Se scumpește gunoiul, iar justificarea care stă la baza majorării tarifului nu are nicio legătură cu realitatea. Pe autoritățile locale le doare-n cot de criză și de cetățean în egală măsură

gunoi
Distribuie:

 

O decizie mai imbecilă nici că se putea lua în contextul general actual! Decizia, realmente, a fost luată la începutul acestui an ( cu mult înainte de instaurarea pandemiei și a crizelor sale conexe, medicală și economică) astfel cum reiese din Raportul de specialitate al Direcției/serviciului edilitar al primăriei Arad care stă la baza elaborării și adoptării hotărârii de consiliu local nr. 253 / 25 iunie 2020 ( care face schema unei corespondențe în ordine cronologică dar și a unei filiere de aprobat acte în favoarea unui privat care are un contract cu statul român, pentru cine știe să citească în anumite chei) și anume:

„Considerente generale: Prin adresa nr. 392/03.02.2020, înregistrată la Primăria Municipiului Arad 8530/05.02.2020, a
Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Sistem Integrat de Gestionare a Deșeurilor Județul Arad transmite Primăriei Municipiului Arad solicitarea de ajustare a tarifului de colectare și transport a deșeurilor practicat de către operatorul RETIM ECOLOGIC SERVICE S.A. nr. 13733/19.12.2019 solicitând aprobarea acestuia de către Consiliul Local al Municipiului Arad.
ADI-SIGD face precizarea că prin adresa nr. 382/03.02.2020 a înaintat memoriul descriptiv privind actualizarea planului tarifar și analiza pragului de suportabilitate pentru utilizatorii casnici și non-casnici în cadrul proiectului „Sistem Integrat de Gestionare a Deșeurilor în județul Arad“ către Consiliul Județean Arad, care, la rândul său l-a transmis Ministerului Fondurilor Europene, urmând ca ajustarea tarifului solicitat de către operatorul de colectare să fie aprobată în A.G.A. Asociației doar în momentul în care va fi primit avizul Autorității de Management referitor la actualizarea planului tarifar. Ulterior, prin adresa nr. 1639/21.05.2020 înregistrată la Consiliul Județean Arad cu nr. 11349/21.05.2020, ADI- SIGD transmite Consiliului Județean memoriul descriptiv refăcut privind actualizarea planului tarifar și analiza pragului de suportabilitate pentru utilizatorii casnici și non-casnici în cadrul proiectului S.M.I.D. în județul Arad, pentru a fi studiat și transmis cu celeritate Autorității de Management în vederea avizării. Consiliul Județean Arad transmite prin adresa nr. 11365/21.05.2020 Ministerului Fondurilor Europene documentele mai sus precizate, pentru a fi avizate de către AM POS Mediu. Prin adresa nr. 47555/MP/12.06.2020 emisă de către Ministerul Fondurilor Europene Direcția Generală Programe Europene Infrastructură Mare s-a transmis acordul privind modificarea Planului Tarifar și a Analizei pragului de suportabilitate pentru utilizatorii casnici în cadrul Proiectului „Sistem de Management Integrat al Deșeurilor în Județul Arad”.

Dacă ați reușit să treceți peste formulările astea sterile și care nu spun nimic, se impune traducerea lor pe limba cetățeanului simplu care e interesat strict de ce plătește colectarea gunoiului mai scump cu atât mai mult cu cât calitatea prestării serviciului este la fel de proastă sau chiar mult mai proastă…

Păi, e simplu: pentru că, din pix, niște șmecherași care se cred și foarte deștepți ( și chiar sunt când e vorba de banii cetățeanului!) au dedus ei că bubuie economia țării și, în consecință, cetățeanul are un nivel de trai mai bun. Nimic eronat ca principiu doar că, toate calculele lor au avut ca bază de pornire veniturile nete per familie la nivel de an 2018 și estimările de creștere pentru perioada 2019-2032 ( dacă nu ne lovea pandemia și nu destabiliza economic planeta). Or, la nivel de 2020 ( începând din luna martie!) nu se mai pot aplica aceste calcule și nu se mai justifică. Se pare că NIMENI! dintre autorități nu a ridicat această problemă ba, mai mult, autoritățile ( primăria Arad, Consiliul Județean Arad  – autorități care în primul rând trebuie să se asigure că cetățeanul de rând își permite traiul zilnic fără să fie împovărat) au inițiat corespondența și obținut deschiderea acestei portițe de majorare a tarifelor. Cât să fii de incompetentă, de rău-intenționată, tu, instituție publică să faci asemenea demersuri fix în perioada pandemiei? Adică, într-o perioadă când evident situația financiară a utilizatorilor casnici și a agenților economici a fost afectată major  prin pierderea locului de muncă definitiv în cazul unora, șomaj tehnic în cazul multora, suspendare activitate în cazul agenților economici etc ( fără posibilitatea de redresare în următoarele 6 luni cel puțin) ceea ce se traduce prin SCĂDEREA VENITURILOR NETE ale persoanelor fizice și respectiv a ÎNCASĂRILOR în cazul agenților economici, tu, autoritate publică să susții și să adopți o hotărâre de majorare tarif care are la bază o situație eronată? De ce nu s-a amânat adoptarea acestei hotărâri și să fie reluată analiza unei eventuale majorări după ce vom asista la o stabilitate economică de după redresare și vom intra într-o perioadă în care s-ar putea face prognoze economice? De proști și de incompetenți. Pentru că orice prognoză bazată pe date financiare pe creștere dintr-un context economic macro bun, este total eronată dacă se aplică într-un context economic macro foarte prost care presupune o scădere bruscă, o perioadă lungă de redresare și cu venituri incerte pentru populație.

Citiți MEMORIUL DESCRIPTIV pentru ACTUALIZAREA PLANULUI TARIFAR în cazul colectării deșeurilor și, dacă vi se pare că justificările pe care le conține au vreo legătură cu realitatea economică a lunii iunie 2020 când s-a adoptat hotărârea de consiliu local de majorare tarife sau cu previziunile pentru următorul an, cel puțin,  cu privire la veniturile nete/ încasările,  îmi voi cere scuze pentru că am făcut autoritățile proaste și incompetente.

Hotararea Plan Tarifar by Lucian Valeriu on Scribd

Vom reveni cu acest subiect…

 

Categorie: Știri
Etichete: ADI deseuri, Calin Bibart, CJA, Iustin Cionca, majorare tarif gunoi, primaria arad, RETIM
Distribuie:
Articolul anterior
Arădenii se pot testa Covid-19 contra sumei de 245 Ron iar eliberarea rezultatelor va fi în termen de 24 ore de la recoltare
Articolul următor
Atletul arădean Denis Both este pregătit de „Internaţionale”

1 comentariu. Leave new

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie