Cea de-a 14-a Ediție a Festivalului de Teatru Underground și premiile acordate în cadrul festivalului

underground
Distribuie:
Recent, în data de 9 iunie, cea de-a 14-a ediție a Festivalului de Teatru Underground s-a încheiat marcând un nou capitol de succes pentru acest eveniment cultural îndrăgit care a revenit după o pauză de 12 ani.

În cadrul conferinței de presă organizate de echipa mARTa, Ovidiu Balint, unul dintre organizatori, a deschis evenimentul cu un sincer mulțumesc adresat tuturor spațiilor care au găzduit festivalul. Ovidiu Balint a subliniat importanța colaborării cu aceste locații pentru reușita festivalului și a exprimat recunoștința față de toți cei implicați.

După mulțumiri, Ovidiu Balint a trecut la momentul mult așteptat anunțând premianții festivalului. Aceste distincții au fost acordate pentru a recunoaște și celebra excelența în domeniul teatrului, premiile fiind un testament al talentului și dedicării artiștilor participanți.

„Mulțumim partenerilor Festivalului Underground organizat de Hub Cultural mARTA, aceștia fiind UNITER, cu care am reluat o colaborare întreruptă acum 12 ani, Biblioteca Județeana „A. D. Xenopol”, Colegiul Național de Arte „Sabin Drăgoi”, Universitatea „Aurel Vlaicu”, Club Flex, Agora Mall (fostul mall Galleria), fosta fabrică Indagrara care spre surprinderea noastră a fost unul dintre spațiile cele mai căutate din cele în care au găzduit spectacole, Uniunea Artiștilor Plastici cu Galeria Delta, Teatrul de Marionete și Rațio Beach pe strand.”, a spus Ovidiu Balint.

whatsapp image 2024 06 13 at 14.20.34


Acest festival nu a fost un festival obișnuit care doar adună spectacole, ci a fost unul care și a produs spectacole precum „Toxic”– spectacolul care a rezultat din workshopul organizat de Florin Piersic Jr. în 5 zile – spectacol cu care Hubul Cultural mARTA va participa și la festivale din țară dar și străinătate.

Materialele video care au rezultat din workshopul „Arad platou de filmare” coordonat de Carmen Livia Vidu, vor fi încărcate pe cele două site-uri oficiale ci anume https://hubmarta.ro/ și https://undergroundfestival.ro/ . Filmele sunt despre Arad, cu tineri și despre tineri și despre viziunea acestora.

Un alt produs al festivalului este spectacolul și textele rezultate din workshopul „Teatru forum” coordonat de Anca Doczi Luchian și workshopul „Emoție artificială” coordonat de Ioan Peter Pit. Textele vor fi tipărite anul viitor și vor fi prezentate în cadrul ediției din 2025 a festivalului.

Workshopul „Soundtrack” a produs piese muzicale pentru teatru și film, acestea vor fi încărcate deasemenea pe siteurile oficiale. Un alt spectacol rezultat în urma festivalului a fost workshopului „Corpul amprentă” prezentat la galeria Delta și texte scrise în cadrul workshopului „Cronica” coordonat de Victor Scoradeț.

Cea de-a 14-a ediție a Festivalului de Teatru Underground a adus împreună artiști, critici și iubitori de teatru, oferind publicului spectacole inedite și de înaltă calitate. Atmosfera vibrantă și diversitatea reprezentațiilor au confirmat încă o dată importanța acestui eveniment în peisajul cultural local.


Premiile acordate în cadrul Festivalului Underground:
  • Marele Premiu, Trofeul Festivalului a fost acordat spectacolului 497 – Kamaraszinhaz

Un spectacol de dans și mișcare despre aventura dramatică a celor 4 tineri buzoieni de la începutul secolului trecut de a înconjura globul pământesc pe jos, participând la un concurs inițiat în Franța și premiat cu 100 de mii de franci. Muzică originală, inspirată din folclorul românesc, scenariul și dansul expresiv al celor 4 dansatori dau spectacolului o forță deosebită, demonstrând puterea și legitimitatea modurilor dramatice alternative de exprimare artistică.

  • Premiul mARTA, de popularitate: Toby Belch is Unwell – Fletch Theatre, Anglia

Un one man show susținut cu o dedicație deosebită de actorul Sidney Kean, care a reușit să ofere spectatorilor puțin din misterul și vraja teatrului în limba engleză. Recurgând la motive clasice shakespeariene, performanța lui Sidney Kean a impresionat și a fost apreciat de tot publicul prezent.

  • Premiul Underground sau Alternativ: Întâmplări stranii în (Pipera) Arad – Teatrul Apropo, București

Performanța celor de la Teatrul Apropo insistă pe modul alternativ de a face spectacol și teatru. Fiecare spectator devine implicat, mai precis cel care se hotărăște să urce în tramvaiul și ajunge la stația stabilită, de acolo acesta se va întâlni cu niște personaje misterioase, transformându-l într-un actor într-o poveste proprie, individuală și inconfundabilă.


