[ACTUALIZARE 1] Sinodul Panortodox din Creta este pus sub semnul întrebării

sinod
Distribuie:
[ACTUALIZARE 1]: Biserica Ortodoxă Rusă a rămas fermă și ieri, 13 iunie, în cadrul ședinței extraordinare a Sinodului a hătărât neparticiparea la Sinodul Panortodox din Creta. Anunțul a fost făcut de Patriarhul Kiril al Moscovei care, printre alte motive, a invocat anunțurile de neparticipare și a altor Biserici. Printre bisericile care au făcut oficial anunțul că nu vor participa la Sinodul Panortodox din Creta sunt Biserica Bulgară și cea Sârbă. Patriarhul Kiril al Moscovei a solicitat modificarea datei Sinodului. În acest context, Marele Sinod Panortodox din Creta nu se va putea întruni în perioada 16-27 iunie 2016. Până la această dată nu a fost dat niciun comunicat oficial din Creta  în ceea ce privește reprogramarea evenimentului și nici dacă se renunță la unele puncte de pe ordinea de zi care, se pare, au contribuit la decizia de neparticipare adoptată de unele biserici.

 

…………………………………………………………..

TITLUL PRINCIPAL: Moment istoric: Arhiepiscopul Timotei al Aradului și Episcopul Siluan al românilor din Ungaria – la Sinodul Panortodox din Creta

Pregătirea Sinodului Panortodox a început de la şedinţa panortodoxă de la Rodos, din anul 1961, fiind continuată în 1963 şi 1964, când s-au stabilit temele care urmau să fie discutate. Sfântul și Marele Sinod Panortodox urma să aibă loc la Istanbul, dar din cauza relațiilor tensionate între Turcia și Rusia, în ianuarie 2016 a fost transferat la Creta. Sunt invitați câte 25 de arhierei din fiecare Biserică ortodoxă.

Ieri, în cadrul ședinței de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, a fost aprobată componența delegației Patriarhiei Române, care va participa la Sfântul şi Marele Sinod al Bisericii Ortodoxe (pan-ortodox) din Creta programat să aibă loc în perioada 16-27 iunie 2016. Delegația va fi formată din 25 de Înalți Arhierei printre care și Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului și  Preasfinţitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român din Ungaria.

Mai mult, la București, Sfântul Sinod al BOR a formulat și aprobat o serie de amendamente proprii la textele proiectelor de document aflate pe agenda de lucru a Sfântului si Marelui Sinod Panortodox. Amendamentele au fost stabilite și adoptate cu ocazia unei ședinte de lucru, care s-a desfasurat pe perioada a doua zile (6-7 iunie 2016), în Sala Sinodală din Reşedinţa Patriarhală din Capitală.

Unele Biserici ortodoxe și-au anunțat dezacordul cu textele deja aprobate pentru Sfântul și Marele Sinod. Redactarea acestora va fi imposibilă, dacă se va urma regulamentul de funcționare a Marelui Sinod.

Acest eveniment pare a fi sabotat de două forțe ale ortodoxismului: Bulgaria și Rusia. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Bulgare a cerut amânarea Sfântului și Marelui Sinod panortodox din Creta (16-28 iunie 2016), care-i va întruni pe reprezentanţii tuturor Bisericilor Ortodoxe. Biserica Bulgară avertizează că nu își va trimite reprezentanții la reuniunea de la Creta. Decizia a fost luată în unanimitate de Patriarhul și mitropoliții la ședința de la 1 iunie a Sfântului Sinod. Din motivele anunțate reiese că Biserica Ortodoxă Bulgară este nemulțumită de modul în care este organizat Sfântul și Marele Sinod și de absența în ordinea de zi a unor teme de importanță majoră pentru  Ortodoxie. O astfel de temă, în opinia Patriarhului Neofit, este recunoașterea legitimității unor noi biserici precum cea macedoneană – desprinsă din Biserica Ortodoxă Sârbă. Episcopul acestei biserici – Ștefan, a vizitat de două ori Sofia unde a fost primit de patriarhul Neofit.

Patriarhul moscovit Kiril a anunțat că s-ar putea să nu participe la Marele Sinod. Motivele invocate în comunicatul Bisericii Ortodoxe Bulgare în mare parte coincid cu cele din scrisoarea Patriarhului rus adresată Patriarhului ecumenic Bartolomeu.

Sursa foto: www.doxologia.ro

 

Categorie: Cultură
Etichete: Arhiepiscopul Timotei al Aradului, BOR, Creta 2016, Episcopul Siluan din Ungaria, ortodoxie, Sinod Panortodox
Distribuie:
Articolul anterior
[ACTUALIZARE] Voluntari – UTA 3 – 0… și de doi bani speranță în retur
Articolul următor
Festivalul de literatură „Discuția secretă” – trei zile de (inter)acțiune cu vedete locale, naționale și internaționale ale condeiului [PROGRAM]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie