IPJ Arad și ISU Arad – conferință de presă comună având ca temă siguranța școlară, la Prefectură

prefectura
Distribuie:

Marți, 10 septembrie, la sediul Prefecturii Arad, Inspectoratul Județean de Poliție și Inspectoratul pentru Sutuații de Urgență au susținut o conferință de presă comună având ca temă siguranța școlară, cu prilejul debutului Anului Școlar 2024-2025.


IPJ Arad: Activități premergătoare debutului de an școlar, desfășurate de polițiștii arădeni

Conform rețelei școlare, în județul nostru există, în acest an școlar, 450 de unități de învățământ școlar și preșcolar,față de 463, în anul școlar precedent. La îneputul acestui an școlar, doar 35 de unități de învățământ nu beneficiau de pază sau sistem de supraveghere video, față de 62, anul trecut. Eforturile polițiștilor au fost coroborate cu cele ale autorităților publice locale și Prefecturii Arad, pentru dotarea tuturor școlilor cu pază. Pe această cale, țin să mulțumesc tuturor autorităților implicate, pentru înțelegere și sprijin.

Siguranța școlară este o prioritate a polițiștilor arădeni, pentru creșterea gradului de siguranță a elevilor, personalului didactic, precum și pentru prevenirea delincvenței juvenile,în incinta și zonele adiacente unităților de învățământ preuniversitar.

În perioada vacanței, polițiștii Biroului Siguranță Școlară au desfășurat acțiuni în taberele școlare, și la evenimentele cu public numeros, în cadrul campaniei „Împreună pentru o vacanță în siguranță”, unde au transmis informații și recomandări pe care atât copiii, cât și părinții lor le pot aplica, atât în vacanță cât și pe parcursul anului școlar.

Polițiștii de siguranță școlară s-au deplasat în taberele școlare din județ, unde, în 24
de ocazii (cu serii diferite de elevi de toate vârstele), s-au întâlnit cu aproximativ 700 de copii.

În unitățile de învățământ preuniversitar, unde s-au desfășurat cursuri, au discutat cu aproximativ 130 de copii, iar în centrele de plasament, au fost consiliați aproximativ 40 de copii. Pe toată perioada vacanței, au fost transmise și recomandări online, prin intermediul mass-media, astfel că, putem aprecia că vacanța s-a încheiat fără evenimente negative.

În plus față de activitățile anterior menționate, în cursul lunilor iulie-august, au fost desfășurate activități specifice informativ-preventive, circumscrise campaniei. Întâlnirile au avut loc, cu ocazia desfășurării a patru evenimente la nivelul municipiului și județului, cu participarea de public numeros, inclusiv din categoria beneficiarilor campaniei (Festivalul cltitelor, AOA, Bicicliștii iscusiți etc). În cadrul activităților derulate cu ocazia participării aceste evenimente, a fost abordată și tematica traficului și consumului de droguri. Numărul aproximativ al beneficiarilor a fost de 600 de elevi și 1.350 de adulți. Totodată, în cadrul activităților derulate au fost distribuite materiale informativ-preventive adecvate fiecărei categorii de beneficiari (copii și părinți).

Din punct de vedere al siguranței transportului elevilor, polițiștii Serviciului Rutier au verificat toate cele 102 de microbuze și autobuze școlare, care vor fi folosite pe parcursul anului școlar, în mnicipiul și județul Arad.


ISU Arad: Măsuri pentru asigurarea unui climat de siguranță în anul școlar 2024 – 2025
Începerea noului an școlar reprezintă un moment important și pentru noi, pompierii. Ne dorim ca elevii, cadrele didactice și personalul auxiliar să fie în siguranță în unitățile de învățământ.

Astfel, în ultimele 12 luni, inspectorii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Vasile Goldiș” al județului Arad au derulat 35 de controale de prevenire la unități de învățământ, cu rolul de a înlătura eventualele deficiențe pe linia siguranței la incendiu.

În urma acestor controale au fost constatate 167 nereguli, fiind aplicate 143 de avertismente și 24 amenzi contravenționale, în cuantum de 456.000 lei.

