Gala de Blues / Jazz KAMO din acest an reunește în 28 și 29 septembrie 2024 artiști consacrați ai genului din țări precum SUA, Anglia, Franța, Olanda, Ungaria și România.
Prima seară a galei aduce în fața publicului un supergrup de blues-jazz-fusion, alcătuit din artiștii Bega Blues Band, gazda evenimentului, și Post Scriptum. De la ora 19:00, în Grădina de Vară vor cânta Maria Chiorean – voce, Lucian Nagy – instrumente de suflat și percuție, Mircea Bunea – chitară, Toni Kühn – claviaturi, Johnny Bota – bass, Feri Szekeres – baterie și invitatul Sasha Bota – violă și vioară, alături de membrii Post Scriptum: bateristul Mihai Farcaș, pianistul Doru Apreotesei și basistul Victor Miclăuș.
De la ora 20:00, Ramona Horvath (FR) & Saul Rabin 4tet (SUA) sunt cei care vor încânta publicul iubitor ai genului. Chitaristul Saul Rubin ocupă un loc unic în jazz-ul newyorkez. Membru al Big Band-ului lui Roy Hargrove și de zeci de ani un membru iubit al scenei de jazz din NYC, Saul Rubin a împărțit scena și studioul cu artiști importanți precum: Sonny Rollins, Hank Jones, Kirk Lightsey, Victor Lewis, Jonny O’Neal, Gregory Porter, Frank Wess, Larry Willis etc. Saul Rubin vine pentru prima dată în Romania, alături de un grup cu care concertează constant pe scenele franceze: Ramona Horvath – pianistă de origine româno-maghiară, contrabasistul Nicolas Rageau și bateristul Philippe Soirat, figuri emblematice ale scenei jazzistice franceze.
Ramona Horvath, pianistă foarte activă în Franta, face parte din noua generație de pianiști în plină ascensiune pe scenele europene. Pianista a lansat până acum patru albume în nume propriu, în diferite formule, primite cu mare succes de către criticii francezi și internaționali. Ramona este o pianistă virtuoză, eclectică, influențată de marii pianiști de jazz, dar care aduce un suflu modern prin compozițiile, aranjamentele și interpretarea sa. Ramona cântă frecvent în festivaluri și cluburi de jazz din Franța, Italia, Spania, Portugalia, Ungaria, Austria, Serbia etc.
Seara se încheie cu North Sea String Quartet – cvartetul olandez de coarde al momentului în jazz. Artiștii cvartetului pun într-o nouă lumină instrumentele cu coarde prin improvizațiile lor, stilurile de interpretare inovatoare și compozițiile sensibile și unice, inspirate de diferite stiluri muzicale. Amprenta definitorie este bazată pe o tradiție începută de Cvartetul American Turtle Island, în 1985.
Cvartetul North Sea String este activ la nivel internațional, în special în colaborări cu artiști precum Trio da Kali (ML), Roland Satterwhite (SUA), Lilian Vieira (BR), Javier Infante (ES) și Samora Pinderhughes (SUA), și a participat la festivaluri importante precum North Sea Jazz, Salzburg Jazz & the City și Canarias Jazz & Más.
Misiunea de a se concentra asupra propriilor talente ale cvartetului are ca rezultat lansarea albumului lor de debut „Splunge”, plin de compoziții strălucitoare și improvizații pline de viață.
Cvartetul este alcătuit din artiștii: George Dumitriu – vioară / viola, Pablo Rodríguez – vioară, Yanna Pelser – viola, Thomas van Geelen – violoncel.
Cu un echilibru între experiența internațională și talentul local, cu o combinație de abilități instrumentale și creativitate, David Luca Quartet deschide cea de-a doua seară a Galei de Blues/Jazz KAMO și promite să ofere o interpretare captivantă și autentică a jazz-ului contemporan. Formația este alcătuită din pianistul David Luca, chitaristul Marco Baciu, basistul Eren Gunal şi percuționistul Alexander Rose.
Din Londra vine la cea de-a XXXIII-a ediție a Galei un grup de tineri și talentați artiști de jazz: Tom Sheen Band. Trupa este apreciată în capitala Angliei, recunoscută pentru activitatea jazz-istică autentică. De la ora 20:00, în Grădina de Vară a Sălii Capitol, Tom Sheen va cânta alături de saxofonistul Donovan Haffner, pianistul Sultan Stevenson și Kai MacRae la tobe.
Grupul Bohem Ragtime Jazz Band încheie în ediția din acest an a Galei. De la ora 21:00, ascultăm una dintre cele mai importante ansambluri de jazz tradiționale ale lumii, un grup ce a apărut la cele mai mari festivaluri de jazz din Europa și America de Nord, inclusiv Montreux, Pori, Sacramento, Breda, Ascona, Oslo, Dresda, Berlin.
Performanțele lor le-au lărgit cercul de fani din Marea Britanie până în Italia, din România până în Canada. Trupa cântă diferite stiluri și are un repertoriu vast ce include ragtime, spirituals (cântat a cappella), Dixieland, jazz din New Orleans, Swing timpuriu, acoperind primele cinci decenii din istoria jazz-ului. Majoritatea membrilor trupei cântă la două-trei instrumente, făcând sunetul trupei mai versatil. Concertele pe care le susțin sunt cu atât mai captivante cu cât membrii trupei cântă și vocal, apelând, ocazional, și la dans.
Spectacolele lor au fost difuzate de televiziunile importante din Germania, Elveția, Ungaria, România și de către posturile naționale de radio din numeroase țări. Trupa a înregistrat 28 de albume de-a lungul anilor.
Membrii grupului sunt: Éva BOLBA – voce, Tamás ITTZÉS (lider) – pian, vioară, vioara Stroh, voce, aranjamente, József LEBANOV – trompetă, Zsolt BERA – trombon, Domonkos BERKÓ – saxofon alto, voce, Csaba HEGEDÜS – banjo, chitară, voce, József TÖRÖK – tubă, bas cu coarde și Krisztián GULYÁS-SZABÓ – tobe.
Intrarea la concertele Galei de Blues/ Jazz KAMO este gratuită!
În caz de vreme nefavorabilă, concertele vor avea loc în Sala Capitol.
Organizator: Filarmonica Timișoara
Program finanțat din bugetul local al Municipiului Timișoara
Program cultural finanțat de Consiliul Județean Timiș prin TimCultura2024