Șovinism, violență și încălcări grave ale Legii electorale la Dorobanți. Viceprimarul Ando Laszlo-Iulian vrea să facă din comuna de la granița României cu Ungaria o enclavă a „Ținutului Secuiesc”

dorobanti1
Distribuie:

Comuna de la granița Vestică a Aradului și României Dorobanți cuprinde 1500 de locuitori, conform recensământului din 2021. A fost înființată ca UAT în anul 2004 prin desprinderea de orașul Curtici și este predominant populată de maghiari (80,38%). Restul locuitorilor sunt români (11,99%) și romi (3,58%) – dar, în pofida acestei evidențe, nu este chiar locul în care te-ai fi așteptat să găsești manifestări ale șovinismului – cel puțin nu fățiș, nu în mod manifest.
Din 2020, Consiliul local este compus din 11 consilieri – 9 de la UDMR, unul de la PRO-DOROBANȚI ALDE și unul de la PNL, ceea ce reăprezintă o majoritate covârșitoare, dar necontestată de nimeni… cu o singură excepție: viceprimarul Ando Laszlo-Iulian (UDMR), la bază profesor de sport la Școala Gimnaziala Pater Godo-Mihaly, care își dorește nu doar ca toți locuitorii și toată componența C.L. să fie maghiari, ci și să se cânte imnul Ungariei dacă nu zilnic, pe tot parcursul anului, cel puțin la fiecare sărbătoare, în fiecare sală de clasă și la orice sărbătoare – indiferent de natura ei.
Korondi Józsa Erika este primăriță din 2016 din partea UDMR, cu șanse mari să fie realeasă la scrutinul care urmează și, cât de cât, a reușit să-și țină viceprimarul „în frâu”… până la inceperea acestei campanii.


…campanie care a început și continuă, din partea viceprimarului șovin, cu ruperea afișelor candidaților de la alte partide… în speță PNL și PSD

„Subsemntatul Vasvary Robert… în data de 15.05. 2024, în jurul orelor 21.20 – 22.00, mă aflam în fața Primăriei, în stația de autobuz, cu numitul Levai Zoltan și Dănuț Wielhelm, lipind afișele elecorale ale PNL și PSD la poarta casei cu nr. 92, care se află în apropiera Primăriei Dorobanți. După lipirea afișelor pe poartă, ne-am întors înspre stația de autobuz, iar la circa 5 minute, în spatele nostru a trecut un tânăr pe bicicletă și le-a rupt. Îndreptându-ne spre el, am observat că este fiul viceprimarului în funcție. În momentul în care ne-am îndreptat spre el, s-a îndreptat spre bicicletă. Am mers după el și i-am strigat să se oprească, întrebându-l de ce a făcut așa ceva. Acesta s-a oprit și ne-a adus injurii și amenințări,  fapt pentru care am apelat serviciul 112, iar polițiștii au venit la fața locului. Precizez că și în data de 12.05.2024, în jurul orei 10.00, au fost vandalizate afișele electorale de pe avizierul de la Căminul Cultural, situație în care am sesizat, de asemenea, poliția, care a făcut cercetări la locația respectivă. Mai precizez că avem aprobarea scrisă a proprietarului, care a fost depusă, în original, la Poliție.”Dacă privim cu atenție fotografiile (3 și 4) făcute pe data de 12 mai, vom observa camerele de supraveghere care au fost întoarse cu fața spre șosea, astfel încât să nu „bată” spre afișele electorale pentru a nu filma zona panourilor de afișaj – gest, evident, intenționat! – iar plângerea de mai sus este doar una dintre cele trei adrese trimise către Biroul Electoral Central, întocmite cu prilejul tot atâtor evenimente asemănătoare  în această campanie și semnate de consilierii Vasvary (PNL) și Levai (PSD), care ne dezvăluiesc știri… copiate parcă din secolul XIX…  căci lucrurile nu se limitează doar la ruperea afișelor. „Domnul viceprimar afișează o atitudine extremist-separatistă, ordonând ca la fiecare sărbătoare să se cânte imnul Ținutului Secuiesc, la școală cel al Ungariei și are oroare de tot ce nu intră sub umbrela UDMR… Noi facem parte din familii vechi, stabilite în această comună de cel puțin trei generații, suntem și noi etnici maghiari, vorbim la prefecție Limba Maghiară, dar înțelegem că trăim în România, totuși, și nu credem că este normal ca întreaga componență a Consiliului Local să fie formată din membri UDMR, iar cei care nu fac parte din acest partid să fie hărțuiți doar pentru că au aderat la alte partide. Dorim să se menționeze că cu doamna primar avem o relație foarte bună, iar în ceea ce o privește nici nu se poate pune problema unei atitudini dușmănose – chiar dimpotrivă: ne înțelegem foarte bine, ne respectă și o respectăm” – ne declară cei doi consilieri care au îndrăznit să își depună candidatura din partea altor partide.

