Viceprimarul Ilie Cheșa: „Aradul are nevoie de o strategie privind consolidarea clădirilor cu risc seismic“

Chesa 8 iunie 2023 1
Distribuie:

[COMUNICAT DE PRESĂ]

Viceprimarul Ilie Cheșa: „Aradul are nevoie de o strategie privind consolidarea clădirilor cu risc seismic“

În ultimele săptămâni, zona de vest a României a fost lovită de mai multe cutremure, unele produse chiar în județul Arad, care a devenit o zonă seismică tot mai activă. Și din acest motiv, Aradul are nevoie urgentă de o strategie privind consolidarea clădirilor cu risc seismic, susține viceprimarul Ilie Cheșa, președintele Organizației Municipale a PSD Arad.

„Din păcate, în ultima perioadă ne confruntăm cu tot mai multe cutremure în zona Aradului, în zona Banatului, iar administrația locală trebuie să ia măsuri urgente pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic, în special clădirile vechi din centrul Aradului, multe dintre ele fiind într-o stare avansată de degradare. Am văzut și în cazul cutremurului de marți seara, că multe clădiri au fost afectate, s-au desprins ornamente, bucăți din acoperiș și asta la un cutremur de 5.2 pe scara Richter.

De aceea, trebuie să ne mobilizăm rapid, să găsim soluții pentru expertizarea clădirilor, în primă fază a clădirilor publice, pentru care s-au alocat de la bugetul local fonduri în acest an, dar nu suficiente. Astfel că la prima rectificare, voi propune majorarea sumelor pentru a putea acoperi expertizarea și încadrarea imobilelor într-o clasă de risc seismic, pentru cele care aparțin Primăriei Arad.

Ulterior, voi solicita alocarea de sume pentru consolidarea acestor clădiri și când spun consolidare nu mă refer doar la reabilitarea fațadelor, cum din păcate s-a întâmplat cu multe imobile din municipiu, care la prima vedere sunt modernizate, dar în realitate sunt probleme grave la structura de rezistență. În paralel, alături de colegi, de specialiști, vom căuta soluții de finanțare și pentru expertizarea imobilelor deținute de persoane private, astfel încât într-o perioadă cât mai scurtă de timp să avem o imagine de ansamblul cu privire la clădirile cu risc seismic din municipiul Arad.

În faza următoare, va trebui să identificăm soluții de finanțare pentru consolidarea clădirilor, din fonduri europene, dar și de la Ministerul Dezvoltării, atât pentru imobilele publice, cât și pentru cele private“, spune viceprimarul Ilie Cheșa.

 

Biroul de Presă al PSD Arad

Categorie: Politice
Etichete: președintele organizației municipale a PSD Arad, strategie privind consolidarea clădirilor cu risc seismic, viceprimarul Ilie Cheșa
Distribuie:
Articolul anterior
Uniunea Națională a Studenților din România se alătură grevei profesorilor!
Articolul următor
Două incendii în două spații dezafectate au izbucnit concomitent în „VLAICU”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

UTA Official App

UTA Official App
DOWNLOAD