O s-avem polițiști ca-n filme. Se va încheia un parteneriat între Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” şi Academia FBI de la Quantico

mai fbi
Distribuie:

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, s-a întâlnit marți cu șeful FBI, Christopher Wray, aflat în vizită în România. Cătălin Predoiu a spus că doreşte construirea un parteneriat între Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” din București şi academia FBI de la Quantico, în contextul deciziei de reorganizare şi dezvoltare a activităţilor desfăşurate de instituţia de învăţământ din România.Oficialii urmăresc prin acest parteneriat ca studenții români de la Academie să fie pregătiți de agenți federali ai FBI.


„În cadrul întrevederii, ministrul român al Afacerilor Interne a evidenţiat importanţa activităţilor desfăşurate în comun, cu accent pe componenta de combatere a criminalităţii organizate transfrontaliere, respectiv a drogurilor, traficului de persoane şi a criminalităţii cibernetice”, se arată într-un comunicat MAI remis joi. Ministerul de Interne a mai subliniat că acordă o atenţie aparte destructurării reţelelor infracţionale care, prin acţiunile lor desfăşurate inclusiv pe teritoriul României, pun în pericol siguranţa cetăţenilor.

Cooperăm deja foarte bine cu FBI pe multiple direcţii de combatere a criminalităţii şi prin aceasta, de protecţie a drepturilor cetăţenilor noştri. Dezvoltarea acestei cooperări nu poate fi decât benefică pentru eficienţa operaţiunilor noastre naţionale pe priorităţile stabilite, respectiv contracararea crimei organizate, a traficului de droguri, fiinţe umane, arme, a criminalităţii informatice şi terorismului”, a afirmat Cătălin Predoiu, printr-un comunicat.


„Noi ne punem speranța că puținii profesori rămași în Academie își pot schimba mentalitatea referitor la diferite deficiențe ale sistemului educațional, printre care curricula învechită și care nu este adaptată la nevoile pe care absolventul le va avea în teren.” – spune Șeful Europol, Cosmin Andreica, citat de BuletindeBucurești.ro.

Potrivit unui sondaj al Sindicatului Europol, 9 din 10 absolvenți nu se simt stăpâni pe ei din perspectiva pregătirii după ce intră în câmpul muncii. Studenții apreciază că nu au beneficiat de un transfer de cunoștințe și competențe necesar pentru îndeplinirea atribuțiilor de serviciu.

„Din această perspectivă, apreciem ca fiind o situație inadmisibilă, ca după trei-patru ani (în funcție de specializarea aleasă) instituția de învățământ să nu poată pregăti ofițeri, capabili să preia de îndată sarcinile funcției pe care o ocupă.” – susține Cosmin Andreica.

La momentul actual, cursurile din cadrul Academiei sunt „sterile” și implică deseori prezentări PowerPoint, fără profesor la catedră. Totodată, anul trecut, studenții au fost nevoiți să învețe în spații inadecvate, cum ar fi sala de sport sau chiar cantina Academiei:

„Să nu mai vorbim că anul trecut, am făcut publice nenumărate situații în care 2 clase de studenți au desfășurat concomitent cursurile, ori în sala de sport, ori în cantină. Este de neconceput ca la nivelul unei instituții de învățământ superior, care are pretenții, să avem parte de astfel de situații.” – a precizat Andreica.

Cu privire la condițiile actuale, lucrurile par să se fi îmbunătățit ușor, după ce zeci de studenți au ajuns la spital din cauza mâncării de la cantină. Deși încă există aspecte ce trebuie îmbunătățite, un prim pas în această direcție este refuzul produselor alimentare neconforme, transmite reprezentantul sindicatului.


Predoiu vrea parteneriat Academia de Poliţie – FBI

El a apreciat sprijinul acordat de FBI pentru pregătirea şi perfecţionarea poliţiştilor români în cadrul Academiei din Quantico, precum şi în cadrul Biroului de la Bucureşti.

„Dorim să construim un parteneriat între Academia de Poliţie «Alexandru Ioan Cuza» şi Academia de Poliţie a FBI de la Quantico. Dorim să construim, în perspectivă, o mentalitate, atitudine faţă de profesie şi cultură instituţională care să ridice eficienţa acţiunii MAI într-un context în care fenomenul criminologic devine din ce în ce mai sofisticat şi integrat internaţional. Deschidem căi de dezvoltare care vor continua pe parcursul mai multor ani şi care vor include, obligatoriu în următorii ani, regândirea şi modernizarea tuturor structurilor MAI, adaptarea lor la această nouă dinamică şi complexitate a provocărilor. (…) Mulţumesc directorului FBI, Cristopher Wray, pentru deschiderea şi receptivitatea arătate în discuţiile noastre pe care am convenit să le continuăm cu aplicaţie practică în măsuri concrete de cooperare”, a transmis ministrul.

Christopher Wray a mai avut întrevederi cu reprezentanţi ai Poliţiei Române, Poliţiei de Frontieră Română şi Jandarmeriei. Directorul FBI s-a întâlnit şi cu procurorul general Alex Florenţa şi cu reprezentanţi ai Ministerului Justiţiei, Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi DIICOT.


Sursa și Foto: Mai.gov.ro


 

Categorie: Național
Etichete: Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, Academia FBI de la Quantico, parteneriat, politisti
Distribuie:
Articolul anterior
Accident rutier în zona Gemi Center, un bărbat de 70 de ani blocat în autoturism
Articolul următor
Fostul fundaș al Barcelonei, Dani Alves, a fost condamnat la 4 ani și jumătate de închisoare cu executare pentru viol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie