O dramatică cerere în căsătorie la Primăria Pecica…

cehov1
Distribuie:
Primăria din Pecica, locul unde  Anton Pavlovici Cehov însuși a revendicat,  Poiana Boilor, cu prilejul eternei sale Cereri în căsătorie – o capodoperă de studiu dramatic despre oameni singuri care sfidează timpurile, transcende vremurile și se reinventează. Reinventându-ne.

Cehov nu este nici rus, nici european, nici măcar universal. El este din gubernia sufletului nostru – dacă nu cumva chiar Gubernia Sufletului Nostru.

Ce tupeu frumos trebuie să ai să vii, Tu, Cehov, într-o sală a Primăriei Pecica, fie și (sau, mai ales) post-mortem, să iei de mână patru actori și să spui orice!… Cred că Mariana Tofan este Natalia Stepanovna dinaine ca ea să-și interpreteze rolul (inclusiv cel de costumier); este o rusoaică pur-sânge, o actriță care se joacă pe sine atât de natural, încât îți vine să te urci cu ea pe scenă și, dacă nu să bei o vodka, măcar să-i ceri o palmă din Poiana Boilor (Cerere în căsătorie).

Asta dacă nu intervine regizorul Ionel Bulbuc (Lomov), mai mult beat decât treaz, drept ca un cazac în fața imnului (muzica, George Dancu), confuz ca personaj, instabil psihic, cu ticuri foarte bine tușate de Bulbuc, care nu vrea să cadă la pace (la început pentru parcelă, mai târziu, pentru Otkatai şi Ugadi, doi câini) când e vorba de a-și împărți averea. Împăciuito„rul de serviciu, Constantin Florea (scenografie), Ciubukov (Caragiale, am sursele mele, a fost gelos pe nume) este… cum i-e scris. Actorul îl face mai uman pe personaj, deși realitatea cehoviană (sic!) este cu totul alta.

Să n-o uităm pe Mașa, Larisa Oprea, care face insesizabile antractele, o actriță cu un rol secundar, dar jucat intens, plin. A.P.
Cehov însuși, așadar, a intrat în Primăria din Pecica să vadă o piesă transpusă curat, cu un scenariu scris impecabil, unde limbajul non-verbal aproape cotropește textul. A fost o Cerere în căsătorie cu preludiu, spumoasă și fără motiv de divorț!

 

Categorie: Cultură
Etichete: Cehov, cerere in casatorie, cultura, Dacian Don, primaria pecica, teatru
Distribuie:
Articolul anterior
Renașterea Digitală a Democrației
Articolul următor
O nouă ploaie cu noroi a căzut azi-noapte peste Arad!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

basil muresan

Jocuri erotico-politice actualizate

Pentru că s-a terminat prima săptămână de concediu, și probabil v-ați plictisit deja de clasicele cătușe cu bureței și outfituri de doctoriță sau școlăriță jucăușă, vă propun alte role playing,…
parada 1

CPLM avem noi aici?

Un grup de patriotarzi a pichetat sediul PSD Arad. Îmbrăcați în straie populare, cu o singură excepție (unul care a confundat parada cu mineriada), aceștia au mărșăluit prin centrul orașului.…