Milioane de litri de apă economisită grație Sedumului

sedum
Distribuie:

Din dorința de a îmbunătăți calitatea vieții locuitorilor și în egală măsură pentru a îndeplini standardele europene în ceea ce reprezintă suprafețele de spațiu verde pe cap de locuitor, municipalitatea arădeană a implementat în urmă cu aproximativ un an de zile un proiect de înverzire a liniilor de tramvai.


Pe o suprafață de aproape 30.000 mp s-a instalat un strat vegetal de Sedum, cunoscut și sub denumirea de „iarbă grasă”.

Dincolo de componenta estetică, liniile ecologice prezintă o serie de beneficii concrete: obținerea efectului de răcire ambientală, captează CO2 și microparticule, atenuează poluarea fonică, reține apa meteorică și o purifică,  toate acestea cu costuri de întreținere reduse. 

sedum arad 3

Unul dintre avantajele majore al Sedumului este că poate fi menținut fără irigare și contribuie semnificativ la economisirea resurselor de apă în mediul urban. La nivelul municipiului Arad, într-un singur an s-a economisit peste 27 milioane de litri de apă care ar fi fost necesară pentru irigarea aceleiași suprafețe verzi în cazul în care se opta pentru înierbarea liniilor cu gazon. Mai mult decât atât, în ciuda faptului că de curând am parcurs una dintre cele mai lungi perioade de cod roșu de caniculă, plantele au supraviețuit schimbându-și doar culoarea în nuanțe de roșu.  

Specialiștii mai spun că Sedumul este capabil să producă oxigen (pe parcursul unei zile o suprafață de 500 de m2 de Sedum poate produce oxigenul necesar pentru un om) și să filtreze cantități semnificative de substanțe nocive, CO2 din aer (1 mp de covor Sedum poate capta anual, în medie, între 0,4-2 kg poluanți nocivi din aer). Un simplu calcul făcut raportându-ne la suprafața de Sedum existentă în Arad, scoate în evidență valori care ne fac să apreciem că alegerea acestei metode de înverzire a liniilor de tramvai a fost una bună. 

Municipalitatea arădeană nu s-a oprit aici. În cursul acestui an a fost implementat încă un proiect pilot: acoperișuri verzi pentru stațiile de transport în comun. Copertina stației de autobuz din Parcul Reconcilierii a fost acoperită cu un strat vegetal de Sedum. În cazul în care se dovedește că soluția este una sustenabilă, este posibil ca în câțiva ani, toate copertinele stațiilor mijloacelor de transport în comun să se „înverzească” în acest mod. 

Utilizarea plantelor de Sedum și a altor plante rezistente la secetă permite realizarea de zone verzi sustenabile în orașe, reducând consumul de apă și contribuind la sănătatea ecosistemului urban. Astfel de zone nu doar că îmbunătățesc aspectul orașelor, dar le fac și mai plăcute și mai viabile, adaptându-se eficient la schimbările climatice și la resursele de apă tot mai limitate.

Biroul de presă al Primăriei Arad


 

Categorie: Comunicate de presă
Etichete: Arad, Sedumul, stiri arad
Distribuie:
Articolul anterior
Fundația Progress marchează lansarea ediției 2024 a proiectului „Rețeaua Fetelor Neînfricate” cu un eveniment dedicat adolescentelor din rural
Articolul următor
Pregătiri intense pentru finala Miss Arad

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

received 1672712050307062

Promoția 25 la Şcoala de Sudură Crişan

În 7 decembrie 2025, cea de a 25-a promoție de sudori ai Școlii de Sudură Crișan (www.scoalacrisan.ro), care funcționează sub egida Filialei Județene Arad a Confederației Patronatului Român au dat…