Mihai Fifor: Guvernul Ciolacu este pregătit să protejeze fermierii români, indiferent care va fi decizia Comisiei Europene

fifor 14 sept
Distribuie:

[COMUNICAT DE PRESĂ]

România a solicitat Comisiei Europene, alături de alte 3 state europene – Polonia, Ungaria, Slovacia – prelungirea până cel puțin la finalul anului a interdicțiilor asupra importului (tranzitul e permis!) de cereale din Ucraina. Comisarul European pentru Agricultură s-a pronunțat favorabil asupra acestei solicitari.

„Guvernul Ciolacu acorda fermierilor o subvenție suplimentară la carburant. Cei 2 lei suplimentari pe litrul de motorină se adaugă celor 1,63 lei/l din subvenția standard.

În principal este vorba de aceeași fermieri care au fost afectați de importurile de cereale din Ucraina, adică care au cultivat cel puțin un hectar de porumb, orz, floarea-soarelui și/sau rapiță, indiferent de forma de organizare.

Acest sprijin fără precedent va ajunge la peste 360.000 de fermieri. Bugetul total alocat este de 305 milioane de lei (61,6 milioane de euro), atât din bani europeni – fondul de sprijin în contextul Ucraina – cât și din bugetul național.


Programul Tomata:

In cadrul Programului Tomata se suplimentează bugetul cu 65 de milioane de lei pentru a asigura susținerea integrală promisă pentru toți cei 20.088 (număr record!) de solicitanți eligibili înscriși.

Fiecare va primi câte 3000 de euro pentru 1000 de metri pătrați de tomate cultivate în spatii protejate. Incontestabil, programul Tomata e un mare succes. Consumul de tomate a crescut cu 18%, de la 38,3 kg/locuitor/an în 2016, la 45,1 kg/cap/an în 2021, an pentru care avem date definitive de la INS.

Producția internă a crescut cu 20%, în timp ce importurile au crescut în aceeași perioadă cu doar 9%. Exportul de tomate românești a crescut de aproape 4 ori.


Guvernul Ciolacu a aprobat astazi normele pentru Programul InvestAlim:

Este un program de mare importanță națională, care asigură peste 590 de milioane de euro, în următorii 4 ani, pentru înființarea de unități de procesare în România a materiilor prime agricole.

Obiectivul esențial este ca să ne producem la noi în țară cât mai multe alimente posibil și să importăm cât mai puține. Într-o lună de zile se va deschide sesiunea de depunere a ofertelor.” – Deputat Mihai Fifor, Președinte PSD Arad

Biroul de Presă al PSD Arad


 

Categorie: Politice
Etichete: fondul de sprijin în contextul Ucraina, Mihai Fifor, subvenție suplimentară la carburant pentru fermieri
Distribuie:
Articolul anterior
[ACTUALIZARE] Olandezul reținut de polițiștii din Lipova în satul Troaș – suspectat că face parte din gruparea „HELLS ANGELS”
Articolul următor
HUB cultural mARTA organizează prima ediție a Simpozionului de sculptură de la Arad

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

predare cf halmagiu2 1 large

Comuna Hălmagiu este cadastrată integral

Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) Arad a finalizat lucrările de înregistrare sistematică pe întreg teritoriul comunei Hălmagiu. Au fost predate administrației locale 13 000 de cărți funciare și…
cionca charlie ottley ghioroc1 1 large

Cionca, acum și pe Netflix!

Jurnalistul britanic Charlie Ottley, cunoscut pentru celebrul serial „Flavours of Romania”, a filmat miercuri în județul Arad, pentru sezonul trei al producției difuzate de Netflix. În baza prevederilor Legii 544…