Laureată cu Nobelul pentru Pace în 2018, Nadia Murad conferențiază la Universitatea de Vest din Timișoara

nadia murad uvt
Distribuie:

Comunitatea academică a Universității de Vest din Timișoara are bucuria de a vă invita să participați joi, 23 noiembrie 2023, ora 18, la conferința din seria „Nobel la UVT”, care va fi susținută de laureata Premiului Nobel pentru Pace, Nadia Murad. Conferința, desfășurată sub titlul „Personal Journeys, Audacious Actions and Global Impact”, va avea loc în Aula Magna „Ioan Curea” a UVT (V.Pârvan nr. 4). La eveniment va participa rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea, oficialitățile invitate, cadre universitare și studenți, cercetători și alți invitați.


Nadia Murad este prima femeie care a avut puterea de caracter să demaște atrocitățile Statului Islamic (ISIS). În septembrie 2016 a fost numită primul Ambasador ONU al Bunăvoinței pentru Demnitatea Supraviețuitorilor Traficului de Ființe Umane. În 2018, Nadia Murad a primit Premiul Nobel pentru Pace, după ce în 2016 fusese nominalizată pentru acordarea aceleiași distincții. În prezent este activistă pentru drepturile omului, avocat al supraviețuitorilor genocidului și al violenței sexuale.

Organizația Nadiei Murad, Nadia’s Initiative, lucrează activ pentru a convinge guvernele și alte organizații să investească în reamenajarea durabilă a patriei Yazidi, domnia sa fiind membră a grupului etno-religios al yazidiților.


Rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea:

În prezent activistă pentru drepturile omului, avocat al supraviețuitorilor genocidului și al violenței sexuale, Nadia Murad a avut un parcurs inedit de tumultos. Viața liniștită a tinerei Nadia a fost întreruptă brutal în anul 2014, când Statul Islamic și-a atacat patria cu intenția de a curăța etnic Irakul de yazidiți. Asemeni altor grupuri minoritare, yazidiții au purtat greutatea persecuției istorice de-a lungul anilor, în deosebi femeile au suferit foarte mult deoarece au fost și continuă să fie victime ale violenței sexuale. Cu prilejul prezenței sale la Universitatea de Vest din Timișoara ne dorim ca studenții și comunitatea academică să aprofundeze însemnătatea cuvântului umanitate. La Universitatea de Vest din Timișoara credem cu adevărat în egalitatea de șanse, oferind oportunități egale femeilor, bărbaților, studenților din diverse medii culturale, persoanelor cu dizabilități și persoanelor cu orientări diferite, și ne opunem discriminării, hărțuirii sau oprimării acestor categorii.


În cursul aceleiași zile, începând de la ora 10, invitata specială a UVT va participa la evenimentul de inaugurare a spațiului Institutului de cercetări avansate de mediu (ICAM) al UVT, situat pe strada Popa Șapcă, nr. 4C, eveniment în cadrul căruia va avea loc și decernarea titlului de Doctor Honoris Causa al UVT doamnei Nadia Murad.
Pentru rezervarea locurilor, vă rugăm să utilizați ACEST FORMULAR.

Evenimentul face parte din programul cultural „La UVT, Cultura este Capitală!”, inclus în Programul Cultural „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”, teritoriul Oameni, stația Reflecții, finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte, cofinanțat de Consiliul Județean Timiș, prin programul TimCultura 2023. Parteneri eveniment: CTP, UNICREDIT, LINDE GAZ ROMÂNIA, EXIMBANK.


 

Categorie: Național
Etichete: Cultura este Capitală!”, La UVT, laureata Premiului Nobel pentru Pace, Nadia Murad, Universitatea de Vest din Timişoara
Distribuie:
Articolul anterior
Sărbătoarea lampioanelor | Elevii claselor primare de la „Nikolaus Lenau” din Timișoara l-au sărbătorit pe Sfântul Martin la Domul Romano – Catolic
Articolul următor
Un urmărit național a fost prins după ce a provocat un scandal la un motel din Grădiște

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

jackie ionescu large

Adio, dom’ profesor JACKIE!

De profesorul Ion V. Ionescu am auzit prima dată în vara anului 1980, când Poli Timișoara a luat Cupa României cu el antrenor. Cam de atunci am început să fiu…