Vă invităm să petrecem câte o oră pe săptămână meșterind, povestind, bucurându-ne și învățând împreună, la atelierul lui Cătălin Sorescu de lângă Arad – în incinta Căminului Cultural din ȘOFRONEA. Locurile sunt limitate la un număr de 10 maxim 12 copii (împărțiți în 2 grupe). Dacă sunteți interesați, înscrierile se pot face la numărul de telefon 0741687950.
„Deși în cea mai mare parte din timp ne vom ocupa cu lucrul în lemn, mi-aș dori să expun copiii și la alte activități practice: reparații mecanice și electrice, recondiționări și restaurări, experimente științifice. Lemnul e frumos și cald, e o plăcere să lucrezi cu el. Dar dincolo de plăcere, este și o anumită utilitate în a invăța să construiești obiecte din lemn. Însă, cunostințele suplimentare de mecanică, prelucrarea metalelor, a pielii și înțelegerea bazelor electricității nu pot fi decât benefice pentru un viitor adult independent. Totul se întâmplă sub cele mai stricte reguli de siguranță.” spuneCătălin Sorescu, cel care va susține atelierele.
Primul atelier va fi organizat luni, 21 octombrie, fiind formate 2 grupe. Atelierul durează câte o oră pentru fiecare grupă, începând cu ora 17.30 și în acest moment mai sunt disponibile 3 locuri (unul pentru grupa de la ora 17.30 și două locuri pentru grupa de la ora 18.30). În cazul în care vor mai fi doritori și se mai formează o grupă completă de 6 copii, se va încerca programarea unui atelier, tot în ziua de luni, începând cu ora 16.30. Există posibilitatea înscrierii pe o listă de așteptare, iar în cazul în care unii dintre cei înscriși deja vor renunța, se vor reorganiza grupele cu cei de pe lista de așteptare.
Costul pentru o oră de atelier este de 50 de lei, cu plata în avans pentru o lună (patru ateliere), iar locația unde vor organiza atelierele este în interiorul Căminului Cultural din Șofronea.
Despre Proiectul Școala de Meșteșug
„Școala de Meșteșug este un centru educațional ce are la bază filosofia finlandeză de tip Slojd și se adresează în special copiilor și adolescenților (8 – 16 ani).
Proiectul a pornit din dorința de a oferi celor mici oportunitatea ca, prin experimentarea și practica lucrului manual, să își dezvolte aptitudinile și abilitățile practice, ceea ce, credem noi, îi va pregăti mai armonios pentru viitor; completând curricula școlară preponderent teoretică. Experiența ne-a ajutat să selectăm materiale educaționale care să fie atât atractive, cât și adecvate, utile și sigure pentru fiecare grupă de vârstă.
Educația practică, bazată pe meșteșug, este una formativă și benefică educației generale a copiilor si adolescenților. Dintre beneficiile acestui tip de educație complementar sistemului informativ, am putea aminti: întărirea caracterului, încurajarea unui comportament responsabil și moral, dezvoltarea îndemânării, creativității, atenției și a spiritului practic, elevarea gândirii critice și a sistemului de valori.
În plus, activitatea fizică, inerent imersivă prin stimularea tuturor celor şase simțuri, este o modalitate bună de sustragere, chiar si pentru o scurtă durată, de la dependența dată de lumea virtuală. Experiența nemijlocită și autentică a lucrului manual ne poate deschide calea spre o existență mai profundă și mai împlinită, în armonie cu mediul înconjurător.
Pentru că ne adresăm copiilor aflați în plin proces de dezvoltare cognitivă, felul în care le predăm acestora lucrul manual este un subiect în sine, mai important poate decât conținutul practic și teoretic. În procesul educațional apelăm la concepte ca: joacă, colaborare, întrecere, sustenabilitate, limitarea risipei, curățenie, postură corectă, gândire critică, autoevaluare etc”, transmite Cătălin Sorescu.