O reparație necesară, dar nu și suficientă

tuturici
Distribuie:

 

Ministerul Sănătății a transmis, într-un comunicat, în luna februarie, că începând cu data de 1 martie 2018, salariile medicilor și asistenților medicali cresc la nivelul salariilor de bază stabilite la nivelul anului 2022. În acest context, începând cu data de 1 martie 2018, salariile brute de bază a  medicilor și asistenților medicali vor crește față de luna ianuarie 2018, cu procente cuprinse între 70% și 172%. De asemenea, Legea salarizării impune alinierea din punct de vedere al salarizării pentru funcții similare ocupate în institutile statului, cum este cazul funcțiilor de conducere din cadrul  MS și serviciile publice deconcentrate ale MS (DSP)

În situațiile în care salariile au înregistrat creșteri importante  până la momentul iulie 2017, datorită unor acte normative care au acordat creșteri salariale pentru anumite segmente, s-au creat departajări artificiale între aceleași funcții ocupate în același tip de unități. Este cazul Direcțiilor de Sănătate Publică, unde veniturile erau mult mai mari decât ale celor care ocupa funcții similare în serviciile publice deconcentrate ale celorlalte ministere. Biologii, biochimiștii și fizicienii din cadrul  DSP au beneficiat de o creștere a salariilor în ianuarie 2017, când au fost echivalați la nivelul a 75% din salariile personalului de la CNAS. Funcțiile publice de conducere de conducere din cadrul DSP-urilor  (director executiv, director executiv adjunct) vor fi aliniate cu funcțiile similare de la nivelul  celorlalte ministere.

E un moment istoric pentru medicii din România. În sfârșit, faptul că salveză vieți și alină dureri este remarcat, cel puțin material, și remunerat ca atare. Însă reparația pe care o cer medicii este și una morală. În ultimiul deceniu, cu precădere în ultimii patru ani, medicii au fost ținta preferată a instituțiilor de forță care speră să conducă, din umbră, România. Cadrele medicale au fost supuse unui regim de “pătare” mediatică, întâlnit doar la chiaburii anilor 50. Percheziții cu mascați la oameni de 70 de ani, arestări pe bandă rulantă, filmate din toate unghiurile, întregi trusturi de presă manipulând opiniia publică înspre demonizarea cadrelor medicale. A fost o întreagă camoanie de discreditare a medicilor. Și toate aceste, pentru a se ascunde alți adevărați inamici ai democrației. Imaginea bunului doctor a fost înlocuită cu cea a șpăgarului în halat. Nu neg faptul că, în sistemul medical, imperfect, dar perfectibil, se află și astfele de cazuri, dar ele trebuie privite ca excepții, nu ca reguli. Medicii au nevoie de o compensare morală. Aici nu e vorba de scuze, sau de faptul că instituțiile de forță vor găsi altă breaslă ca și țap ispășitor. Este vorba despre respect. Și onoare. Și imagine.

Dr. LIVIU TUTURICI, vicepreşedinte ALDE- Organizaţia Judeţeană Arad

Categorie: Știri
Etichete: ALDE Arad, CNAS, Liviu Tuturici, salarii medici
Distribuie:
Articolul anterior
Am avut un déja-vu cu Aradul în 2025 într-un tren tras de ren, via Tămașda – Arad
Articolul următor
500 de doamne și domnișoare au fost „amendate” astăzi în trafic de polițiști, la Chișineu-Criș

1 comentariu. Leave new

  • avatar of matei mircea
    Matei mircea
    8 martie 2018 14:37

    Un tinar si politician,cu un comentariu frumos structurat,coerent si cursiv,un medic ce gindeste simplu si la obiect,punctind f bine ce vor medicii de la diriguitori,ei facindu-si oricum treaba !!!

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie