Universitatea de Vest din Timişoara ocupă prima poziţie la nivel național şi se regăsește în top 301-400 la nivel mondial în domeniul FIZICĂ

uvt uvtintrare
Distribuie:

 

 

[COMUNICAT DE PRESĂ]

UVT – primul loc între universitățile românești. Rezultatele recentului clasament ShanghaiRanking’s Global Ranking of Academic Subjects 2020 – domeniul FIZICĂ

La fel ca în ultimii ani, Universitatea de Vest din Timişoara este prezentă în ediția 2020 a topului ShanghaiRanking’s Global Ranking of Academic Subjects pentru domeniul FIZICĂ, acum ocupând prima poziţie la nivel național şi regăsindu-se în top 301-400 la nivel mondial (din 500 de universităţi din lume).

ShanghaiRanking’s Global Ranking of Academic Subjects 2020 clasifică universităţile din lume în 54 de domenii aferente pentru 5 zone tematice fundamentale: ştiinţele naturii, inginerie, ştiinţele vieţii, ştiinţe medicale şi ştiinţe sociale.

„Colectivul de cercetători și dascăli ai Facultății de Fizică din UVT merită felicitările întregii noastre comunități, dovedind, încă o dată, o excelentă poziționare a performanțelor internaționale pe care le obțin, pentru care au realizat proiecte internaționale ambițioase, de mai mulți ani. Fizica de la Timișoara, și prin urmare UVT, se clasează foarte bine, din nou, în acest an fiind chiar pe primul loc între universitățile românești, conform binecunoscutului clasament universitar Shanghai, o performanță prin care UVT se înscrie în elita universităților din zona europeană. Alături de UVT, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj se regăsește în acest clasament pe domeniul Fizică, cele două universități reprezentând „Consorțiul Universitaria”, cea mai puternică grupare academică din învățământul superior românesc”, subliniază rectorul UVT, prof.univ.dr. Marilen Pirtea, președinte în exercițiu al „Consorțiului Universitaria”.

Universităţile din „Consorțiul Universitaria” sunt prezente în clasamentele realizate pentru domeniul fundamental științele naturii:
– domeniul fizică
o Universitatea de Vest din Timișoara – top 301-400;
o Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca – top 401-500;
– domeniul matematică
o Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca – top 401-500;
– domeniul științele pământului
o Universitatea din București – top 301-500;
o Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca – top 401-500.

Indicatorii de performanţă ai acestei clasificări se bazează pe performanţa academică obținută prin activitatea de cercetare ştiinţifică, pornind de la date disponibile la nivel internaţional din surse ca Web of Science şi InCites (ale Clarivate Analytics), studiul ShanghaiRanking’s Academic Excellence, Journal Impact Factor, perioada de referinţă fiind 2014-2018 pentru fiecare subdomeniu evaluat. Indicatorii de performanță sunt: Q1 – numărul de publicații ale unei instituții în reviste Q1 Journal Impact Factor Quartile; CNCI – ponderea citărilor publicaţiilor unei instituţii; IC – numărul de publicații care au fost găsite cu cel puțin două țări diferite în adresele autorilor împărțite la numărul total de publicații; TOP – numărul de lucrări publicate în Top Journals şi AWARD – numărul personalului didactic al unei instituții care a câștigat un premiu semnificativ.

Astfel, acești indicatori de performanţă măsoară producția ştiinţifică, calitatea cercetării, gradul de colaborare internațională, cercetarea de bună calitate și cele mai înalte recunoașteri academice.
Clasificarea ShanghaiRanking’s Global Ranking of Academic Subjects  dezvoltată de Universitatea Jiao Tong Shanghai din China a fost publicată pentru prima oară în 2009 şi este una dintre cele mai bine cotate la nivel internaţional, reprezentând un punct de referinţă în strategiile unor universităţi care doresc să fie actori de nivel internaţional în mediul academic.

Informaţii suplimentare pot fi regăsite accesând: ACEST LINK.

afis uvt byb 2020

Categorie: Știri
Etichete: Consorțiul Universitaria, fizică, performanţa academică, prof.univ.dr. Marilen Pirtea, rectorul UVT, ShanghaiRanking's Global Ranking of Academic Subjects, Universitatea de Vest din Timişoara
Distribuie:
Articolul anterior
Dacă nu avem „Petru” și „Pavel”, putem celebra astăzi „Centenarul ordonanțelor premierului Orban”
Articolul următor
Ce SHOPING de fițe obosite face POLIȚIA LOCALĂ ARAD din banii tăi: stații TETRA, sirene cu telecomandă, oameni în vârstă și de restul MĂȘTI… cu de vreo PATRU ori mai mult decât merită și decât ne trebuie!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie