„O cameră fără cărți e ca un corp fără suflet.“ (Cicero)
„Întotdeauna mi-am imaginat Paradisul ca fiind un fel de bibliotecă.“ (Jorge Luis Borges)
O carte este un dar la existenței, o comoară pe care trebuie doar să o descoperim. Indiferent de gusturile literare, lectura trebuie să facă parte din viețile noastre deoarece prin intermediul ei reușim să ne lărgim perspectiva asupra lumii, ne hrăneşte spiritul și imaginaţia, ne îmbogățește vocabularul. Lectura ne edifică pe interior, ne modelează ca oameni și ne deschide porți spre infinita cunoaștere. Și, poate cel mai important, lectura nu ține cont de vârstă.
Data de 15 Februarie a fost declarată Ziua Naţională a Lecturii. Decizia a fost luată în anul 2022 și materializată prin Legea nr. 21 din 14 ianuarie 2022 privind instituirea zilei de 15 februarie ca Ziua naţională a lecturii. Actul legislativ a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 45 din aceiași data, producându-și efectele începând cu 17 ianuarie 2022.
Cu prilejul Zilei naţionale a lecturii se pot organiza activităţi culturale, sociale şi educaţionale prin care se evidenţiază importanţa lecturii, în special în formarea copiilor şi tinerilor.
Autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, serviciile publice deconcentrate, astfel cum sunt definite la art. 5 lit. ll) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările şi completările ulterioare, cu atribuţii în domeniile educaţiei şi culturii, precum şi instituţiile de învăţământ superior pot acorda sprijin material, financiar şi logistic bibliotecilor, muzeelor, instituţiilor de învăţământ, organizaţiilor neguvernamentale, editurilor, precum şi altor instituţii cu atribuţii în domeniile educaţiei şi culturii pentru organizarea de evenimente de încurajare a lecturii, în limita resurselor bugetare şi logistice disponibile.
Autorităţile şi instituţiile prevăzute mai sus pot organiza manifestări culturale dedicate Zilei naţionale a lecturii în colaborare cu asociaţii şi fundaţii care au ca obiect de activitate realizarea de activităţi educaţionale şi/sau culturale.
Muzeele, bibliotecile publice şi instituţiile cu atribuţii în domeniile educaţiei şi culturii pot acorda asistenţă de specialitate pentru manifestările organizate cu ocazia Zilei naţionale a lecturii, în vederea încurajării lecturii, şi monitorizează aceste activităţi.
În săptămâna care include Ziua naţională a lecturii, în timpul desfăşurării activităţilor didactice, unităţile de învăţământ preuniversitar pot organiza activităţi de promovare şi încurajare a lecturii, pentru care dispun, în prealabil, următoarele măsuri:
- invitarea bibliotecilor locale, judeţene şi/sau metropolitane de a derula activităţi de prezentare a serviciilor de bibliotecă, de înregistrare la bibliotecă, de colectare de carte şi donaţie, inclusiv prin amenajarea de standuri proprii în incinta unităţilor de învăţământ;
- invitarea asociaţiilor, fundaţiilor nonprofit şi asociaţiilor de creatori, cu experienţă în derularea de activităţi educaţionale, de a susţine cluburi de lectură, ateliere de scriere creativă, ateliere de ilustrare de carte, discuţii libere şi dezbateri despre literatură şi cărţi sau alte programe similare; oferirea, cu titlu gratuit, editurilor şi librăriilor, la cerere şi în măsura disponibilităţii, de spaţii pentru prezentare şi vânzare de carte cu caracter educativ şi/sau recreativ, adecvat vârstei elevilor.
Foto – interior Librăria LELLO din Porto