200 de artiști în cel mai amplu eveniment al Festivalului Internațional „Timișoara Muzicală”

muzica clasica
Distribuie:

Două instituții muzicale de cultură din vestul țării își unesc forțele artistice în cadrul celui mai amplu eveniment din cadrul Festivalului Internațional „Timișoara Muzicală”. Concertul vocal-simfonic din data de 17 mai 2024 reunește Orchestra simfonică „Remus Georgescu” și Corul „Ion Românu” ale Filarmonicii Banatul Timișoara și Corul Academic al Filarmonicii Arad.


Vineri, de la ora 19:00, la Sala Capitol, vom audia Uvertura de concert „In the South”, op. 50 de E. ELGAR și Flos Campi, pentru violă, cor și orchestră de R. VAUGHAN WILLIAMS, lucrare al cărei solist va fi violistul RYSZARD GROBLEWSKI. Încheierea concertului va fi una grandioasă cu o desfășurare impresionantă de forțe artistice. 200 de artiști din cadrul celor două filarmonici vor interpreta Cantata „Belshazzar’s Feast” de WILLIAM WALTON. Solist va fi baritonul BOGDAN BACIU.

La pupitrul dirijoral se va afla maestrul GEORGE JACKSON. Corurile filarmonicilor din Timișoara, resprectiv Arad sunt pregătite de maeștrii IOSIF TODEA și ROBERT-DANIEL RĂDOIAȘ.

Biletele pentru concert pot fi achiziționate de pe site-ul Filarmonicii Banatul Timișoara, de la casierie și de pe myticket.ro: https://shorturl.at/dgGHV

17 mai fb cover


Alte două evenimente au loc în această săptămână, la Filarmonica Banatul Timișoara. Miercuri, 15 mai 2024, străbatem lumea în lung și în lat prin intermediul muzicii interpretate de Cvartetul GENTIS. Călătoria muzicală destinată copiilor și tinerilor începe la ora 15:00. 

Recitalul educativ Destinații muzicale are loc la Sala Capitol, iar biletele pot fi achiziționate de pe site-ul nostru, de la casierie și de pe myticket.ro: https://shorturl.at/GQVW5

15 mai fb cover


Joi, 16 mai, de la ora 19:00, în minunata Sinagogă din Cetate, unul dintre talentații tineri artiști timișoreni va susține un recital de pian în cadrul Festivalului Internațional „Timișoara Muzicală”. În program, lucrări de R. SCHUMANN, W. A. MOZART și G. LIGETI.

Bilete: https://shorturl.at/gFG04

16 mai fb cover


GEORGE JACKSON este apreciat pentru amploarea activităților sale, fie în operă, repertoriu simfonic sau contemporan, construind relații puternice cu orchestrele pe care le conduce. Din septembrie 2022, George Jackson este director artistic la Orchestra Simfonică din Amarillo (Texas). Abilitatea sa de a pregăti partituri complexe a dus la o relație continuă cu Ensemble Intercontemporain. Împreună au lansat înregistrarea în premieră mondială a piesei Reich/Richter a lui Steve Reich la Nonesuch Records, în urma interpretărilor de succes ale lucrării la Roma, Paris și Luxemburg. De asemenea, a dirijat acest ansamblu pentru premierele franceze ale lucrărilor compuse de Rebecca Saunders și James Dillon la Festivalul d’Automne à Paris din 2019.

Angajamentele recente includ colaborări cu Orchestre de Paris, RTÉ National Symphony Orchestra, BBC Symphony Orchestra, Birmingham Contemporary Music Group, Opéra Orchester National Montpellier Occitanie și orchestra Operei din Rouen.

George Jackson a fost distins cu Aspen Conducting Prize în 2015.


ROBERT DANIEL RĂDOIAŞ este dirijorul Corului Academic al Filarmonicii de Stat din Arad, din 2007. Alături de ansamblu susţine o activitate concertistică intensă, inclusiv în Olanda, Austria (Festivalul de Operă Sankt Margarethen) şi Franţa. La ediţia din 2011 a Festivalului Internaţional „George Enescu”, a realizat alături de ansamblul coral prima audiţie a Simfoniei Hölderlin de Peter Ruzicka şi a Simfoniei nr. 3 de George Enescu. Ca urmare a obţinerii unor burse, a participat la cursurile de dirijat organizate de Bayerische Musikakademie Marktobersdorf (Germania) sub îndrumarea profesorului Volker Hämpfling de la „Robert-Schumann-Hochschule” din Düsseldorf (2003) şi la cel de al treilea Concurs Internaţional pentru Tineri Dirijori de Cor de la Viena (Austria), concurs organizat de Universität für Musik und Darstellende Kunst Wien (2004). 

