9 Mai – O zi cu triplă semnificație pentru România și Europa

romania
Distribuie:

Ziua de 9 Mai marchează un moment solemn și încărcat de semnificații multiple pentru poporul român și pentru întreaga Europă. Într-o singură zi, ne aducem aminte de trei evenimente istorice fundamentale: Ziua Independenței României, Ziua Victoriei Coaliției Națiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial și Ziua Europei.


În 1877, la 9 Mai, România și-a proclamat independența, devenind astfel un stat suveran și garant al stabilității în regiune. Această zi rămâne un moment esențial în istoria noastră, marcând determinarea și curajul poporului român de a-și câștiga libertatea și autodeterminarea în fața unor mari puteri.

Și la mai bine de un secol distanță, 9 Mai 1945 a însemnat sfârșitul coșmarului celui de-al Doilea Război Mondial pentru România și Europa. Semnarea capitulării necondiționate a Germaniei a adus alinare și speranță, dar și amintirea sacrificiilor făcute pentru înfrângerea fascismului și nazismului. Astăzi, omagiem eroismul și devotamentul ostașilor care și-au dat viața pentru apărarea valorilor umaniste și a drepturilor universale ale omului.

Pe lângă aceste momente marcante din istoria noastră, 9 Mai este și Ziua Europei, un simbol al unității și solidarității între statele europene. În urmă cu 72 de ani, propunerea lui Robert Schuman de a crea o federație europeană a deschis drumul către o Europă unită și pașnică. Astăzi, într-un context marcat de provocări precum conflictul din Ucraina, Ziua Europei reprezintă un apel la coeziune și solidaritate în fața amenințărilor la adresa păcii și securității.


În ciuda diversității semnificațiilor, această zi reprezintă și un prilej de afirmare a valorilor comune europene, precum libertatea, democrația și respectul reciproc. Astăzi, mai mult ca oricând, cetățenii europeni sunt chemați să contribuie activ la consolidarea acestor valori și la construirea unei Europe mai sigure și mai juste pentru toți.

De 9 Mai românii sărbătoresc nu doar independența și victoria în război, ci și angajamentul lor față de valorile europene și contribuția lor la proiectul comun al unei Europe unite și pașnice.


 

Categorie: Lifestyle
Etichete: 9 mai, Europa, România
Distribuie:
Articolul anterior
Comuna 30 la Arad | O seară de lecturi și discuții cu Ioana Cătălina Obreja, Dan Nicolo și Alexandru Higyed
Articolul următor
ANM anunță cod galben de ploi torențiale în Arad și alte șapte județe

1 comentariu. Leave new

  • Ziua independentei României este 10 mai pentru că orice lege/ decret întra în vigoare nu la citirea sa în parlament ci la semnarea/ ratificarea sa de către șeful statului, atunci M S Regele Carol I al României și acesta a semnat Declarația de independență la 10 mai 1877. Ziua de 10 mai are triplă semnificație pentru România este Ziua Regalității în România pentru că în 10 mai 1866 ajungea la București Carol I, la 10 mai 1877 ne-am obținut independența și pe 10 mai 1881 România a obținut statutul de Regat până atunci titlul lui Carol I a fost de principe al Principatelor Unite, titulatura România s-a folosit începând cu 1881.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie