În anul de grație 2025, din care ne forțăm neuronii să înțeleagă ceva coerent și pragmatic, administratorii comunei de la (fosta) graniță cu Ungaria iau orice critică, orice polemică pe orice subiect, drept un „atentat la liniștea comunității” – fie că e vorba despre chestiuni care țin strict de gestionarea și gospodărirea bunurilor colective, de chestiuni care nu depășesc în însemnătate zugrăvirea unui imobil, dispariția unei mașini inutilizabile sau organizarea unui „chef de ziua cuiva”.
…cum ar fi acest subiect, despre donarea unei mașini de pompieri către o firmă de casă
Ei bine, noi ne-am făcut deja o obișnuință din a le suna pe una dintre cele două doamne care conduc Primăria Dorobanți, ori de câte ori avem un motiv serios s-o facem – asta cu acordul (chiar cu rugămintea) lor. Cei doi consilieri spun că mașina de pompieri, donată în urmă cu vreo 15 ani de către o persoană fizică dintr-o localitate din Ungaria Ordinului Suveran al Cavalerilor de Malta (care deține un Azil pentru vârstnici în comună) – fundație care a donat-o Primăriei, neavând ce să facă cu ea, era perfect funcțională, „s-a lucrat cu ea, a trecut ITP-ul din moment ce avea numere de înmatriculare – domnul Levai chiar a condus-o și s-a ocupat de ea, a participat la aplicații alături de pompierii militari ai ISU Arad.”
Secretarul general al Primăriei Comunei Dorobanți, Ardeleanu Hanelore, a încercat să lămurească lucrurile, după ce a întreprins o „anchetă personală” privitoare la mașina de pompieri și generatorul de curent despre care cei doi consilieri au suspiciuni de „delapidare”.
„Eu nu eram aici când bunurile respective au intrat în posesia Primăriei, dar vă pot spune, pe baza tuturor documentelor de gestiune și a actelor consultate, că nici mașina, nici generatorul n-au fost vreodată în proprietatea noastră. După ce mașina de pompieri ne-a fost donată, a ocupat, inutil, un loc în garajul administrației și nu s-a mișcat de acolo în ultimii 10 ani, cel puțin… ce vă povestesc ei e istorie subiectivă. Știm și noi că avea numere de înmatriculare – chiar am trimis o adresă la Poliție pentru a ne lămuri privitor la acest lucru.
Decizia de a dona utilajele unui terț a venit ca urmare a solicitării Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență. care, într-o vizită și urmare a unei adrese oficiale, ne-a solicitat înființarea unui Serviciu de Pompieri Voluntari, dotat cu o mașină funcțională (pe care urmează să o primim de la o localitate cu care suntem înfrățiți) și conformă cu legislația actuală. Chiar cei de la ISU ne-au sugerat să scăpăm de ea, pentru că e uriașă și ocupă degeaba sediul viitorului Serviciu de Pompieri Voluntari.”– e rezumatul discuției pe care am avut-o cu secretara primăriei.
Ce nu ne-a plăcut în abordarea acestui subiect (la rigoare, destul de „subțirel”) este „pasiunea politică” cu care este atacat – egal de ambele părți: pe de o parte, „mica opoziție” de la Dorobanți își exagerează temele, dar asta e firesc din punct de vedere politic și ușor de gestionat administrativ… pe da alta, orice subiect venit de la cei doi este tratat ca o invazie a unui teritoriu din partea unui stat străin. De unde atâta contondență în principii în cadrul unei administrații publice locale?! Cum să te deranjeze… să-ți tulbure confortul în halul ăsta niște opinii… niște cereri lămuritoare întreptățite ale unor oameni politici care au ajuns acolo pentru că au, și ei, votanți din Dorobanți?!
O fi el scorul 9-2 „pentru ei”, în ceea ce privește componența Consiliului Local, dar politica nu-i un meci de fotbal și nici o partidă de ping-pong!…
Articole asociate
- Șovinism, violență și încălcări grave ale Legii electorale la Dorobanți. Viceprimarul Ando Laszlo-Iulian vrea să facă din comuna de la granița României cu Ungaria o enclavă a „Ținutului Secuiesc”
- Am căutat și n-am găsit nici urmă de DOROBANȚI în KISIRATOS | Șovinismul este cheia unei Cutii a Pandorei pe care am deschis-o în plină campanie electorală pentru ca s-o înțelegem mai bine ulterior…