ONU a ales Arabia Saudită să conducă forumul pentru drepturile femeilor, în ciuda unui trecut „dezastruos”

onu drepturi
Distribuie:

Arabia Saudită a fost aleasă să conducă comisia ONU care ar trebui să promoveze egalitatea de gen și să sprijine femeile din întreaga lume, după o candidatură necontestată pentru conducere, condamnată de grupurile pentru drepturile omului din cauza trecutului „dezastruos”  în ceea ce privește drepturile femeilor.


Ambasadorul Arabiei Saudite la ONU, Abdulaziz Alwasil, a fost ales președinte al Comisiei pentru Statutul Femeilor (CSW) miercuri, întrucât nu existau candidați rivali și nicio dezbatere la întâlnirea anuală a CSW-ului din New York. Alwasil a fost susținut de grupul statelor Asia-Pacific din cadrul comisiei. Când președintele în exercițiu, reprezentantul diplomatic al Filipinelor la ONU, Antonio Manuel Lagdameo, i-a întrebat cei 45 de membri dacă au obiecții, nimeni nu a spus nimic.

„Nu aud nicio obiecție. Este așa hotărât”, a spus Lagdameo.


În mod normal o țară deține președinția pentru doi ani, dar Filipinele au fost presate de alte state din grupul Asia să își împartă mandatul și să treacă postul la altă țară după un an. Se aștepta ca Bangladeshul să preia poziția, dar Arabia Saudită a intervenit și a făcut lobby pentru președinție, în ceea ce este larg văzut ca o încercare de a-și îmbunătăți imaginea.

Grupurile pentru drepturile omului au remarcat rapid ironia faptului că CSW-ul este condus de o țară în care decalajul dintre drepturile bărbaților și ale femeilor, chiar și pe hârtie, este atât de mare.


Sherine Tadros, șefa biroului de la New York al Amnesty International, a subliniat că Arabia Saudită va conduce anul viitor, în aniversarea a 30 de ani de la declarația de la Beijing, un plan de acțiune major pentru avansarea drepturilor femeilor la nivel global.

„Cine este la conducere, adică acum Arabia Saudită, se află într-o poziție cheie pentru a influența planificarea, deciziile, evaluarea și perspectivele, într-un an critic pentru comisie. Arabia Saudită este acum la cârma, dar trecutul său propriu în ceea ce privește drepturile femeilor este dezastruos, și departe de mandatul comisiei.”, a spus Sherine Tadros. 

Misiunea Arabiei Saudite la ONU nu a răspuns la o solicitare de comentariu, dar oficialii saudiți au subliniat o lege privind „statutul personal” instituită în 2022 ca dovadă a progreselor în drepturile femeilor.

Legea stipulează că o femeie trebuie să obțină permisiunea unui tutore masculin pentru a se căsători. Potrivit legii, o soție trebuie să se supună soțul într-un „mod rezonabil”, în timp ce sprijinul financiar al soțului depinde de „ascultarea” soției. Refuzul de a întreține relații intime cu soțul, de a locui în casa conjugală sau de a călători cu el fără o „scuză legitimă” poate justifica retragerea sprijinului financiar în temeiul legii.

Amnesty International a declarat că un proiect de cod penal care urmează să fie lansat „nu protejează femeile și fetele de toate formele de violență de gen”.


„Alegerea Arabiei Saudite ca președinte al Comisiei ONU pentru Statutul Femeilor arată o disprețuitoare lipsă de respect pentru drepturile femeilor pretutindeni. O țară care arestează femei doar pentru că susțin drepturile lor, nu are ce căuta în fruntea celui mai important forum al ONU pentru drepturile femeilor și egalitatea de gen. Autoritățile saudite ar trebui să demonstreze că acest titlu nu a fost complet nejustificat și să elibereze imediat toate activistele pentru drepturile femeilor detinute, să pună capăt tutorelui masculin și să asigure femeilor drepturile lor depline la egal.”, a declarat Louis Charbonneau, director ONU la Human Rights Watch (HRW).

Louis Charbonneau a declarat că HRW a încercat să facă lobby la alte țări printre cei 45 de membri actuali ai CSW, care includ state cu înregistrări mult mai bune în ceea ce privește drepturile femeilor, cum ar fi Olanda, Japonia, Portugalia și Elveția.

„Dacă toți ar face destul de mult zgomot, atunci nu s-ar fi întâmplat asta. Dar toată lumea este doar tăcută. Cineva ar putea cere votul, dar nimeni nu pare să vrea să facă asta, ceea ce mi se pare ridicol.”, a spus acesta.

Această decizie a ridicat semne de întrebare cu privire la angajamentul ONU față de drepturile femeilor și egalitatea de gen, în special în lumina trecutului și înregistrărilor controversate ale Arabiei Saudite în aceste domenii. Este de așteptat ca grupurile și organizațiile pentru drepturile femeilor să continue să își exprime preocupările și să facă presiuni pentru o mai mare responsabilitate și coerență în promovarea drepturilor femeilor la nivel internațional.


Sursă: The Guardian


 

Categorie: Externe
Etichete: Arabia Saudită, drepturile omului, ONU
Distribuie:
Articolul anterior
Șoferul român care a provocat accidentul din Croația în care 19 persoane au fost rănite conducea un camion al firmei arădene Sull Trans, iar conform surselor oficiale citate de presa croată era DROGAT
Articolul următor
Fotbalista Diana Gomoi din echipa feminină UTA Arad a fost eliminată din competiția „Insula de 1 milion” după o confruntare acerbă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie