„Podul de piatră s-a dărâmat”. Caz-școală despre corupție

podul neamt
Distribuie:
Joi, 9 Iunie, un pod reabilitat recent în județul Neamț s-a prăbușit în timp ce traversau mașini și au fost persoane rănite.

Podul de la Luțca a fost redeschis circulației rutiere în luna noiembrie 2021, după ce a fost reabilitat. La vremea respectivă, președintelui Consiliului Județean Neamț prieciza pe pagina sa de Facebook: „Podul de la Luțca, unul dintre cele mai mari poduri hobanate din țară, lung de 216 metri, se redeschide pentru participanții la trafic începând din seara aceasta. Zilele trecute s-a făcut testul de rezistență pe pod și avem garanția că rezistă unei greutăți de 340 de tone, dispusă după o anumită schemă de încărcare, dar, analizând practic, niciodată nu se va putea găsi pe el o asemenea încărcătură. Măsurătorile, realizate sub acțiunea sarcinilor statice și dinamice, au dus la concluzia că podul și structura consolidată în ansamblu, prin folosirea fibrelor de carbon și a materialelor speciale, au avut un comportament normal și acest obiectiv reabilitat de către Consiliul Județean Neamț poate fi folosit în condiții de siguranță”.

Și-au făcut poze, au tăiat panglica, au trimis comunicate de presă plătite, au apărut la TV. După nouă luni, „Podul de piatră s-a dărâmat” și nimeni nu are nicio vină.

Într-o societate normală, președintele CJ Neamț, proiectantul, constructorul, dirigintele de șantier, șefii de la secția drumuri naționale Neamț s-ar fi prezentat de bunăvoie la cea mai apropiată unitate de Parchet.

„Am venit să ne punem la dispoziție pentru anchetă. Podul s-a prăbușit pentru că suntem corupți” ar fi trebuit să zică.
Bine că nu suntem într-o societate normală.
Aici nici măcar o unitate de Parchet nu se gândește să le facă o vizită pe tema asta. Ei acum ar fi trebuit să fie reținuți de autorități. Nici măcar familiile celor afectați direct și cetățenii care folosesc acel pod nu s-au dus peste ei cu bâte. Nici măcar dacă viața lor este pusă, la propriu, în pericol de corupția lor. Așteaptă să-l mai voteze, poate, încă o dată pe nemernicul ăla.
Nici măcar nu mai trebuie spus nimic. E schema simplă a corupției. Dar tocmai pentru că e simplă e atât de complicată pentru autorități.
Categorie: Opinii
Etichete: coruptie, județul Neamț, Podul de la Luțca
Distribuie:
Articolul anterior
Lansarea volumului „ATITUDINI și CONFESIUNI” și Expoziția de fotografie dedicată Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Beijing – două evenimente culturale de excepție
Articolul următor
Liceul Tehnologic de Construcții și Protecția Mediului Arad ridică standardele învățământului de specialitate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

anton ilica

Ciocoii noi sunt tot cei vechi

NEVOIA ORDINII „CEA NOUĂ” ÎN MORALITATEA PUBLICĂ A TRECUT VREME de la estomparea discursului elevat. Retorica elegantă suferă de sfidare, iar sfidarea retoricii, după cum spune Eugen Simion, dovedește absența…
virgil florea

CONTROL PARLAMENTAR

 Teoretic sună foarte bine. Republica parlamentară se bazează pe acest tip de control. Este definitoriu. Dar ia să vedem ce înseamnă el mai exact în republica noastră? Prin legea fundamentală…
alexandru v. mureșan

UTOPIA DISTOPICĂ vs. DISTOPIA UTOPICĂ (III)

Victoria fascismului asupra fascismului! sau Victoria secerii și ciocanului asupra fasciilor! 0. Nota preventivă a autorului la adresa „organelor de salubrizare națională, i.e., membrii „Cooperativei <<OCHIUL, URECHEA ȘI MINTEA ÎMBÂCSITĂ…