Spectacole DE FORȚĂ, asortate unei adevărate Capitale Culturale Europene, în programul Teatrului Național Timișoara

tnt1
Distribuie:

 

Teatrul Național din Timișoara deschide Stagiunea 2019-2020 cu o serie de spectacole care au trecut proba publicului, dar și a timpului, spectacole incitante, pline de provocări, care provoacă în egală măsură mintea și sufletul, emoția și inteligența. Totodată, Teatrul Național se redeschide tuturor artelor, prin implicarea ca partener strategic al Bienalei Art Encounters. Nu în ultimul rând, două noi spectacole au intrat în repetiții, urmând să iasă la rampă în perioada care urmează. Iată, așadar, că noua stagiune a Teatrului Național din Timișoara oferă spectatorilor săi un spațiu de întâlnire și de dialog între oameni și între diferite forme de artă și își consolidează locul în comunitate ca spațiu dedicat comunicării, descoperirilor și regăsirii, un spațiu necesar atât din perspectiva individuală, cât și din cea socială.

Astfel, Teatrul Național a dat startul repetițiilor la un nou spectacol, adaptare a unuia dintre marile romane ale culturii universale: Mătușa Julia și condeierul de Mario Vargas Llosa. Personaje savuroase, comice,  pline de viață și de imaginație ne fac părtași la un adevărat slalom între realitate și ficțiune, între iluzie, adevăr și minciună, între mentalul colectiv și micile scandaluri de familie. Spectacolul, în adaptarea și regia lui Sabin Popescu, reunește o echipă artistică formată din actorii Matei Chioariu, Bogdan Spiridon, Luminița Tulgara, Cătălin Ursu, Cristian Szekeres, Daniela Bostan / Mirela Puia, Geta Medinski (scenografia), Sebastian Hamburger (sound design și video) și Florin Putere (light design). Premiera este programată în 18 octombrie, la Studio „Uțu Strugari”.

 

Tot sub semnul literaturii stă și al doilea proiect de toamnă al Naționalului. Este vorba despre scenariul realizat de Călin Ciobotari după îndrăgitul roman al lui Dan Lungu, Sunt o babă comunistă.  După comediile de mare succes M-am hotărât să devin prost și Billy Mincinosul, regizoarea Antonella Cornici revine la Timișoara cu această poveste tragi-comică care, cu mult umor și cu multă luciditate, pune în discuție dilema de viață a unei generații întregi și oferă, dincolo de umor, de muzică și de lumină, un moment de reflecție și de reală comunicare pe un subiect care, de obicei, acutizează relațiile dintre oameni, chiar între membrii aceleiași familii. Distribuția spectacolului îi reunește pe actorii Claudia Ieremia, Ion Rizea, Matei Chioariu, Iuliana Crăescu, Roberta Popa Ionescu, Călin Stanciu jr., Ana Maria Cojocaru, Doru Iosif, Alecu Reus și Cristian Szekeres, cărora lise alătură Inocențiu Ieremia (scenografia), Victoria Bucun (coregrafia), Andrei Cozlac (video design) și Sebastian Hamburger (sound design). Premiera  va deschide cea de-a XXIV-a ediția a FEST-FDR,  în 3 noiembrie, la Sala 2.

 

Programul de spectacole al lunii este, de asemenea, la fel de consistent. Primul titlu al acestei stagiuni a fost Scene dintr-o căsnicie de Ingmar Bergman. În regia celebrului regizor de film Radu Jude, spectacolul propune imersiunea în adâncurile nevăzute ale căsniciei, alături de trei actori redutabili: Ion Rizea, Claudia Ieremia și Alina Ilea. Spectacolul este programat duminică, 15 septembrie și vineri, 20 septembrie, de la ora 19, la Sala 2 a Teatrului Național.

 

Prima săptămână teatrală a stagiunii continuă marți, 17 septembrie și miercuri, 18 septembrie, de la ora 19, la Studio „Uțu Strugari, cu cel mai jucat titlu al ultimilor ani –  M-am hotărât să devin prost după Martin Page, spectacol care a depășit cu mult reprezentația cu numărul 100. M-am hotărât să devin prost, în lectura Antonellei Cornici,  descrie, într-o suită de povești grave, cu haz, eforturile pe care trebuie să le facă un tânăr mult prea deștept pentru a „învăța” empatia, iar distribuția reunește câțiva dintre cei mai iubiți actori ai Timișoarei.

 

Sâmbătă, 21 septembrie, are loc prima proiecție de film în cadrul Bienalei Art Encounters. Astfel, de la ora 12, în Sala Mare a Teatrului Național, spectatorii sunt invitați să vizioneze The Third Part of the Third Measure, un film al grupului londonez de artiști vizuali Otolith Group, descris de creatori ca „o experiență a privirii în datele componente ale ascultării”.

