Peter Higgs, Laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în 2013, a murit la vârsta de 94 de ani

professor peter higgs
Distribuie:

Laureatul Premiului Nobel pentru Fizică în 2013, Peter Higgs a murit la vârsta de 94 de ani, se arată într-o declarație publicată pe site-ul web al Universității din Edinburgh.

S-a aflat că profesorul Peter Higgs a murit la vârsta de 94 de ani. S-a stins din viață la el acasă luni, 8 aprilie, după o scurtă boală”, se arată în text.


În 1964, Higgs a prezis descoperirea unei particule care determină prezența masei în materie. Mai târziu particula a fost denumită bosonul Higgs. Teoria lui a fost demonstrată după 48 de ani.

La Geneva, CERN a prezentat în iulie 2012, într-o conferință ce a stârnit un interes enorm, noile descoperiri, și spunea că suntem în fața unui moment epocal.

Echipa care a lucrat cu detectorul CMS a anunțat atunci descoperirea unei noi particule ce cântărește 125.3 gigaelectronvolți (GeV), fiind de 133 de ori mai grea decât protonul din centrul fiecărui atom. Datele arătau clar că particula există și validările ulterioare au arătat că, într-adevăr, era vorba de râvnitul boson Higgs, supranumit și „particula lui Dumnezeu”.



Peter Higgs a primit premiul Nobel pentru fizică în 2013. „Cum mă simt? Ei bine, sunt încântat și mai degrabă ușurat, într-un fel, că s-a terminat. A fost nevoie de mult timp”, a mărturisit Higgs, în octombrie 2013. Și chiar a fost nevoie de mult timp: 48 de ani.

Academia Regală Suedeză de Științe a acordat Premiul Nobel pentru Fizică în 2013 lui François Englert și Peter Higgs „pentru descoperirea teoretică a unui mecanism care contribuie la înțelegerea originii masei particulelor subatomice”.


Sursa: The Guardian.com

Foto: The University of Edinburgh


 

Categorie: Externe
Etichete: bosonul Higgs, particula lui Dumnezeu, Peter Higgs, Premiul Nobel pentru Fizică în 2013
Distribuie:
Articolul anterior
Regal de poezie la Uzdin | Sute de iubitori ai poeziei românești s-au întâlnit în cea mai vestică localitate europeană populată aproape exclusiv de români
Articolul următor
„When Music Becomes Home…” cu Johannes Fleischman, Justus Zeyen și Benno Ure, la Casa Pianului „Jacques Faix”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie