Mai multe serii de copii și însoțitorii lor care au mers în ultima lună (cazurile la care facem referire sunt din ultimele 3 săptămâni din luna iulie) într-o tabără la Cinciș, în județul Hunedoara, au avut parte de o experiență de coșmar.
Aproape toți copiii care au fost cazați în aceeași locație (Hotel Diamond) au ajuns, pe rând, la UPU prezentând aceleași simptome și stabilindu-se același diagnostic: Gastroenterocolită acută infecțioasă. Nici unii dintre profesorii însoțitori n-au scăpat și chiar unii dintre părinți au contactat virusul de la copiii lor (după care, unii părinți, au mers în toiul nopții să-i ia din tabără, cu febră, vărsături și diaree).
„ (…) a fost în tabără la Cinciș, în județul Hunedoara și am luat-o de acolo, după 2 zile, la 3 dimineața, aproape leșinată din cauza vărsăturilor. Am ajuns cu ea la spitalul din Hunedoara și cei de acolo au spus că este un fapt comun să le vină copiii în urgență cu enterocolită acută infecțioasă. Ei au făcut sesizare la DSP HD acum 3 săptămâni, dar tabăra e încă deschisă. Ideea e că, din câte am înțeles, mai vin copii din Arad și săptămâna viitoare… Deci, clar nu s-a luat nicio măsură. Între timp am luat și eu și soțul virusul, dar macar suntem acasă … Au mai plecat și alți copii din tabără” – ne-a scris una dintre mămici. „ Am sunat și eu la DSP HD, miercuri, și mi-au zis că trimit echipă acolo” a continuat ea, și, din informațiile noastre și alți părinți au sunat să sesizeze problema la DSP Hunedoara… tot degeaba, unitatea de cazare fiind și acum deschisă.
Și un alt părinte a lăsat un mesaj pe post de recenzie pe pagina hotelului în care au fost cazați prin care reclamă aceeași problemă. Acesta a postat inclusiv conversațiile din grupul de părinți din acea serie, din care reiese că au fost mai multe cazuri:
„Copilul meu tocmai s-a întors dintr-o tabără din perioada 21-27 Iulie. Au fost mari probleme cu mâncarea, copiii au vomitat. Iar la întoarcere, prima seară a fost petrecută la UPU, unde am găsit și alți copii, cu aceleași simptome: vomă, toxiinfecție alimentară. Noaptea ne-am petrecut-o cu copilul la spital, în perfuzie. Nu recomand!!!” – a scris părintele.
Problemele par să se țină lanț în acea zonă
Cu doar o seară înainte ca mai mulți copii să fie luați de părinți și duși la spital, aceștia au primit pe grupul de părinți, de la însoțitorii de grup, un alt mesaj alarmant:
„Dragi părinți, noaptea trecută, în jurul orei 1, a pornit un mic incendiu la barul de lângă lac, care este la o distanță considerabilă de hotelul în care suntem noi cazați. Pentru a fi toată lumea în siguranță, am ieșit din camere în fata hotelului și monitorii au sunat la 112. Pompierii au venit în timp scurt și focul a fost stins foarte repede. Am vrut să aflați de la mine pentru că fiecare va avea varianta lui și să vă asigur că toții copiii sunt bine. Pentru unii a fost o aventură, alții s-au speriat, dar am fost lângă ei până s-au liniștit. Nu a fost niciun incident. Acum dorm toți copilașii, dar vă vor suna când se trezesc. Astăzi, ne continuam programul normal. Vom merge în excursie la castelul Huniazilor. O zi liniștită va doresc”
Ce spun cei de la hotelul în care au fost cazați copiii?
În ceea ce ne privește, am apelat în cursul acestei zile pe numărul de telefon al hotelului (cel afișat public). Un reprezentant al hotelului, ne-a declarat doar că „problema a fost că au băut copiii apă de la robinet, deși li s-a spus că nu e potabilă”.
Am insistat dacă au fost controlați de către DSP după seria de îmbolnăviri, dacă au fost sancționați în vreun fel și dacă au anunțat părinții sau pe organizatorii taberelor că apa de la robinet este cauza.
Ni s-a răspuns doar că „am fost amendați de DSP, ei au spus că apa de la robinet e de vină, nu ne-au suspendat activitatea. Nu i-am anunțat noi nimic pe părinți, nu noi organizăm taberele, nu cunoaștem toți părinții, nu e treaba noastră.”
Am întrebat și dacă, știind că apa de la robinet nu este potabilă, asigură apă îmbuteliată pentru copiii din tabere: „Da, le punem la dispoziție apă îmbuteliată”.
De la părinți am aflat că, într-adevăr, există dozator de apă, la parter, nu știau să fie mai multe. În noaptea în care mai multor copii li s-a făcut rău, profesorul însoțitor umbla din cameră în cameră și din etaj în etaj cu sticla de apă, să-i hidrateze. Tot în baza informațiilor primite de la părinți, cei care gătesc în bucătăria hotelului folosesc aceeași apă nepotabilă care, se pare, ar proveni din lacul din zona unde este amplasat hotelul.
DSP Hunedoara
După sesizarea din partea unor părinți dar și din partea spitalului care a înregistrat cazurile de îmbolnăvire, cei care ar fi trebuit să aibă o reacție, să efectueze un control și o anchetă epidemiologică acolo dar și să ia măsuri, eventual să suspende temporar activitatea hotelului, sunt cei de la DSP. Am dorit să aflăm dacă într-adevăr s-a făcut acel control, dacă într-adevăr apa de la robinet este cauza îmbolnăvirilor, după cum spunea reprezentantul hotelului. Doar că, bugetarii vinerea nu răspund la telefon și sănătatea publică întră în pauză la sfârșit de săptămână.
Cert este că, până la publicarea acestui articol, pe părinți nu i-a informat nimeni despre cauza îmbolnăvirii. Nici cei care au depus sesizare direct la DSP Hunedoara nu au primit niciun răspuns de la această instituție, cică una de sănătate publică.
1 comentariu. Leave new
Peste tot, structurile descentralizate (DSP, Garda de mediu, ș.a.) precum și aparatele propri ale consiliilor județene și primăriilor sunt populate cu persoane puse politic, incompetente, dizinteresate și corupte. Privații îi mituiesc pe toți ca să închidă ochii, iar populația suferă și nu are ce le face.