La prima ediție „Renshi de Arad” s-a stabilit un RECORD! 43 de elevi au scris, împreună, un poem într-un atelier de scriere creativă, al HUB cultural mARTA!

renshi arad editia i
Distribuie:

Un proiect de educație permanentă al HUB cultural mARTA


„Renshi de Arad” i-a surprins prin succes pe toți cei implicați, deopotrivă pe organizatori, HUB cultural mARTA, pe coordonatori, scriitorii Florin Iaru, Dan Mircea Cipariu și Ioan Matiuț, dar și pe participanții elevi sau profesori de la cele două Colegii Naționale, care au acceptat provocarea, cel de Arte „Sabin Drăgoi” și Preparandia „Dimitrie Țichindeal”.


Aradul nu a mai găzduit niciodată o astfel de manifestare, iar instituția culturală nu știa ce impact va avea, coordonatorii nu se așteptau la o participare atât de numeroasă, iar elevii și profesorii nu se așteptau să fie surprinși.

Pe scurt, în data de 26 octombrie 2023, cei trei scriitori, invitați în proiectul de educație permanentă al HUB cultural mARTA, s-au întâlnit cu elevii de la Colegiul Național de Arte „Sabin Drăgoi”, însoțiți de profesorii lor. După prima oră, timp în care Florin Iaru, Dan Mircea Cipariu și Ioan Matiuț, i-au purtat prin tainele scrierii de texte literare, dezvăluindu-le și greșelile pe care le pot face scriitorii. Elevii au fost de la clasele de actorie ale Colegiului Național. La partea a doua au intrat în turnirul literar Renshi 12 elevi, din cei circa 80 prezenți. Au fost 14 participanți, fiindcă au intrat în joc și Dan Mircea Cipariu și Ioan Matiuț. Antrenorul participanților a fost scriitorul Florin Iaru.

Elevii au convenit asupra unui timp de 1 minut pentru scrierea versurilor, deși regulile Renshi oferă posibilitatea altor timpi, de 2 sau 3 minute, pentru fiecare participant. Poemul rezultat, citit cu voce tare de Dan Mircea Cipariu, a stârnit aplauzele profesorilor ridicați în picioare.A doua zi, 27 octombrie 2023, charisma celor trei scriitori s-a mutat la Colegiul Național Preparandia „Dimitrie Țichindeal”, la cea mai veche școală din România. Circa 90 de elevi, însoțiți de profesori, au venit și aici tot din curiozitate în sala festivă. Ce-i cu Renshi ăsta? După prima oră, în care cei trei scriitori au cucerit asistența cu poveștile despre autori și creație, precum și despre păcăleala posibilă dintr-o scriere cu pretenție de roman sau nuvelă, s-a sugerat o pauză. Dinaintea experimentului Renshi, ediția „Preparandia”.

A urmat o surpriză năucitoare pentru organizator și pentru scriitorii invitați!

43 de elevi au vrut să participe la Renshi! Împreună cu profesorii însoțitori! După cum spunea Dan Mircea Cipariu „este o premieră în România!”. Dacă intrau toți cei 43 în experiment, ar fi durat cel puțin 4 ore, ceea ce însemna că le periclitam puternic programul copiilor. Așa că, s-au organizat echipe din patru sau cinci elevi, care să semneze ca un singur autor. Au fost 10 echipe. A fost nevoie de trei antrenori, Florin Iaru, Ioan Matiuț și Ovidiu Balint, care să conducă echipele coordonate de Dan Mircea Cipariu.„Renshi de Arad” este la prima ediție și a stabilit deja un record românesc de participare a elevilor la un atelier de scriere creativă.

Cele două poeme vor fi publicate pe website-ul www.hubmarta.ro, dar vor fi și tipărite într-un format special, după ce vor fi ilustrate de elevii de la clasele de arte plastice ale Colegiului Național de Arte „Sabin Drăgoi”.


 

Categorie: Comunicate de presă
Etichete: hub cultural Marta, Renshi de Arad
Distribuie:
Articolul anterior
Ce aduce nou Black Friday în 2023?
Articolul următor
IPOSTAZE ALE MORȚII ȘI REÎNVIERII ÎN LUMEA CONTEMPORANĂ: Luminația, Dia de Muertos, Haloween 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie