Asociația „SUSȚINEM EXCELENȚA” a organizat luni, 5 mai, o nouă întâlnire cu presa, principala temă a întâlnirii fiindu-i dedicată Școlii Postliceale Sanitare, conduse de conf. univ. dr. Liliana Bran. Totodată a fost prezentat volumul al doilea, în curs de apariție, al cărții „Atitudini și confesiuni”, volum realizat de prof. univ. dr. Lizica Mihuț, președintele Asociației „SUSȚINEM EXCELENȚA”.
În deschiderea întâlnirii, prof. univ. dr. Lizica Mihuț a făcut o scurtă prezentare a instituției de învățământ, susținând încă de la început că „atunci când spunem Școala Postliceală Sanitară, spunem implicit doamna conf. univ. dr. Liliana Bran, care este director din 2003”.
„În anul 2003, când i-am propus LILIANEI BRAN să se mute cu toată norma la Universitatea «Aurel Vlaicu», era de peste 10 ani profesor la Școala Postliceală Sanitară și chiar în același an (2003), este numită director. Au trecut de atunci 22 de ani de IMPLICARE TOTALĂ, deopotrivă ca director la Școala Postliceală Sanitară Arad și cadru didactic la UAV, lector și apoi conferențiar, în anii în care promovare era dificilă și hotărâtă la București, de către CNADTCU. Colaborez de peste două decenii cu LILIANA BRAN și spre a fi limpede ce reprezintă pentru mine, fac precizarea că la plecarea mea de la UAV, la constituirea primei asociații înființate a fost UNICUL cadru didactic căruia i-am propus colaborarea, în continuare și iată, acum suntem împreună de peste un deceniu. O vreme, nu știu de la ea, după plecarea mea de la UAV, i s-a sugerat că nu ar fi bine să continue conlucrarea cu mine, fapt ce nici nu-i bănuiam. M-am referit la acest episod spre a înțelege că LILIANA BRAN este un OM SPECIAL, o PROFESIONISTĂ, prin excelență. Neconflictuală și pledând întotdeauna pentru bună înțelegere și echilibru, LILIANA BRAN probează calități rare în prezentul tumultuos și anume LOLAITATE, dublată de o DĂRUIRE fără rezerve MUNCII, ca director și ca universitar. Subliniez că activitatea la Școala postliceală a fost/este susținută printr-o pregătire superioară la catedra universitară, iar cea de leadership, a adus o plus valoare orelor de la Universitate. Aș putea continua să vorbesc despre LILIANA BRAN, dar mă opresc aici, invitând-o să abordeze ȘCOALA POSTLICEALĂ SANITARĂ ARAD, ca provocare între TRADIȚIE ȘI ACTUALITATE”, a subliniat în prezentare prof. univ. dr. Lizica Mihuț, care a mai ținut să precizeze că directorul Școlii Postliceale Sanitare este un om cu totul deosebit, nonconflictual, care însă muncește prea mult și nu știe niciodată să spună nu.
ȘCOALA POSTLICEALĂ SANITARĂ ARAD, între tradiție și actualitate
Conf. univ. dr. Liliana Bran s-a declarat copleșită de prezentarea care i-a fost făcută, continuând la rândul său cu o prezentare scurtă a școlii pe care o conduce de 22 de ani, prezentare însoțită de materiale audio-video, ochelari de realitate virtuală, folosiți la pregătirea cursanților, în momentul de față școala având 500 de elevi, și de un document (jurământul unei moașe), care datează din 1922.
Remarcându-se prin excelență, pregătire temeinică, deschidere și inovație, Școala Postliceală Sanitară a ajuns la 104 de existență
„Ne stăruie în memorie sărbătorirea CENTERNARULUI, în urmă cu patru ani, nu doar ca moment aniversar, ci ca temei al prezentului, deoarece Școala Postliceală Sanitară Arad s-a situat întotdeauna între tradiție și actualitate. O tradiție, care înseamnă experiență și temeinicie, căreia i-am adăugat o CONTINUĂ PREOCUPARE SPRE DEZVOLTARE, prin raportare la semnalele venite dinspre comunitate. Astfel, specializările intituției noastre sunt chiar cele solicitate de sistemul medical românesc și nu numai, deoarece Diploma de ASISTENT MEDICAL GENERALIST este singura reglementată prin directivă europeană, fiind recunoscuta automat in Uniunea Europeană. Cu toată modestia subliniez că am participat activ, alături de colegii mei din București și din țară, la demersul privind recunoașterea europeană a acestei diplome. Este important să precizăm că în prezent, Școala Postliceală Sanitară Arad formează, peste 500 de asistenți medicali, absolvenți de liceu, în TOATE CALIFICĂRILE PROFESIONALE din domeniul medical: ASISTENT MEDICAL GENERALIST, ASISTENT MEDICAL DE RADIOLOGIE, ASISTENT MEDICAL DE BALNEOFIZIOKINETOTERAPIE ȘI RECUPERARE, ASISTENT MEDICAL DE IGIENĂ ȘI SĂNĂTATE PUBLICĂ, iar din acest an, ASISTENT MEDICAL DE LABORATOR.
Profesorii noştri (peste 50), medici, asistenți medicali, psihologi, specialiști recunoscuți în domeniu, au ca deziderat major pregătirea temeinică, deopotrivă teoretică/practică și implicit, dobândirea competențelor profesionale, dar și instituirea unui CLIMAT COLOCVIAL necesar și datorită faptului că elevii noștri vin și din alte județe decât Aradul, în special, din cele aflate în Vestul țării.
Precizez că întregul nostru proces educațional se raportează la un sistem de valori riguros, profesionist, și nu în ultimul rând, etic, deoarece ne dorim ca EXCELENȚA SĂ DEVINĂ NORMALITATE ÎN ÎNGRIJIREA MEDICALĂ. Nu am eludat însă nicicând, partea de nou, de actualitate, prin dotarea cu tehnologie de ultimă generație, atât a sălilor de curs, cât și a celor de demonstrații, de la tablele interactive la ochelarii de realitate virtuală.
Să reținem, de asemenea că tablele inteligente și simulatoarele medicale aflate în dotarea școlii sunt foarte apreciate de elevii noștri, deoarece, ca viitori asistenți medicali, pot deprinde, la modul concret, informații și competențe eficiente în profesie, fiind o opțiune «de minte, dar și de suflet».
Conchidem cu o remarcă fundamentală și anume că ASPIRAȚIA SPRE EXCELENȚĂ constituie o constantă a ȘCOLII POSTLICEALE SANITARE DIN ARAD, ca instituție, dar și a fiecărui «membru» al acesteia, cadru didactic și elev”, se menționează în prezentarea realizată de conf. univ. dr. Liliana Bran.
„Atitudini și confesiuni”, un nou volum
În încheiere, prof. univ. dr. Lizica Mihuț a făcut o scurtă prezentare a volumului al doilea al cărții în curs de apariție „Atitudini și confesiuni”. „Volumul va avea 413 pagini, dintre care 113 sunt dedicate profilelor unor personalități ale Aradului. Urmează să fie tipărit în perioada următoare, iar în toamnă va fi lansat”, a punctat președintele Asociației „SUSȚINEM EXCELENȚA”.