Premiul Nobel pentru Pace 2022 a fost câștigat de un activist din Belarus și de două organizații pentru drepturile omului, una din Rusia și una din Ucraina
„Laureații Premiului Nobel pentru Pace reprezintă societatea civilă din țările lor de origine. Ei au promovat de mulți ani dreptul de a critica puterea și de a proteja drepturile fundamentale ale cetățenilor. Au făcut un efort remarcabil pentru a documenta crimele de război, abuzurile drepturilor omului și abuzul de putere. Împreună demonstrează importanța societății civile pentru pace și democrație”, a transmis Berit Reiss-Andersen, președintele Comitetului Nobel norvegian pentru Pace.
Dintre laureații Nobelului pentru pace, Ales Bialiatski – activist pentru drepturile omului din Belarus – aflat acum în arest, așteptându-și procesul – este singurul care a primit, individual, prestigioasa distincție.
Berit Reiss-Andersen, președintele Comitetului Nobel norvegian: „Ales Bialiatski a fost unul dintre inițiatorii mișcării pentru democrație care a apărut în Belarus la mijlocul anilor 1980. El și-a dedicat viața promovării democrației și dezvoltării pașnice în țara sa”.
Bialiatski, în vârstă de 60 de ani, este fondatorul organizației pentru drepturile omului Viasna – Primăvara, înființată în 1996, ca răspuns la reprimarea brutală a protestelor din stradă împotriva liderului autoritar al Belarusului, Alexandr Lukașenko.
Ales Bialiatski a fost arestat de două ori
Prima dată a fost arestat în 2014 pentru fraudă fiscală, acuzații pe care le-a negat mereu. A fost arestat din nou în 2020, în urma protestelor masive împotriva a ceea ce opoziția din Belarus și observatorii independenți susțin că au fost alegeri trucate. Un scrutin care l-a menținut pe Lukașenko la putere.
Mai bine de trei decenii, organizația a lucrat pentru recuperarea memoriei a milioane de nevinovați, executați, întemnițați sau persecutați în epoca sovietică.
Memorial a devenit, apoi incomodă pentru autoritățile ruse – care i-au dat un avertisment în 2006, iar în 2014 au trecut-o pe lista așa-zișilor „agenți străini” – indivizi și organizații despre care Kremlinul pretinde că sunt finanțați din străinătate.
În decembrie 2021, Curtea Supremă a Rusiei a impus închiderea definitivă a organizației Memorial. Un pretext pentru interzicere a fost că organizația nu și-a marcat postările din media socială cu eticheta „agent străin”, așa cum cere legea.
A fost fondată în 2007, când responsabili ai unor organizații pentru drepturile omului din țările post-sovietice au decis să instituie la Kiev un centru de informații și sprijin transfrontalier.
După 2014, a monitorizat persecuțiile politice în Crimeea ocupată; a documentat crime de război și crime împotriva umanității în timpul războiului din Donbas; și a organizat campanii internaționale pentru eliberarea deținuților politici din Rusia.
După invazia rusă în Ucraina, în februarie, Centrul pentru Libertăți Civile s-a angajat în eforturile pentru identificarea crimelor de război împotriva populației civile ucrainene.
Comunicatul oficial al Comitetului Nobel Norvegian
Comitetul Nobel Norvegian a decis să acorde Premiul Nobel pentru Pace pentru 2022 avocatului drepturilor omului Ales Bialiatski din Belarus, organizației ruse pentru drepturile omului Memorial și organizației ucrainene pentru drepturile omului Center for Civil Liber Cravate.
Laureații Premiului Nobel pentru Pace reprezintă societatea civilă în țările lor natale. Au promovat de mulți ani dreptul de a critica puterea și de a proteja drepturile fundamentale ale cetățenilor. Au făcut un efort remarcabil pentru a documenta crimele de război, abuzurile drepturilor omului și abuzul de putere. Împreună demonstrează semnificația societății civile pentru pace și democrație.
Ales Bialiatskia fost unul dintre inițiatorii mișcării democratice apărute în Belarus la mijlocul anilor 1980.
Și-a dedicat viața promovării democrației și dezvoltării pașnice în țara sa natală. Printre altele, el a fondat organizația Viasna (Primăvara) în 1996 ca răspuns la controversatele amendamente constituționale care i-au dat președintelui puteri dictatoriale și care au declanșat demonstrații pe scară largă. Viasna a oferit sprijin demonstranților închiși și familiilor acestora. În anii care au urmat, Viasna a evoluat într-o organizație largă pentru drepturile omului care a documentat și a protestat împotriva folosirii torturii de către autorități împotriva deținuților politici.
Autoritățile guvernamentale au încercat în mod repetat să-l reducă la tăcere pe Ales Bialiat El a fost închis din 2011 până în 2014. În urma manifestațiilor de amploare împotriva regimului din 2020, acesta a fost din nou arestat. El este încă reținut fără proces. În ciuda dificultăților personale imense, dl Bialiatski nu a cedat niciun centimetru în lupta sa pentru drepturile omului și democrația din Belarus.
Organizația pentru drepturile omului Memorial
a fost înființată în 1987 de către activiștii pentru drepturile omului din fosta Uniune Sovietică care doreau să se asigure că victimele opresiunii regimului comunist nu vor fi niciodată uitate. Laureatul Premiului Nobel pentru Pace Andrei Saharov și avocatul drepturilor omului Svetlana Gannushkina s-au numărat printre fondatori. Memorialul se bazează pe noțiunea că confruntarea cu crimele din trecut este esențială în prevenirea unor noi.
După prăbușirea Uniunii Sovietice, Memorial a devenit cea mai mare organizație pentru drepturile omului din Rusia. Pe lângă înființarea unui centru de documentare privind victimele epocii staliniste, Memorial a compilat și sistematizat informații privind opresiunea politică și încălcarea drepturilor omului în Rusia. Memorial a devenit cea mai autoritară sursă de informații despre deținuții politici din centrele de detenție rusești. Organizația a stat de asemenea în fruntea eforturilor de combatere a militarismului și promovare a drepturilor omului și a guvernului în baza statului de drept.
Când societatea civilă trebuie să cedeze autocrației și dictaturii, pacea este adesea următoarea victimă. În timpul războaielor cecene, Memorial a adunat și a verificat informații privind abuzurile și crimele de război comise asupra populației civile de forțele ruse și pro-ruse. În 2009, șeful filialei Memorial din Cecenia, Natalia Estemirova, a fost ucisă din cauza acestei lucrări.
Actorii societății civile din Rusia au fost supuși amenințărilor, închisorii, dispariției și crimei de mulți ani. Ca parte a hărțuirii de către guvern a Memorial, organizația a fost ștampilată devreme ca „agent străin”. În decembrie 2021, autoritățile au decis ca Memorial să fie lichidat forțat și centrul de documentare să fie închis definitiv. Închiderile au devenit eficiente în următoarele luni, dar oamenii din spatele Memorial refuză să fie închiși. Într-un comentariu privind dizolvarea forțată, președintele Yan Rachinsky a declarat: „Nimeni nu intenționează să renunțe. ”
Centrul pentru Libertăți Civile a fost fondat la Kyiv în 2007 cu scopul de a avansa drepturile omului și democrația în Ucraina.
Centrul a luat atitudine pentru a consolida societatea civilă ucraineană și a face presiuni asupra autorităților să transforme Ucraina într-o democrație deplină. Pentru a dezvolta Ucraina într-un stat guvernat de statul de drept, Centrul pentru Libertăți Civile a susținut activ ca Ucraina să devină afiliată Curții Penale Internaționale.
După invazia Ucrainei de către Rusia în februarie 2022, Centrul pentru Libertăți Civile s-a angajat în eforturile de identificare și documentare a crimelor de război rusești împotriva populației civile ucrainene. În colaborare cu partenerii internaționali, centrul joacă un rol de pionierat în vederea tragerii la răspundere a părților vinovate pentru crimele lor.