  • Premiul pentru Film: Maria Tănase (2022) – Regie: Maria Drăgoi, Distribuție: Mădălina Anea, Cezar Grumazescu, Andi Vasluianu, Nicodim Ungureanu, Theodora Sandu, Gabriel Costin, Constantin Florescu, Alana Petrescu, Mihnea Niculescu.

Scurtmetrajul lansat în 2022, realizat de tânăra regizoare Maria Drăgoi (n. 1999, masterandă la Arta Regiei de Film și la Scriere Dramatică la UNATC București), tratează o scurtă perioadă din viața Mariei Tănase, mai precis relația amoroasă cu jurnalistul-spion francez Maurice Negre și arestarea lui la sfârşitul anilor ’30. „Maria Tănase” pendulează între genuri cinematografice precum dramă, romantic, musical și thriller cu o iscusință și inspirație hollywoodiană, creând o poveste oarecum abruptă și impresia că este o secvență dintr-un lungmetraj. Un film de epocă din perspectiva Gen Z, romanțat și puțin „glossy”, dar care excelează prin atenția deosebită la detaliile tehnice: scenografie, recuzită, lumini, cromatică, încadrări și sunet.

  • Premiul Special al Juriului pentru prezența și performanțele prin care au înnobilat festivalul: Maia Morgenstern și Marcel Iureș
  • Mențiuni speciale ale Juriului: „Miorița” de la teatrul Auăleu, „Madera” de Circo de Eia și „Silent Cehov” de Asociația Artes.
  • Premiul Presei Arădene: „Voyager” – HUB mARTA, Arad

Din nou un one man show, susținut de data aceasta de actrița Alexandra Tapasztó, o localnică recentă, sosită direct din Moldova, având ca susținere textul și regia oferite de Theo Herghelegiu. Straniu și firesc în același timp, Voyager demonstrează posibilitățile nelimitate ale teatrului chiar și în cele mai ascunse părți ale lumii…și ale omului.

whatsapp image 2024 06 13 at 13.47.28Juriul a fost format din Gianina Corondan, Gabriel Basarabescu și trei jurnaliști arădeni – Tomck@t de la Special Arad, Lajos Notaros de la Special Arad și revista ARCA, și Eugen Rogojan de la aradon.ro.


A 15-a ediție a Festivalului Underground care v-a avea loc în 2025, organizatorii spunând că pregătirea pentru următoarea ediție a început chiar după încheierea acestei ediții.

„Toți cei care s-au implicat într-o oarecare măsură în organizarea festivalului, au venit cu propuneri pentru următoarea ediție. Vom propune și un alt de selecție a spectacolelor pe care le vom invita. Am văzut că funcționează această rețetă de producție a spectacolelor prin intermediul workshopurilor, probabil că vom avea mai multe producții prezentate în cadrul festivalului care să fie produse ale festivalului.”, spune Ovidiu Balint.

Afișul ediției a 15-a a Festivalului Underground va avea ca imagine reprezentativă, sculptura realizată în cadrul spectacolului prezentat în curtea Facultății Economice „Aurel Vlaicu” de către trupa Circo de Eia, unde spectatorii festivalului au făcut o sculptură din scaunele pe care le folosea trupa în spectacol, sculptura devenind una unică la fiecare spectacol. Aceasta sculptură reprezintă viziunea artistică a spectatorilor din cadrul Festivalului Underground.


Festivalul de Teatru Underground, a fost un adevărat succes, încântând publicul și aducând laolaltă iubitorii de teatru din Arad.

„Aș vrea să fiu modest, mai ales că am participat ca membru al juriului. Eu aș spune că Festivalul Undeground este evnimentul cultural al Aradului de anul acesta, de până acum.”, spune Lajos Notaros despre festival.

whatsapp image 2024 06 13 at 14.20.34 1Publicul a reacționat foarte bine la diversitatea locațiilor răspândite în mai multe părți ale orașului. Dintre acestea, Fabrica Indagrara, Teatrul de Marionete și Club Flex au ieșit în evidență, fiind constant pline de spectatori.

Abia așteptăm să vedem ce surprize ne pregătește ediția de anul viitor a Festivalului de Teatru Underground. După succesul strălucitor al acestei ediții, suntem curioși să descoperim noi producții inovatoare și locații inedite.


 

Categorie: Știri
Etichete: Festivalul Underground, teatru, „mArta”
Distribuie:
Articolul anterior
Șofer de 47 de ani din București prins beat la volan în Nădlac
Articolul următor
Arestați preventiv pentru trafic de droguri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie