obstetrică-ginecologie, SCJU Arad.

Programările

pentru aceste investigații se pot efectua de luni până vineri între orele 07.30 –14.30 la numărul de telefon: 0732254393.

Pachetul de servicii medicale va cuprinde:
 • Consultație de specialitate obstetrică-ginecologie;
 • Hemoleucogramă completă;
 • Determinare la gravidă a grupului sanguin ABO;
 • Determinare la gravidă a grupului sanguin Rh;
 • Uree serică, Acid uric seric, Creatinină serică;
 • Glicemie;
 • TGP, TGO, TSH;
 • Examen complet de urină (sumar + sediment);
 • VDRL sau RPR;
 • Testare HIV la gravidă;
 • Evaluarea gravidei pentru infecții cu risc pentru sarcină (pentru rubeolă, toxoplasmoză,
  infecția CMV, hepatită B şi C);
 • Secreție vaginală;
 • Examen citologic cervico-vaginal Babeş-Papanicolau (până la S23+6 zile) sau Test de toleranță la glucoză per os +/- Hemoglobină glicată (S24 – S28+6 zile) sau Biometrie fetală (S29-S33+6 zile) ori detecția Streptococului de grup B (S34 – S37+6 zile);
 • Ecografie de confirmare, viabilitate și datare a sarcinii.
Informații suplimentare proiect, Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timișoara:

Proiectul este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman. Valoarea totală eligibilă a proiectului este de 12.093.868,29 lei, din care 98% reprezintă cofinanțarea Uniunii Europene.

Lider de proiect este Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timișoara iar partener de proiect, Spitalul Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu“ Timișoara.

Obiectivul general al proiectului constă în îmbunătățirea accesului populației la programe de sănătate și la servicii medicale de prevenție, screening prenatal, diagnostic și tratament precoce pentru principalele patologii ale gravidei și copilului, cu impact asupra îmbunătățirii stării de sănătate a mamei și copilului și reducerea riscului de deces infantil și matern în Regiunea Vest.

Prin acest proiect, 2.100 de persoane, din județele Regiunii Vest (Arad, Hunedoara, Caraș-Severin și Timiș) vor beneficia de programe de sprijin (screening) sub forma serviciilor de screening prenatal.

Proiectul are o durată de 31 de luni şi se va finaliza pe 29 decembrie 2023.

Persoanele care vor beneficia de screening prenatal vor îndeplini, CUMULATIV, următoarele condiții:
 • au statutul de femei gravide;
 • au domiciliul/reședința în regiunea vizată de proiectul regional – Regiunea Vest.
Excepție:
 • Femeile care nu au acte de identitate, dar locuiesc în acest teritoriu și dau o declarație că
  domiciliază în regiunea vizată de proiect vor reprezenta grup țintă eligibil.
 • Femeile private de libertate vor fi asociate locului unde își desfășoară detenția și nu din
  perspectiva adresei de domiciliu;
 • Femeile aflate în unități de asistență medicală sau socială.

 

Biroul de presă al SCJU Arad

 

Categorie: Știri
Etichete: dr. Cristian Furău, obstetrică-ginecologie, POCU „Dezvoltarea unui sistem regional de centre medicale de excelență în screening prenatal în Regiunea de Vest“, Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad, Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timișoara
Distribuie:
Articolul anterior
Nereguli constatate de DSP Arad în urma celor 47 de controale efectuate în săptămâna 12-16 septembrie 2022, în unități sanitare, laboratoare medicale, unități școlare din mediul rural și urban, unități de catering
Articolul următor
Cursuri intensive de parcat mașina pe locurile destinate persoanelor cu dizabilități, nesimțire sau ce avem noi aici?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

baqcalaureat 2024 large

Încep probele de la BACALAUREAT 2024

Luni, 17 iunie, Bacalaureatul 2024 începe cu probele de competenţe. În județul Arad, un sfert dintre elevii care au terminat clasa a XII-a nu s-au înscris la Bacalaureat. Potrivit declarațiilor…