Ați participat pentru prima dată după mulți ani la Deschiderea anului universitar la UAV…
L.M.: Apreciez invitația de a participa după 9 ani la acest eveniment și, mai ales, faptul că s-a adus un omagiu discret foștilor rectori: RADU HOMESCU, primul rector ales al UAV, cu o activitate la universitate de aproape un an (3 noiembrie 1990-1 august 1991) a transmis un mesaj, iar ceilalți 2 rectori prezenți în sală au fost menționați prin contribuția lor academică: GHEORGHE PĂCURARIU, prin meritul de a fi consolidat una din cele 3 facultăți existente în mandatul său și anume Facultatea de științe economice, iar activitatea mea a fost înfățișată prin doar câteva cifre: 9 facultăți, peste 60 de specializări de licență, masterat, doctorat, 48.000 m.p. baza materială, peste 15ooo de studenți, 16 Anuare ale UAV etc.
Și totuși vă reproșați ceva după 3 mandate de rector al UAV?
L.M.: Fiind preocupată de construcția universității și, în mod special, de respectarea standardelor de calitate, dovadă că universității i s-a atribuit „grad ridicat de încredere” de către ARACIS, nu am avut timp să o urmăresc pe Ramona Lile, crezând sincer că este posibil, ca prin muncă asiduă o secretară să ajungă rector, iar mie mi s-a indus ideea eronată, cu urmări dezastruoase pentru viitorul UAV, că strădaniile acesteia sunt autentice. Ceea ce mă nemulțumește, la modul profund, în afară de plagiatele Ramonei Lile, considerate de către Comisia Națională de Etică, cele mai grave în învățământul superior după 1989, este situația precară în care a ajuns UAV, la finalul mandatelor Lile.
Obsevația dvs. este gravă. Vă rog să aduceți succinte precizări.
L.M.: Nu este nici locul și nici spațiul necesar, așa încât mă voi referi strict la situația financiară a UAV. În mod sigur, fosta contabilă șefă, care s-a pensionat la cerere, cu doi ani înainte de vârsta necesară, avea dreptate când îmi reproșa că am lăsat mult prea mulți bani Universității. Nu mă consider o vizionară, dar ca rector, participam la analize ale decidenților centrali și am înțeles că vor veni „zile negre” pentru universități, în sensul că vor avea viitor doar acelea, care respectă standardele calității ARACIS și se vor putea susține în plan financiar. Așa se explică că am instituit un depozit de 5 milioane de euro, precum și alte fonduri, la care se adaugă inclusiv cele obținute de către rectorul Lile prin vânzarea Fabricii de ceasuri, aflată în patrimoniul universității, or în prezent UAV are asigurate salariile angajaților, doar pentru o lună, fapt comunicat acestora, de către actuala conducere. Iată „zilele negre” au și sosit deja. Visteria universității este aproape goală. Să reținem că în prezent, taxa impusă de ARACIS doar pentru o autorizare este de 65.000 de lei.
Cum considerați că s-a ajuns la această situație dificilă în plan financiar?
L.M.: Marea majoritate a personalului didactic și administrativ a fost remunerată potrivit grilei de salarizare, dar peste 40 din cele 250 de cadre didactice și o mică parte a personalului din administrație au beneficiat de-a lungul anilor, de un spor lunar de 30% pentru „merite deosebite”, pe lângă indemnizația legală de conducere, cu sublinierea că în acest fel, rectorul și -a asigurat susținerea, respectiv tăcerea colegilor vocali, deci incomozi. De asemenea au fost cheltuiți foarte mulți bani, în mod nejustificat, prin angajarea unor rude și a unor prieteni fără expertiză în domeniu, precum și efectuarea unor „excursii de documentare” (fără să aducă plus valoare instituției, dar relaxante pentru rector și apropiații săi), în numeroase țări din America Latină, Africa (doar o singură exemplificare, 60.000 de euro pentru o excursie-tur în perioada suspendării din funcție), Asia (Indonezia, Taiwan, India, China), la care se adaugă țări europene și nu în ultimul rând, SUA.
Se știe că sunteți o personalitate activă, profund implicată în susținerea comunității arădene și nu numai.
L.M.: Urmăresc cu interes dinamica urbei noastre, public articole în presă, care au numeroase vizualizări, particip la evenimente culturale, promovez activități în zona excelenței, alături de personalități prestigioase din domeniile: educație, cultură, sănătate, antreprenoriat, justiție și jurnalism. Dar în același timp, continui să nu neglijez activitățile fizice și de relaxare: cititul, întâlnirile în cadrul asociației „Susținem excelența” sau cu prieteni dragi, drumeții, mersul pe jos, înotul și nu în ultimul rând, mă dedic deplin, dragei mele familii.
În finalul dialogului nostru, vă rog să vă referiți, în câteva cuvinte, la prezentul și viitorul UAV.
L.M.: Actuala conducere a universității are o misiune dificilă, trebuind să repare numeroasele derapaje „moștenite”, dar, în același timp, să elaboreze strategii imediate și de perspectivă privind asigurarea standardelor calității privind învățământul superior și cercetarea științifică, impuse de ARACIS. Îmi exprim speranța că printr-o nouă abordare, riguroasă și temeinică, sine ira et studio a prezentului instituțional nu numai de către noile conduceri la nivel de facultăți / departamente, ci de către fiecăre membru al comunității academice, printr-un angajament profund, dincolo de declarații și cuvinte rostite cu varii prilejuri, ci asumat cu responsabilitate, Universitatea „Aurel Vlaicu” va avea viitor. SUCCES tuturor!
2 comentarii. Leave new
Un comentariu obiectiv și realist!!! Aprecieri, d- na prof.univ.dr.Lizica Mihut!!!Cu deosebită considerație, prof.Livius Miscoi!!!!
Corect. În Arad ADEVARATELE VALORI ACADEMICE SUNT NEGLIJATE! NU ȘI NONVALORILE, NEAVENIȚII ȘI…POLITRUCII!!!