Principele Nicolae al României, la Colegiul Național „Moise Nicoară”: „Când mă uit la această sală, mă gândesc că ar trebui să vă considerați cei mai norocoși copii din România” [GALERIE FOTO]

Principele Nicolae Moise Nicoara 2
Distribuie:

Principele Nicolae al României a vizitat marți, 04 aprilie, Colegiul Național Moise Nicoară și a fost preț de două ore în mijlocul elevilor. Alteța Sa se află în Arad din cursul zilei de luni, 03 aprilie, când a participat și la Liceul Național de Informatică la o lecție de istorie inedită derulată în cadrul Proiectului „Istoria Regalității în școli”. Tot marți, Principele Nicolae a fost în mijlocul elevilor și la Colegiul de Arte „Sabin Drăgoi”. Acesta a venit singur la evenimentele din școlile arădene, dar a adus cu el mai multe obiecte cu valoare sentimentală și istorică (fotografii de la diferite evenimente ale familiei regale, o sabie, cărți etc), dar și amintiri cu și despre Regele Mihai I al României reușind să confirme și cu acest prilej faptul că, într-adevăr, „Îl iubea pe Rege.”

Principele Nicolae a fost întâmpinat de patru elevi ai liceului și de directorul Diana Achim.
În Sala Festivă a Colegiului Național „Moise Nicoară”

Modest și carismatic, Principele Nicolae nu a ținut niciun discurs, preferând o sesiune de întrebări din partea elevilor. Acesta a fost un prilej nu numai pentru evocarea istoriei, cu raportare la evenimente și personalități din Familia Regală a României, ci și pentru a deschide, poate, noi pagini din cartea existenței sale.

Principele Nicolae s-a prezentat din postura de om în primul rând, de tânăr care a încercat să-și găsească rostul până la momentul în care a decis să-și asume responsabilitatea unui titlu regal într-o țară ca România.

La dispoziția elevilor, Principele Nicolae a încercat prin răspunsurile sale să conștientizeze o nouă generație de faptul că e obligatoriu să aibă o identitate națională, să-și clădească un viitor solid având la temelie principii și valori morale. A evitat în cursul dezbaterii (și i-a reușit în totalitate) să-și canalizeze autoprezentarea spre aspectele mai puțin plăcute sau negative ale parcursului și ale traiului său în România. Mesajul său a fost exclusiv pozitiv și motivant, insistând pe ideea că valorificarea resurselor intelectuale, morale, identitare ale acestui popor ar putea fi colacul de salvare al acestei națiuni.

Deposedat azi de titlu și de locul în linia de succesiune, Principele Nicolae nu afișează nicio secundă imaginea unui om învins, înlăturat sau înstrăinat. 

Nu numai că este dar se și simte „acasă” în România și, mai mult, își urmează misiunea pe care i-a încredințat-o destinul. Pentru el poporul este mai important decât însuși titlul regal și se simte obligat moral față de strămoșii săi să urmeze această cale prin tot ceea ce face.

Principele Nicolae Moise Nicoara 5 1

Mai mult decât un personaj de poveste, un model

Prințul Nicolae al României își dedică timpul educației, promovării proiectelor de conservare a naturii din România, acțiunilor caritabile și, cel mai important, învățării poporului român să se iubească pe sine și să se respecte ca națiune.

Am plecat de la această emoționantă întâlnire cu o întrebare retorică suficient de chinuitoare:

Cum ar fi fost dacă, profitând de prezența Regelui Mihai în județul nostru, l-am fi avut invitat la orele de istorie și i s-ar fi dat cu adevărat șansa să ne spună bucata lui din istorie? 

 

Categorie: Știri
Etichete: casa regala a romaniei, Colegiul Național Moise Nicoară, istoria României, Principele Nicolae al României, Regele Mihai I al României
Distribuie:
Articolul anterior
Expoziția „Diferite grade de libertate” la Kunsthalle Bega
Articolul următor
Cu benzodiazepină și metamfetamină la bord, dar cu permisul suspendat…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

poza 3 1

Ziua Aradului sărbătorită la Pécs

[COMUNICAT DE PRESĂ] Ziua Aradului a fost sărbătorită și în acest an la Pécs (județul Baranya), în data de 21 septembrie 2023, cu o expoziție de artă și un spectacol…
Urmăriți-ne pe