 

Tot sâmbătă, tot la Sala Mare, cu începere de la ora 19, publicul este invitat să îl urmărească pe celebrul – și atât de actualul – Gogu, în comedia Proștii sub clar de lună de Teodor Mazilu, în regia lui Ion-Ardeal Ieremia.  Spectatorii vor avea ocazia să afle care mai este locul, rolul, puterea sentimentelor într-o lume deviată de pe fix, și, dincolo de homericul hohot de râs, vor putea să constate cât de „Gogu”, de „Ortansa”, de „Emilian” sau de „Clementina” sunt cei care  ocupă titlurile știrilor de azi. 

 

Cercurile încrederii de Radu Popescu,  în regia Mihaelei Lichiardopol, își dă întâlnire cu publicul la Studio „Uțu Strugari” marți, 24 septembrie, de la ora 19. Cercurile încrederii este un spectacol despre comunicare,  despre maturizarea unei generații, dar și despre maturizarea unei societăți care ar trebui să fie mai conștientă de responsabilitatea pe care o are față de copiii și de tinerii săi. 

 

Miercuri, 25 septembrie și joi, 26 septembrie, de la ora 19, Teatrul Național propune iubitorilor de teatru spectacolul Frați, o întâlnire cu unul dintre cei mai complecși artiști ai României – actorul, regizorul, scriitorul și traducătorul Florin Piersic jr. Spectacolul este o excelentă mostră de umor noir în care, în spatele râsului dezlănțuit, se descifrează complicate și nu mereu vesele relații de familie.

 

Hamlet, spectacolul Teatrului Național, nu mai are nevoie de nici o prezentare. O radiografie contemporană a societății, în cuvintele și ritmurile zilei de azi, pe muzica live a trupei Subcarpați, interpretată de Marius Andrei Alexe – Bean MC – și Alexandru Ștefănescu, cunoscut iubitorilor de hip-hop ca FănescuHamlet, în regia Adei Lupu Hausvater, este o poveste despre tineri, în înfruntarea lor cu marile provocări, iluzii și dezamăgiri ale vieții și ale societății în care trăiesc. Spectacolul este programat vineri, 27 septembrie, la Sala Mare, de la ora 18.

 

Vineri, 28 septembrie, de la ora 12, Sala Mare a Teatrului Național găzduiește alte două proiecții de film în cadrul Bienalei Art Encounters: A Cultural Hearth și The Building Will Have a Future She Said, semnate de artiștii Irinia Botea Bucan și Jon Dean.

 În aceeași zi, de la ora 19, la Studio „Uțu Strugari” este programat spectacolul Pe mâine de Mihaela Iancu, un fascinant tur de forță al actriței Iuliana Crăescu, într-un one-woman show care poartă  spectatorii într-un labirint al celor mai profunde, mai intime emoții.

 

La final de lună, Roberta Popa Ionescu dă întâlnire spectatorilor, tot la Studio „Uțu Strugari”. Astfel,  duminică, 29 septembrie, actrița își va regala publicul cu one-woman show-ul Mata Hari, pe un text de Crista Bilciu, un spectacol-document care are incontestabila calitate de a încapsula biografia și emoțiile unuia dintre cele mai fascinante personaje ale istoriei secolului trecut. 

Biletele pot fi achiziționate la cele două agenții ale Teatrului (Agenția „Mărășești”, str. Mărășești nr. 2 și Agenția „Sala 2”, Parcul Civic) sau online, pe www.tntimisoara.com, zilnic între orele 11 și 19, cu excepția zilei de luni. Copiii, elevii, studenții, pensionarii, precum și grupurile mai mari de 15 persoane beneficiază de reduceri de preț la bilete.

La acest nou început de drum, Teatrul Național din Timișoara invită spectatorii în sălile sale de spectacole și promite întâlniri minunate în jurul spectacolelor noi pe care le plănuiește pentru această stagiune.

Categorie: Știri
Etichete: Bogdan Spiridon, Cătălin Ursu, Cristian Szekeres, Daniela Bostan / Mirela Puia, Geta Medinski (scenografia), Luminița Tulgara, Matei Chioariu, Mătușa Julia și condeierul de Mario Vargas Llosa, Sebastian Hamburger (sound design și video) și Florin Putere (light design), Teatrul Național din Timișoara
Distribuie:
Articolul anterior
[REACȚII] Fostul director medical al Spitalului Județean Arad are un set de RĂSPUNSURI la întrebarea „CUM s-a ajuns la 3,8 MILIOANE EURO DATORIE?” și, în plus, are și SOLUȚII!
Articolul următor
O „bijuterie” de A8, furată „dă pă Londra” și valorând 75.000 de Euro, a fost găsită în Vinga… mânca-ț-aș!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie