Majorarea cu 11, 5% a tarifelor practicate de ADISIGD Arad și RETIM pentru ridicarea deșeurilor nu este SCUMPIRE: „este contribuția pentru economia circulară”

gunoaie
Distribuie:

 

[INFORMARE DE PRESĂ]           

ADISIGD Arad și RETIM anunță modificarea tarifelor de colectare a deșeurilor în Zona 1 Arad

ADISIGD Arad împreună cu RETIM Ecologic Service SA doresc să informeze că începând cu luna ianuarie 2019 se vor modifica tarifele de colectare a deșeurilor în zona 1 a județului Arad. Aceasta modificare se datorează introducerii contribuției pentru economia circulară, creșterii salariului minim pe economie și creșterilor repetate ale prețului combustibilului din ultimul an.

Conform ordonanței de urgență a Guvernului nr. 74/2018,de la 1 ianuarie 2019 va intra în vigoare costul de mediu denumit `contribuția pentru economia circulară”. Valoarea acestei taxe a fost stabilităla 30 lei per tonă de deșeuri depozitată, iar acest cost, în conformitate cu legislația aplicabilă, se va reflecta în tariful de colectare al deșeurilor.

Operatorul de colectare RETIM va încasa această taxă de la utilizatorii serviciului printr-o suplimentare de tarif și îi va plăti mai departe către operatorul instalațiilor de tratare și depozitare a deșeurilor din județul Arad, respectiv către FCC Environment Romania SRL.

De asemenea, o suplimentare minimă se va aplica tarifului existent și pentru a acoperi creșterea de costuri generată de mărirea prețului combustibilului și mărirea salariului minim pe economie în perioada august 2017-noiembrie 2018, de când a fost depusă oferta RETIMși pănă când RETIM a cerut recalcularea acestuia.

Tarifele aplicabile începând cu luna ianuarie 2019 vor fi:

  • Gospodării zona urbană: 7,83 lei/persoană/lună (față de 7,02 tarif actual) plus TVA
  • Gospodării zona rurală: 2,94 lei/persoană/lună (față de 2,62 tarif actual) plus TVA
  • În cazul agenților economici: 13,34% (aplicabil celor 4 tarife utilizate pentru deșeuri reziduale, deșeuri reciclabile din plastic-metal, deșeuri reciclabile din hârtie-carton, deșeuri reciclabile din sticlă)

Astfel, pentru tariful aplicabil persoanelor din mediul urban, creșterea este de aproximativ 11,5% față de tariful actual. 8,4 puncte procentuale din creștere sunt reprezentate de costul cu contribuția pentru economia circulară iar 3,1 puncte procentuale sunt reprezentate de costul cu creșterea salariului minim pe economie și a prețului combustibilului.

Cea mai mare parte a localităților componente ale Zonei 1 Arad au adoptat deja Hotărârile de Consilii Locale necesare în vederea implementării noilor tarife începând cu luna ianuarie 2019.

 

Categorie: Știri
Etichete: ADISIGD Arad și RETIM, deseuri arad, majorare, salubritate arad, tarife
Distribuie:
Articolul anterior
In memoriam, Aurel Ardelean
Articolul următor
Brașovencele sunt așteptate sâmbătă, la „Polivalentă”. B.C. ICIM joacă sperând la Locul III

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie