„Subcultura ultra în galeriile de fotbal românești. Ultrașii români – tipologie, organizare, acțiuni în interiorul și în afara stadioanelor”

Gabi_Sala_coperta 2022
Distribuie:

La Editura Mega din Cluj-Napoca a apărut recent cartea „Subcultura ultra în galeriile de fotbal românești. Ultrașii români – tipologie, organizare, acțiuni în interiorul și în afara stadioanelor”, avându-l ca autor pe arădeanul Gabriel Sala.

Cartea reprezintă lucrarea de doctorat a autorului, susținut la Universitatea Babeș-Bolyai, are 456 de pagini și tratează subcultura ultra românească din perspectivă istorică, antropologică și socio-psihologică.

Cartea tratează caracteristicile subculturii, mentalitatea ultraşilor, modul de organizare al brigăzilor, implicarea în manifestațiile stradale, percepția jandarmilor, rasismul din peluze, rivalitățile ultra, înfrățirile etc.

Una dintre concluziile studiului este că în subcultură intră, de regulă, persoane tinere, care își caută identitatea, respectiv un grup cu care să se identifice. Aspiranții la accederea într-un grup ultra se confruntă cu forme noi de relaționare și de manifestare a autorității.

Peluzele promovează valori și obiective specifice, regulile de apartenență avansând concepte și caracteristici precum loialitatea, spiritul de sacrificiu, angajamentul, curajul, ierarhia. Aspirantul acceptat în grup aderă la normele, manifestările și modul de identificare specific subculturii.

Convergența comportamentală este, de altfel, rezultatul împărtășirii identității subculturale comune, definită de ultrași drept „mentalitate ultra“. Aceasta stabilește atitudinile care vor fi asumate în diferite situații, față de ultrașii rivali sau față de forțele de ordine. Violențele au fost abordate în cadrul studiului prin intermediul „mentalității ultra“.

Manifestările și reacțiile ultrașilor față de rivali sau forțe de ordine pe străzi reflectă, invariabil, normativitatea comportamentală provenită din mentalitate.

Incidentele dintre ultrași și conflictele acestora cu forțele de ordine sunt în mare măsură o transpunere camuflată a războaielor. Luptele de gherilă sunt o caracteristică definitorie a grupărilor ultra ca triburi urbane.”, spune Gabriel Sala.

Categorie: Cultură
Etichete: Editura Mega, gabriel sala, lucrare de doctorat, Subcultura ultra în galeriile de fotbal românești
Distribuie:
Articolul anterior
[ACTUALIZARE] Minora rătăcită în zona „3 Insule” a fost găsită [FOTO]
Articolul următor
Amintiri dintr-o țară bananieră (1)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

UTA Official App

UTA Official App
DOWNLOAD