Onisim Colta, unul dintre cei mai respectați artiști plastici români, Cetățean de Onoare al Aradului, s-a stins la 70 de ani

onisim colta
Distribuie:

Artistul plastic Onisim Colta (n. 10 iunie 1952, în Baia Sprie, Maramureș), pictor, scenograf, conferențiar universitar a încetat din viață astăzi.
Anunțul a fost făcut chiar de către Primăria Municipiului Arad printr-un comunicat de presă:

„Primăria Municipiului Arad este în aceste clipe de profundă durere și tristețe alături de familia artistului plastic Onisim Colta, personalitate marcantă a culturii naționale și Cetățean de Onoare al Municipiului Arad. Distincția i-a fost acordată chiar anul acesta în cadrul ședinței festive a Consiliului Local Municipal, în semn de recunoaștere și respect pentru întreaga activitate artistică prin care a contribuit la mărirea prestigiului și vizibilității municipiului Arad pe plan național și internațional.

Transmitem sincere condoleanțe și compasiune familiei îndurerate!

Dumnezeu să-l odihnească, în liniște și pace!

Primăria Municipiului Arad”

Biografie (cf. Wikipedia)

A absolvit Academia de Arte Vizuale „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca, secția pictură, în 1976, în clasa prof. Paul Sima. În 2006 obține titlul Dr. în Arte Vizuale – Universitatea de Arte și Design, Cluj Napoca (Summa cum laude). Parcurge un stagiu de perfecționare profesională post-universitară, de cinci ani în cadrul Centrului Special de perfecționare profesională București pe linie de scenografie între anii 1978-1980 și respectiv între 1983-1985.

Membru al UAP din 1980; membru A.I.A.P. din 1995; Conf. univ. la Facultatea de Arte Vizuale Oradea în perioada 1998-2005. Președintele Filialei Arad a UAP, 1994-1998; Vicepreședinte al Filialei Arad a UAP din 1998; Redactor artistic la Revista “ARCA” din 2000.

Din 1976 lucrează, în baza unei repartiții ministeriale, ca scenograf la Teatrul de Stat din Arad montând până în prezent peste 70 de spectacole.

Din 2003 publica în paginile revistei ARCA, comentarii plastice, studii, însoțite de reproduceri, pe marginea operei unor artiști de seamă din peisajul plasticii românești contemporane ca Liviu SuharZamfir DumitrescuMihai MănescuMarin GherasimConstantin FlondorPaul Gherasim sau Liviu Mocan.

Teatrul Clasic „Ioan Slavici” anunță detalii care0i privesc pe cei care doresc să-i aducă un ultimul omagiu artistului

Trupul neînsuflețit al lui Onisim Colta va fi depus în foaierul Teatrului Clasic „Ioan Slavici” Arad, sâmbătă, 8 octombrie.
Cei care doresc să îi aducă un ultim omagiu o pot face între orele 14.00 – 18.00. Înmormântarea va avea loc duminică, 9 octombrie, de la ora 15.00, la cimitirul „Eternitatea”.

Lucrarea „Oameni care pleacă (Marea îmbarcare)”, desen în pensulă, 2015:

colta onisim

 

 

 

Categorie: Știri
Etichete: artisti plastici aradeni, CETĂȚEAN DE ONOARE AL MUNICIPIULUI ARAD, in memoriam, Onisim Colta
Distribuie:
Articolul anterior
Doi arădeni – prinși de DIICOT după ce au încercat să introducă droguri în penitenciar
Articolul următor
„Alumni U.V.V.G. Arad” prezintă absolvenți ai universității: Asist. Univ. Dr. Imola Donath Miklos, medic urolog

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

posiar penitenciarul arad 1

[ACTUALIZARE] „Herghelia de 70 de bidivii pensionați la Penitenciarul Arad” cu care am fost seduși de DNA Timișoara înseamnă, de fapt, „doi cai frumoși, maxim șasă”… dar BANII găsiți în casa medicului Poșiar IMPRESIONEAZĂ prin OBRĂZNICIE!

  DNA Timișoara a reușit trimiterea în JUDECATĂ a medicului care pensiona „pe bandă” angajați ai Penitenciarului Arad… însă SUMELE pe care s-a pus sechestru spun mai multe decât RECHIZITORIUL.…
tiberiu rancu1

IN MEMORIAM Tiberiu RANCU

  A trecut la cele veșnice, cu puțin înainte de a împlini 72 de ani, unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați medici din Lipova și din județul Arad: medicul…