Avram Iancu este una dintre cele mai luminoase figuri ale istoriei noastre naţionale, un lider de seamă al Revoluţiei de la 1848 din Transilvania, care prin curajul şi determinarea sa, a devenit un adevărat model de patriotism şi devotament pentru ţară. La 200 de ani de la naşterea sa, Avram Iancu rămâne un simbol al luptei pentru dreptate, libertate şi identitate naţională.
Avram Iancu are marele merit de a fi catalizat poporul român din Transilvania în jurul idealurilor sfinte de libertate și de afirmare a conștiinței naționale. Numele său este, pe deplin, un simbol puternic al libertății naționale în conștiința întregului popor român, încât declararea sa oficială drept Erou al Națiunii Române, în 17 noiembrie 2016, a reprezentat doar validarea unui adevăr incontestabil.
Spectacolul aniversar extraordinar „Avram Iancu – 200 de ani”, organizat de Consiliul Județean Arad prin Centrul Cultural Județean Arad, care va avea loc în data de 19 iulie, de la ora 19.00, în Cetatea Aradului, este un eveniment de înaltă ținută, care aduce în fața publicului artiști de renume ai muzicii populare românești, din toate zonele țării.
Pe scenă vor urca Mioara Velicu, Constantin Enceanu, Sava Negrean Brudașcu, Tudor Furdui Iancu, Oana Bozga, Gelu Voicu, Andreea Voica, Bogdan Toma, Florentina și Petre Giurgi, Ionuț Langa, Rodica Ardelean-Onița, Petrică Pașca, Edi Motan, Alexandru Pop Zărăndean, Roxana Suciu, Voichița Suba și Orchestra „Lăutarii” condusă de maestrul Nicolae Botgros. Prezintă Iuliana Tudor.
Intrarea este gratuită, pe baza cărții de identitate (la eveniment pot intra doar cetățeni români). Copiii cu vârsta sub 14 ani au acces doar însoțiți de un adult. Accesul la eveniment se va face începând cu ora 16.00.
Partenerul media al spectacolului este Televiziunea Română.
În urma unei legi promulgate de președintele României în 14 iulie 2023, 2024 a fost decretat oficial drept „Anul Avram Iancu”, pentru a marca 200 de ani de la nașterea „Crăișorului Munților”.