Principalele aspecte urmărite pe timpul controalelor au vizat:

  • asigurarea permanentă a condiţiilor de evacuare a persoanelor;
  •  dotarea cu stingătoare de incendiu și verificarea periodică a acestora;
  • funcționarea la parametri proiectați a rețelelor de hidranți și a instalațiilor de detectare, semnalizare și alarmare a incendiilor;
  • funcţionarea iluminatului de securitate pentru evacuare.

De asemenea, în aceeași perioadă de referință, pe timpul acțiunilor desfășurate în unitățile de învățământ au fost executate peste 35 de instruiri și exerciții de evacuare și intervenție, la care au participat mai bine 550 de preșcolari, elevi, cadre didactice, nedidactice și personal auxiliar din unitățile de învățământ.

Totodată, pentru instruirea copiilor, tinerilor și personalului din cadrul unităţilor de învăţământ au fost desfășurate 24 de activităţi de informare preventivă şi educare a elevilor în ceea ce privește comportamentul în cazul producerii unui incendiu sau a altor situaţii de urgenţă, activități desfășurate sub forma unor lecții deschise, la care au participat peste 360 de persoane, iar personalul Serviciului Pregătire pentru Intervenție și Reziliența Comunităților a desfășurat activități de protecție civilă în 13 unități de învățământ din municipiul și județul Arad, familiarizând elevii cu măsurile de comportament în cazul situațiilor de urgență.

În cadrul acestora, participanților le-au fost prezentate campaniile naționale de informare derulate de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, precum: Nu tremur la cutremur!, Siguranța nu este un joc de noroc!, Mai bine previi, decât să nu fii!.
În acest fel, elevii și cadrele didactice înțeleg mai bine riscurile şi sunt informați asupra măsurilor de prevenire şi a comportamentului pe care să-l aibă în diferite situaţii de urgenţă.
 
În ceea ce privește procesul de autorizare din punctul de vedere al securității la incendiu, inspectorii de prevenire, din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Arad, au venit în întâmpinarea beneficiarilor, pentru soluţionarea situaţiilor existente şi acordarea asistenţei tehnice de specialitate necesare.

Categoria de construcții cu destinația de învățământ cunoaște o dinamică continuă, care depinde substanțial de lucrările de modificare care se execută. Important este ca aceste modificări constructive să fie finalizate și să se întreprindă demersurile necesare pentru a obține autorizația de securitate la incendiu. Obținerea actului administrativ în discuție reprezintă o validare a îndeplinirii cerinței fundamentale „securitate la incendiu”, ceea ce conduce și la creșterea gradului de siguranță a preșcolarilor, elevilor și personalului didactic care își desfășoară activitatea în spațiul respectiv.
 
Important de menționat este faptul că obligația solicitării și obținerii autorizației de securitate la incendiu revine beneficiarului investiției, respectiv autorității publice locale care are în administrare respectivele clădiri sau unității de învățământ.

Odată cu începerea anului școlar, inspectorii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Arad vor intensifica acțiunile de îndrumare și control la aceste categorii de obiective și vor continua organizarea exercițiilor destinate formării comportamentului preventiv specific tipurilor de risc, pentru copii și cadre didactice.
 
Inspectoratul pentru Situații de Urgență Arad, dorește tuturor preșcolarilor, școlarilor, cadrelor didactice și părinților un an școlar plin de performanțe și succes!


Înregistrarea conferinței de presă:


Sursa: IPJ Arad / ISU Arad

Video: La Strada TV


 

Categorie: Comunicate de presă
Etichete: elevi, IPJ Arad, ISU Arad, Prefectura Arad, Siguranța școlară, unități de învățământ
Distribuie:
Articolul anterior
Concert de muzică creștină, la Măderat
Articolul următor
Filarmonica Banatul Timișoara |„Puccini 100” – Centenarul unui geniu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

ghiba napoli 1

Când niște FRATELLI DI NAPOLI și Călin Bibarț se ocupă de REABILITARE, se naște o asociere dintre două firme italiene – una „pe zero” și cealaltă „pe minus”– care câștigă o „licitație” de 2 milioane de euro pentru reabilitarea unui Colegiu Național, MONUMENT ISTORIC

COMUNICATUL DE PRESĂ al Primăriei Municipiului Arad ne informa cu onor, acum 10 zile (15 iulie), că „Încep lucrările de reabilitare la „Ghiba Birta”- iar de atunci se laudă non-stop…