„Domnul vice a avut, inclusiv cu președintele Consiului Județean Arad, o partidă de înjurături… ca la ușa cortului, acum câțiva ani,  din cauza acelorași diferende de opinie” – ne mai povestesc cei doi consilieri.


Cirunstanță agravantă: viceprimarul Ando Laszlo este președintele UDMR pe comuna Dorobanți nu se limitează la a face o politică șovin-hortystă pe stricta sa persoană fizică, pretându-se la josnicia de a-și pune copilul să rupă afișele contracandidaților UDMR, să amenințe, să insulte și să terorizeze partea de populație care nu este de partea sa… în lupta cu România și cu Uniunea Europeană, la urma urmei… fără nicio exagerare.

„Anul trecut, la o ședință de consiliu, am propus să cânte cineva la zilele comunei și în limba română. Față de toți consilierii, domnul Ando mi-a promis că, atâta timp cât este el viceprimar, nu o să se cânte la zilele comunei în Limba română. A spus că de ce nu fac eu separat, pe banii mei, ceva pentru români… ceea ce înseamnă că românii nu au acces la banii publici!” – ne declară Levai Zoltan- Iosif, consilier local ales la Dorobanți


Vom revni asupra acestui subiect, ce pare a fi ieșit, spontan, din negura istoriei, urmărind cu atenție decizia B.E.C. și reacția Poliției la ce se întâmplă la Dorobanți.


 

Categorie: Recomandări, Politice
Etichete: Ando Laszlo-Iulian, Dorobanți, șovinism, tinutul secuiesc, UDMR
Distribuie:
Articolul anterior
Sfinții Constantin și Elena – semnificație creștină, tradiții și superstiții la români
Articolul următor
Curtea Penală Internațională: Declarația Procurorului CPI Karim A.A. Khan KC: Multiple mandate de arestare pentru situația din Palestina

13 comentarii. Leave new

 • avatar of alina marcela
  Alina Marcela
  21 mai 2024 12:46

  Nu suntem noi mari iubitori și fani ai partidelor PNL și PSD, dar chiar dacă nu suntem de etnie maghiara, ci suntem romani, cetățeni vechi ai comunei Dorobanți, de ani de zile, cred ca toți trebuie sa aibă aceleași șanse la alegerile locale. Ce va vota fiecare cetatan, e treaba lui, dar sa lăsăm să aibă drepturi egale fiecare candidat. Atâta timp cât trăim pe pământul României, nu trebuie făcute discriminări. În aceeași idee, cred ca este exagerat ca să li se impună cetățenilor din comuna sa se cânte imnul Ungariei la școală sau la diverse festivități. Comuna Dorobanți este așezată în România, nu în Ungaria, deci, se impune sa respectam legile României, nu ale Ungariei. Tu, ca roman, dacă trăiești în Ungaria, respecți legile Ungariei pe acel teritoriu, nu legile României. Asta este valabil pt toți cetățenii, indiferent de naționalitate, care trăiesc pe teritoriul altor tari.Nu poți sa impui cetățenilor sa respecte legea din tara ta, atât timp cât ești pe teritoriul altei tari,ci tocmai invers, tu respecți legile tarii în care te afli, indiferent ca ești turc, musulman, maghiar, ucrainian, bulgar etc,fie ca îți place sau nu.
  Pana la urma, toti trebuie sa trăim în pace și liniște, ca suntem oameni și trăim sub același cer și avem un singur Dumnezeu.
  Dumnezeu sa binecuvanteze aleșii comunei, cetățenii comunei și întreaga comuna Dorobanți!
  Haideți sa trăim în liniște și pace, ca probleme sunt destule, sa nu se mai facă și altele, ca la urma urmei, asa cum se spune, politica e o mare curva. Scuzați exprimarea!!!

  Răspunde
 • avatar of csuhai francisca
  Csuhai Francisca
  21 mai 2024 16:03

  ,,Frumos gest”. Nu am ce sa spun altceva. Din pacate de aici se naste ura sí ranchiuna. Ca cíne este primar sau viceprimar nu conteaza . Intr-o comuna conteaza oamenii. Sa fie unguri ,románi,romi sau orice nationalitate sau orice religie. Sa ii fie rusine cíne a coborat lá acest nivel

  Răspunde
 • Nu mă surprinde deloc ce vad aici ,asta se întâmplă de ani de zile și autoritățile au închis ochii ,deficare dată la zilele comunei Dorobanți sa îți cânte imnul Ținutului Secuiesc (ce treabă avem noi cu ei) ,acest Viceprimar nu este doar în primărie dacă mulți nu știu este inclusiv în organizația Biserici Catolice Dorobanți ,eu aș face un reportaj în comună sa se vadă cum trăiesc mulți cu bocancul în gură de frica lui ,,Bravo pt cine a avut atitudine sa facă acestă știre și așteptăm să vedem unde se termină totul cu descoperirile ,,

  Răspunde
 • Nu mi se pare ok că în ziua de azi să ne strîngă la ușă și să se creadă stăpânul Dorobantului. Două fetițe fiecare dimineață stau la ocazie pe colțul străzii ca să ajungă la școală la Curtici. Mentionez că microbuzul școlar maghiar se duce după o fetiță la Curtici să ducă la Dorobanți la școală. Pleacă gol la Curtici fără să se oprească să ducă și pe fetițe la școală .Ce să mai spună omul.