Rădoiaș este doctor în muzică din 2014 și este autorul celor două volume ale cărții „Sergiu Celibidache – un fenomen muzical al secolului al XX-lea. O privire monografică” (2012).


IOSIF TODEA a fost artist liric al Corului „Ion Românu” din 1992. În 1997 a devenit dirijor al ansamblului coral, alături de care desfăşoară o bogată activitate artistică marcată prin numeroase concerte a cappella şi vocal-simfonice, efectuând turnee în Norvegia, Belgia, Olanda, Germania. O personalitate care a avut o importantă contribuţie la formarea sa ca dirijor a fost maestrul Diodor Nicoară. 

Ca urmare a bogatei sale activităţi, Iosif Todea a fost distins cu Premiul „Pro Cultura” oferit de Consiliul Judeţean Timiş, în anul 2007.


RYSZARD GROBLEWSKI Ryszard Groblewski este primul violist polonez distins cu premiul al II-lea la Concursul ARD din München (2004). De asemenea, este câștigătorul concursurilor internaționale de violă din Pörtschach (Austria), Essen (Germania) și Bled (Slovenia).

Concertează în mod frecvent în postură solistică și susține numeroase recitaluri solo și camerale în Elveția, Germania, Austria, Cehia, SUA, Italia, Spania și Franța. A participat la festivaluri de muzică de cameră la Lockenhaus, Davos, Geneva, Montpellier, Asiago (Italia), Schloss Elamau – Berlin – München – Viena (ARD Kammermusikfest) și Ravinia (Chicago). 

În mai 2005, Ryszard Groblewski a realizat premiera poloneză a versiunii revizuite a Concertului pentru violă de B. Bartók, care a fost editată de fiul compozitorului, Peter. A realizat înregistrări pentru posturi de radio din Germania, Elveția, Polonia și Franța. 

Ryszard Groblewski a primit Bursa Ministerului Polonez al Culturii pentru realizări remarcabile (2001, 2002, 2004, 2007), precum și a Fundației de Cercetare a Universității Keimyoung în 2006.


Baritonul român BOGDAN BACIU a devenit membru al studioului de operă al Deutsche Oper am Rhein în Stagiunea 2011/2012. Repertoriul său include rolul principal din „Don Giovanni” de Mozart, Figaro („Il barbiere di Siviglia”) și Dandini („La Cenerentola”) – Rossini, Dottore Malatesta („Don Pasquale” de Donizetti) și Enrico („Lucia di Lammermoor” de Verdi), Rodrigo di Posa („Don Carlo”) și Giorgio Germont („La traviata”), Gunther („Götterdämmerung” de Wagner) și Heerrufer („Lohengrin” de Wagner), Marcello („La Bohème”, Puccini), Sharples („Madama Butterfly”). De asemenea, a interpretat, printre altele, rolurile lui Escamillo (Bizet, „Carmen”), Mercutio (Gounod, „Roméo et Juliette”) și Harlequin (R. Strauss, „Ariadne auf Naxos”). A concertat la operele din Strasbourg, Vilnius, Dresda, Hamburg, Stuttgart, Frankfurt, Veneția și la München, printre multe altele.

În 2019, Bogdan Baciu a interpretat rolul Geisterbote („Die Frau ohne Schatten”) de R. Strauss la Festivalul de la Verbier (sub bagheta lui Valery Gergiev) și în 2023 la Festspielhaus Baden-Baden (spectacol dirijat de Kirill Petrenko).

La Deutsche Oper am Rhein, Bogdan Baciu a putut fi ascultat cel mai recent ca Hérode (Massenet, „Hérodiade”), Ford, Don Giovanni și Enrico. În sezonul 2023/24 va interpreta rolul lui Rodrigo di Posa, rolul principal din „Eugene Onegin” de Ceaikovski și Amfortas (Wagner, „Parsifal”).


Organizator: Filarmonica Banatul Timișoara

Program finanțat din bugetul local al Municipiului Timișoara


 

Categorie: Timiș
Etichete: filarmonica banatul, stiri timisoara
Distribuie:
Articolul anterior
Cum a fost seara de lecturi și discuții cu Ioana Cătălina Obreja, Dan Nicolo și Alexandru Higyed de la Comuna 30
Articolul următor
Peste 1,9 milioane de lei investiți în reabilitarea și modernizarea Secției Clinice Anestezie și Terapie Intensivă II

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie