Să nu ne îndoim de noi înșine și de România!

vlasiu
Distribuie:

 

Sărbătorim astăzi împreună Ziua Națională a României, cu recunoștință pentru sacrificiul și înțelepciunea înaintașilor noștri, care au făcut posibilă România Mare, dar și cu încredere și speranță în viitorul pe care noi înșine, ca națiune, alegem să-l construim, în acord cu valorile democrației și libertății.

Ca de fiecare dată, Ziua Marii Uniri este prin ea însăși un îndemn la unitate, solidaritate și mândrie națională. 1 Decembrie ne amintește, an de an, că această națiune are forța de a-și împlini marile idealuri, chiar în pofida celor mai potrivnice circumstanțe istorice.

În 1917, exact în urmă cu 100 de ani, România trecea prin momente dramatice și era sfâșiată, la propriu și la figurat, de război. Dar ceea ce nimeni nu a putut lua românilor a fost dragostea de neam și țară, curajul, spiritul de sacrificiu, jertfa de sine în numele unui ideal, tenacitatea, dârzenia și speranța.

Acestea sunt adânc înrădăcinate în ființa națională, pe ele s-a clădit România modernă și de ele trebuie să ne aducem aminte în fiecare zi. Aceste valori nu ne-au părăsit niciodată, sunt ale noastre și ne reprezintă ca popor.

Să nu ne îndoim de noi înșine și de România, să nu lăsăm pe nimeni să pună sub semnul întrebării aceste valori ale poporului nostru, să credem în puterea și în măreția voastră. Cred că, uitându-ne înapoi la veacul ce a trecut, avem pentru ce să fim mândri și să recunoaștem devenirea noastră ca națiune. Încercările istoriei, războaiele, deceniile de comunism și represiune, nu au slăbit ființa națională, nu ne-au făcut mai puțin determinați, mai puțin iubitori de libertate și nu ne-au ucis aspirațiile și speranțele.

Dimpotrivă. Națiunea română s-a ridicat de fiecare dată mai puternică, mai ambițioasă și cu o neștirbită voință de a-și afirma locul în lume. În cei aproape 27 de ani de la eliberarea de sub regimul comunist, am parcurs etapele necesare tranziției și consolidării democratice și am arătat că locul nostru este alături de statele occidentale, cu care împărtășim valorile comune.

Peste un an vom sărbători Centenarul Marii Uniri, în raport cu care avem desigur obiective simbolice, dar și pragmatice. Potențată de experiențele trecute, forța noastră va veni și din modul în care știm să ne urmărim idealurile și obiectivele în viitor.

LA MULȚI ȘI FERICIȚI ANI, ROMÂNIA !

(Alexandru Vlasiu)

 

Categorie: Opinii
Etichete: 1 Decembrie, Alexandru Vlasiu, pledoarii, România
Distribuie:
Articolul anterior
Dr. Liviu Tuturici: România mea
Articolul următor
Am avut inclusiv INCENDIU NOROCOS de Ziua Națională. Un depozit de lemne din Gara Aradul Nou a ars complet – dar au fost salvate opt mașini și o locomotivă și n-a pățit nimeni nimic [FOTO]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

virgil florea

CONTROL PARLAMENTAR

 Teoretic sună foarte bine. Republica parlamentară se bazează pe acest tip de control. Este definitoriu. Dar ia să vedem ce înseamnă el mai exact în republica noastră? Prin legea fundamentală…
alexandru v. mureșan

UTOPIA DISTOPICĂ vs. DISTOPIA UTOPICĂ (III)

Victoria fascismului asupra fascismului! sau Victoria secerii și ciocanului asupra fasciilor! 0. Nota preventivă a autorului la adresa „organelor de salubrizare națională, i.e., membrii „Cooperativei <<OCHIUL, URECHEA ȘI MINTEA ÎMBÂCSITĂ…