  Răspunde
 • avatar of joszef lengyel
  Joszef Lengyel
  21 mai 2024 19:11

  Nu este Politie in Dorobanti. Postul de politie este lipit de primàrie. Ce mai vrei?

  Răspunde
 • avatar of brighitte
  Brighitte
  21 mai 2024 20:18

  Asa e primaria sau nu știu cine plătește autobuz școlar doar pentru copii care merg la cicki gherghery la școală restul care fac liceul în limba română în Arad trebuie sa meargă cu ce apucă ,și iarăși la școala din Dorobanți se fac ore doar în maghiară cum poate lucra un copil în România care nu știe vorbi limba română, iar despre acest viceprimar asta e ca o istorie ce se tot repetă tot la 4 ani vicele este și la biserica catolică din comuna în organizație,și profesor la școală peste tot nu știm cum da el comandă se pare ca până astăzi bravo vrem o viață normală nu ținuți ca în lesă fără transport fără acces la poștă ca poștă o avem la alimentară,sa fim tratați omenește nu cu dispreț de fiecare dată când întram în primărie sa nea dea peste nas ca și cum am deranja ca venim după o hârtie sau ceva ,speram ca COPOS vicele sa dispară de data asta din primărie.

  Răspunde
 • Nu știu de la politică cum sa ajuns până la școală. Noi la momentul de față avem o școală bună cu niște profesori minunați. Eu ca și consilier local am toată stima. ..

  Răspunde
 • De ce trebuie sa lasati ca acest viceprimar kopasz sa fie dictatorului comunei in primul rind nu respecta locuitorii cind am avut problema acum 2 ani cu curent in timpul verii si am stat aproape o saptamina fara curen si am rugat sa suna primaria enelul ca noi degeaba am sunat a ris in fata noasra si a zis ca ne trimite 3 galeti cu curent si sa nu deschidem frigiderul!Asa trebuie sa bate jo de noi,am stat fara apa cu oameni bolnavi si cu copii mici.Sa fie rusine !Si mai as putea sa povestesc o gramada de lucru cum bate joc de oameni, numai le frica de el!

  Răspunde
 • Este revoltător ce crede acest viceprimar despre el.Își bate joc de comună din cauza lui este primăria pe pragul falimentului. Salariul cred că-l ia de la statul român nu de la SECUI.Rusine să-i fie.

  Răspunde
 • Dați-o jos și pe erika din scaun că tine de scaun ca cu dinți nu are alte venituri numa ce ia de la primarie si ea și copos vicele cat a trăit Vințze a făcut ce a vrut au băgat teroarea în oamenii din comună sa nu vândă casele la români să nu viteze pe alți, acum au un candidat pe măsură nu îl cunosc pe Vasvary dar vad ca vrea sa schimbe multe și cu toată lumea vorbește este un om simplu și nu cu nasu pe sus ca ei nu sau aștept ei sa aibe aici asa candidat Bravo PNL

  Răspunde
 • Cine a decis ca UDMR-ul, un ONG, să fie acceptat ca partid !? Trebuie cerut de urgență cine a decis ca UDMR-ul, un ONG, sa fie acceptat ca partid, deși legea interzice instituirea unui partid pe criterii etnice. Astfel, un ONG a fost lăsat să conducă țara 34 de ani.
  Nicăieri, în nici o țară, nu a existat așa ceva. Cei din partidele politice care au acceptat acest lucru, impotriva Constituției, trebuie să răspundă pentru asta, fiindcâ este primul semn de mare tradare impotriva țării si a poporului român.
  De asemenea, trebuie desecretizată adevărata înțelegere dintre cei care au negociat întrarea noastră în UE și NATO, ce cuprinde ea de fapt și de de s-a negociat de fapt renunțarea la Constitutie și la independenta țării, deși nici Constituția, nici populația nu a permis acest lucru.
  De aici trebuie pornit si apoi să ne explice cum de în 34 de ani au falimentat România , constant, conștient. Ei trebuie să răspundă unde sunt banii împrumutați care, deși au fost luați în numele țării, nu au fost folosiți de către țară și în beneficiul ei. Cei care au luat împrumuturi și nu le pot justifica pentru țară și populație sa fie obligați să-i dea înapoi, fiindcă, de fapt au fost furați în numele României. Și sa răspundă penal pentru trădare de țară.

  Răspunde
 • avatar of polistiren
  polistiren
  6 iunie 2024 15:55

  pnl si psd, 2 partide care ne-au aratat ce pot. Suntem pe ultimul loc in Europa. deci nu, multumim.
  Cantati in alta parte, noua nu ne place genul vostru de muzica :))

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie