„Și tu poți preveni cancerul!” – o campanie privind cancerul, organizată de DSP Arad

campanie dsp cancer
Distribuie:

 

Campania: Ai grijă de sănătatea ta! Un stil de viață sănătos și controlul comportamentelor cu risc îți măresc șansele de a nu deveni pacient oncologic!

Direcția de Sănătate Publică a județului Arad, prin compartimentul Evaluarea și Promovarea Sănătății, organizează în luna mai 2022 campania privind cancerul.

Cancerul reprezintă una dintre principalele cauze de deces, potrivit rapoartelor privind „Starea sănătății în UE” și a doua cauză de mortalitate după bolile cardiovasculare.

Boala neoplazică nu afectează însă doar sănătatea și viața pacientului ci grevează întregul sistem de sănătate și protecție socială, afectând totodată prin diminuarea forței de muncă însăși creșterea economică și bugetele guvernamentale. Este imperios necesar ca sistemele de sănătate să devină mai eficiente, mai accesibile și mai performante în depistarea și tratarea cancerului.

Cancerul reprezintă un proces de transformare a celulelor normale în celule tumorale.

Aceste modificări sunt rezultatul interacțiunii dintre factorii genetici personali și factorii externi favorizanți în apariția neoplasmelor – substanțe cancerigene fizice (radiațiile ultraviolete și ionizante); substanțe cancerigene chimice (azbest, aflatoxină – contaminant alimentar, arsen – contaminant al apei de băut); și substanțe cancerigene biologice (infecții virale, bacterii, paraziți). Boala neoplazică apare la persoane de toate vârstele.

Tema campaniei

Desfășurată sub sloganul „Ai grijă de sănătatea ta! Un stil de viață sănătos și controlul
comportamentelor cu risc îți măresc șansele de a nu deveni pacient oncologic!”, campania
privind cancerul are ca temă în 2022, „Și tu poți preveni cancerul!”

Scopul campaniei este

conștientizarea populației asupra factorilor de risc comportamentali, care pot declanșa sau favoriza evoluția cancerului!

Campania are ca obiective creșterea nivelului de informare și conștientizare a populației asupra:

 importanței cunoașterii factorilor de risc comportamentali care pot favoriza apariția cancerului,
 măsurilor active de diminuare a factorilor de risc comportamentali (renunțarea la fumat, diminuarea consumului de alcool, controlul greutății corporale, adoptarea unui stil de viață sănătos, etc)

Mesajele principale ale campaniei sunt:

 informarea corectă asupra diferiților factori de risc este esențială pentru eficacitatea prevenției și diminuarea efectelor nocive ale acestora,
 anumite tipuri de cancere ( pulmonar, de sân, colorectal, etc) pot fi prevenite prin adoptarea unui stil de viață sănătos,
 conștientizarea impactului factorilor de risc comportamentali în declanșarea cancerului vă poate salva viața.

Statistic,

la nivel național, numărul cazurilor noi de tumori maligne depistate în perioada 2011-
2020 a scăzut de la 57.117 (an 2011) la 52.350 (an 2020), acestea reprezentând o scădere a incidenței de la 283,5‰oo locuitori în 2011 și 271,8‰oo locuitori în 2020 (an cu o scădere mai accentuată, în contextul pandemiei COVID-19).

În ceea ce privește mortalitatea prin tumori maligne, în perioada 2011- 2020,

se constată un trend ușor ascendent, de la 213,8‰00 locuitori în 2011 la 232.3‰00 locuitori în 2017.

Ȋn anul 2020 ȋn contextul pandemiei mortalitatea a scăzut la 223.0‰00.

La nivel European statele membre UE au pus bazele unei abordări comune în lupta împotriva cancerului. O componentă importantă a acestuia o reprezintă depistarea și minimalizarea impactului factorilor de risc implicați în declanșarea și dezvoltarea tumorilor.

Cauze care favorizează cancerul

În UE, principala cauză favorizantă a cancerului este fumatul. Excesul de greutate sau obezitatea, alimentația nesănătoasă, lipsa activității fizice, precum și consumul de alcool, reprezintă ca și consumul de tutun, indicatori ai unui stil de viață nesănătos și constituie o altă
cauză majoră a apariției acestei boli.

La nivelul județului Arad se vor desfășura activități de informare axate pe sensibilizarea și informarea populației generale (elevi și cadre didactice/medicale din unități de învățământ; beneficiari și personal de îngrijire din centre rezidențiale, angajați ai societăților comerciale), în mediul on-line, pe website-ul DSP Arad și pe contul și pagina de Facebook „Arad Promovarea Sănătății”.

campanie dsp

COMUNICAT DE PRESĂ – DSP Arad

DIRECTOR EXECUTIV
DR. POTOLIA GEANINA

Categorie: Știri
Etichete: campanie privind cancerul, Dr. Potolia Geanina, DSP Arad, Evaluarea și Promovarea Sănătății, informare publică, pacient oncologic
Distribuie:
Articolul anterior
FCC Baschet UAV Arad, vicecampioana României
Articolul următor
S-a mai stins un pompier. Plt. adj. Ruja Petru a pierdut lupta cu boala crâncenă de care suferea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

cod portocaliu 1 scaled

ATENȚIE! COD PORTOCALIU pentru județul Arad

În această după-amiază, 24 mai 2024, în intervalul orar 13:55- 15:30 meteorologii au emis o avertizare de cod portocaliu pentru județul Arad, localitățile: Șiria, Covăsânț.  Se vor semnala averse torențiale…
profesori almas large

Profesori almășeni în Cipru

Timp de o săptămână, la prima mobilitate, în cadrul proiectului Erasmus+, un grup de profesori de la Școala gimnazială „Lazăr Tâmpa” din Almaș au participat la workshopuri de dezvoltare și…