O nouă rundă de descinderi DIICOT la traficanții de droguri și persoane din Vestul țării

diicot
Distribuie:
[COMUNICAT DE PRESĂ – DIICOT]

La data de 19.10.2022, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Timișoara împreună polițiști din cadrul B.C.C.O. Timișoara efectuează 18 percheziții domiciliare pe raza județului Timiș la membrii unei grupări infracționale organizate implicate în traficul intern și internațional de droguri de risc și mare risc, dar și substanțe cu efecte psihoactive (celebrele „droguri zombie”, ȘORICIOAICA și CRISTAL – N.RED.), urmând a fi puse în executare un număr de 21 mandate de aducere.

În cauză s-a reținut că, începând cu anul 2020, mai multe persoane au pus bazele unui grup infracțional organizat

care a avut ca scop comiterea infracțiunilor de trafic intern și internațional de droguri de risc și mare risc, precum și efectuarea de operațiuni cu substanțe susceptibile a avea efecte psihoactive. La această grupare, au aderat, de-a lungul timpului, și alte persoane.

Principala modalitate de aprovizionare cu droguri a grupării

a constat în plasarea de comenzi prin intermediul darknetului și prin expedierea unor pachete prin intermediul unor firme de coletărie, în special din Olanda și Germania, pe parcursul cercetărilor reușindu-se documentarea unor transporturi de droguri sau substanțe cu efecte psihoactive de ordinul kilogramelor, realizate prin intermediul coletelor și a trimiterilor poștale.

Distribuția stradală a drogurilor

a fost atent monitorizată de liderii grupării, dar și de anumiți membri marcanți ai lumii interlope din Timișoara, care apelau inclusiv la acțiuni violente sau amenințări adresate dealerilor stradali sau altor persoane care intenționau să pătrundă pe piața ilicită a drogurilor. Actele de violență și amenințare au fost utilizate de grupare și pentru recuperarea datoriilor.

Acțiunea beneficiază de sprijinul polițiștilor din cadrul B.C.C.O. Timişoara, S.C.C.O. Caraș-Severin, S.C.C.O. Arad și I.P.J. Timiș, precum și al jandarmilor din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile ”Glad Voievod” Timișoara și Inspectoratul Județean de Jandarmi Timiș. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale, I.P.J. Timiș și U.T.A.I. Timișoara.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

***
[COMUNICAT DE PRESĂ – POLIȚIA ROMÂNĂ]

La acest moment, în cadrul unei ample operațiuni, Poliția Română și procurorii D.I.I.C.O.T., cu sprijinul Jandarmeriei Române, efectuează peste 50 de acțiuni operative, pentru destructurarea unor grupări infracționale organizate, specializate în trafic de droguri, trafic de persoane și de minori, exploatarea persoanelor vulnerabile, trafic de migranți, criminalitate informatică și infracțiuni împotriva patrimoniului cu consecințe deosebit de grave.

În cadrul operațiunii coordonate, realizate la nivel național, polițiștii, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T., vor pune în executare peste 300 de mandate de percheziție domiciliară și mai mult de 400 mandate de aducere.

Astfel, sunt desfășurate 34 de acțiuni operative pe linia combaterii traficului de droguri,

urmând a fi puse în executare 193 de mandate de percheziție domiciliară și 236 de mandate de aducere, precum și 4 acțiuni operative pe linia combaterii criminalității informatice, urmând a fi puse în executare 16 mandate de percheziție domiciliară și 24 mandate de aducere.

De asemenea, polițiștii și procurorii efectuează 13 acțiuni operative pe linia combaterii pornografiei infantile, traficului de persoane și minori,

urmând a fi puse în executare 51 mandate de percheziție domiciliară și 76 de mandate de aducere, precum și 3 acțiuni operative pe linia combaterii macrocriminalității economico-financiare, urmând a fi puse în executare 67 de mandate de percheziție domiciliară și 74 de mandate de aducere.

Acțiunea face parte dintr-o serie de inițiative similare, desfășurate la nivelul Poliției Române și D.I.I.C.O.T.,

începând cu anul 2018 și relevă preocuparea structurilor specializate în combaterea criminalității organizate de a investiga în mod constant activitatea infracțională a grupurilor criminale organizate, care activează pe teritoriul național sau având componentă transnațională, dar și alte fapte grave, asociate criminalității organizate.

În acest sens, menționăm că, în primele 9 luni ale acestui an, au fost întocmite 1.162 de rechizitorii și au fost încheiate 311 acorduri de recunoaștere a vinovăției, fiind trimiși în fața instanței 3.219 inculpați, dintre care 1.229 în stare de arestare preventivă.

Totodată, au fost întocmite 143 de rechizitorii și acorduri de recunoaștere a vinovăției, în care s-a reținut infracțiunea de constituirea unui grup infracțional organizat, alături de alte infracțiuni de competența D.I.I.C.O.T., fiind trimiși în judecată 907 inculpați, dintre care 431 în stare de arestare preventivă.

Perchezițiile efectuate astăzi, 19 octombrie 2022, au scopul de a obține probe despre activitatea ilegală a grupurilor de criminalitate organizată, pentru tragerea lor la răspundere penală, precum și identificarea bunurilor susceptibile de a fi confiscate sau destinate recuperării prejudiciilor.

Acțiunile urmăresc, în final, crearea unui climat optim de siguranță al cetățenilor și, nu în ultimul rând, protecția victimelor infracțiunilor.

În cursul acestei zile, în funcție de evoluția anchetelor, în fiecare caz în parte, Poliția Română și D.I.I.C.O.T. vor oferi informațiile ce pot fi făcute publice.

Categorie: Știri
Etichete: darknet, diicot, firme de coletărie, percheziții, poliția română, substanțe cu efecte psihoactive, tarfic de droguri, timisoara, trafic de persoane
Distribuie:
Articolul anterior
Cum să întreții corespunzător ușile și geamurile din termopan
Articolul următor
86% dintre cei 146 de arădeni care au completat toate rubricile chestionarului SCJUA s-au declarat (foarte) mulțumiți de serviciile oferite de unitatea medicală

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

greva invatamant

[ACTUALIZARE 2] A treia zi de GREVĂ GENERALĂ în educație. Incapabil să gestioneze eficient această criză majoră, premierul Ciucă încearcă să convingă părinții și elevii să susțină așa-zisele demersuri ale Guvernului în detrimentul cadrelor didactice

[ACTUALIZARE 2] Este a treia zi de grevă generală în educație. Negocierile între reprezentanții sindicatelor din învățământ și decidenții guvernamentali și chiar politic s-au transformat în lupte „care pe care”.…