Prin acordarea Premiului Nobel pentru Pace pentru 2022 lui Ales Bialiatski, Memorial și Centrului pentru Libertăți Civile,
Comitetul Nobel Norvegian dorește să onoreze trei campioni remarcabili ai drepturilor omului, democrației și coexistenței pașnice în vecinătatea vecinătății Țările voastre Belarus, Rusia și Ucraina. Prin eforturile lor consistente în favoarea valorilor umaniste, antimilitarismului și principiilor de drept, laureații din acest an au revitalizat și onorat viziunea lui Alfred Nobel despre pace și fraternitate între națiuni – o viziune cea mai necesară în lume Astăzi (Comunicat oficial – Comitetul Nobel)
În total, 343 de nominalizați au fost pe lista pentru premiul Nobel pentru Pace 2022. 251 de persoane și 92 de organizații.
RNP Romsilva – Administrația Parcului Natural Lunca Mureșului a organizat, în data de 1 mai 2025, împreună cu Inspectoratul Județean de Jandarmi Arad, o acțiune în zona locurilor de picnic,…
ACTUALIZARE 5 | Centrul de Comunicare Județean Arad – DECLARAȚIE DE PRESĂ ÎNCHEIERE ACTIVITĂȚI ALEGERI – 05 mai 2025, ora 11.00 În numele conducerii instituțiilor M.A.I. din teritoriu, mulțumim celor 1.600…
ACTUALIZARE – 05.05.2025 – George Simion a câștigat primul tur cu un scor de 41%, cu un număr dublu de voturi față de Nicușor Dan George Simion a câștigat detașat,…
[ACTUALIZARE] (4 mai, 2025 ) Din nefericire, în urma accidentului de la Sânleani, copilul de 7 ani a murit la spital Din nefericire, copilul (căruia i s-a stabilit ulterior vârsta:…
Vineri, ANCOM a lansat o avertizare privind prezența în spațiul autohton online a unei rețele de site-uri de tip Doppelganger. Ministerul de Interne a intervenit cu precizări. Rețeaua de tip…
O femeie a fost lovită de un autoturism marca Audi combi. Evenimentul s-a produs sâmbătă, în jurul orei 9:45, pe Calea Romanilor, exact pe trecerea de pietoni. Sosită la fața…
Bărbatul de 37 de ani din Pecica s-a bucurat de libertate o singură zi. Acesta a fost eliberat din penitenciar unde-și ispășea condamnarea pentru furturi și infracțiuni rutiere, în 29…
Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat calendarul obligațiilor fiscale pe luna mai 2025, pentru firme și alți contribuabili din România. În această lună sunt prevăzute mai multe termene…
Administrează consimțământul
Pentru a oferi cea mai bună experiență, folosim tehnologii, cum ar fi cookie-uri, pentru a stoca și/sau accesa informațiile despre dispozitive. Consimțământul pentru aceste tehnologii ne permite să procesăm date, cum ar fi comportamentul de navigare sau ID-uri unice pe acest site. Dacă nu îți dai consimțământul sau îți retragi consimțământul dat poate avea afecte negative asupra unor anumite funcționalități și funcții.
Funcționale
Mereu activ
Stocarea tehnică sau accesul este strict necesară în scopul legitim de a permite utilizarea unui anumit serviciu cerut în mod explicit de către un abonat sau un utilizator sau în scopul exclusiv de a executa transmiterea unei comunicări printr-o rețea de comunicații electronice.
Preferințe
Stocarea tehnică sau accesul este necesară în scop legitim pentru stocarea preferințelor care nu sunt cerute de abonat sau utilizator.
Statistici
Stocarea tehnică sau accesul care sunt utilizate exclusiv în scopuri statistice.Stocarea tehnică sau accesul care sunt utilizate exclusiv în scopuri statistice anonime. Fără o citație, conformitatea voluntară din partea Furnizorului tău de servicii de internet sau înregistrările suplimentare de la o terță parte, informațiile stocate sau preluate numai în acest scop nu pot fi utilizate de obicei pentru a te identifica.
Marketing
Stocarea tehnică sau accesul este necesară pentru a crea profiluri de utilizator la care trimitem publicitate sau pentru a urmări utilizatorul pe un site web sau pe mai multe site-uri web în scopuri de marketing similare.