[ACTUALIZARE 3] „Bomba” s-a fâsâit de unde s-a lansat: de la PREFECTURĂ. Administrativul a depus armele în fața politicului

palatul
Distribuie:

 

 

[ACTUALIZARE 3]

Stop joc! din partea Prefecturii Arad în ceea ce privește revendicarea clădirii Palatului Administrativ.

 

[COMUNICAT DE PRESĂ]

„În ultimele 24 de ore am asistat la o avalanșă de dezinformări în spațiul public, cu privire la intenția noastră de a soluționa, din punct de vedere legal, situația Palatului Administrativ al municipiului Arad.

Demersul nostru de a readuce în proprietatea arădenilor, pe cale legală, această clădire, simbol al orașului nostru, a fost deturnat într-un subiect politic de anumiți politicieni. Aceștia, în goana lor după voturi, au ales să transfere în zona emoționalului colectiv o inițiativă care ține de domeniul legalității și care era pentru arădeni și nicidecum împotriva lor așa cum s-a afirmat.

Nu voi intra în acest moment în chestiunile tehnice ale problemei, dar pentru a stopa această uriașă manipulare care nu ar aduce nimic pozitiv pentru arădenii noștri, am decis să retrag acțiunea promovată în instanță cu privire la Palatul Administrativ.

 Totodată, în perioada următoare, vom iniția o serie de dezbateri publice, la care îi vom invita pe toți cei implicați, oameni și instituții, pentru a identifica soluțiile optime prin care Palatul Administrativ să revină în Patrimoniul Aradului. Invităm la aceste dezbateri, în mod special, reprezentanții Primăriei Arad și le atragem atenția că tot acest demers va fi făcut doar cu respectarea absolută a stării de legalitate.

 Sunt convinsă că la finalul acestor dezbateri adevărul va ieși la iveală, iar arădenii se vor convinge de bunele noastre intenții și de uriașa manipulare pusă de unii la cale și pe care am ales să o demontăm prin această decizie.” – Florentina Horgea, Prefectul Județului Arad

Biroul de presă al Instituției Prefectului

……………………………………………………………

[ACTUALIZARE 2] (26 iunie, 2018) Palatul ca Palatul – dar CF-ul?… Unde-i CF-ul?!

Ca-n reclama cu halatul. Aia cu „Halatul? Unde-i halatul?”… Suntem toți cruciți. „Al meu e palatul! Ba, al meu e palatul”- un pretext de înjurături între Primărie și Prefectură. Un film halucinant, o comedie neagră și mută. Un scurtmetraj marca Charlie Caplin în care cei doi vecini ( primarul și prefecta în cazul nostru) au o relație conflictuală… de dragul relației conflictuale.  Mi-o și imaginez pe  prefectă stând la fereastra clădirii cu deschidere spre primărie și pe primar stând la fereastră cu deschidere spre prefectură. Și prefecta, având geamul într-o poziție mai avantajoasă, scuipându-i primarului semințe-n cap. Și primarul, nervos, aruncându-i în freză sâmburi de cireșe. Cu praștia, că el e mai „finuț” cu doamnele… Și tot așa toată ziua, într-o partidă de ping-pong în comunicate de presă. Și amețiți, spectatorii, au o singură dilemă: CF-ul? Unde-i CF-ul?! S-ar găsi suficienți cunoscători care să-și dea seama dintr-un banal extras de carte funciară cum stă treaba… și să coreleze informațiile din CF cu HG-urile, OG-urile… ordinele păcii!

Și ultimă „bubă neagră” în povestea asta: Ce caută Levente Bognar să discute cu arădenii despre moralitatea retrocedărilor?!

 

În continuare, ultimele două comunicate de presă ale beligeranților:

[COMUNICAT DE PRESA – PREFECTURA ARAD] 

 

Instituția Prefectului – Județul Arad a promovat, la data de 15 iunie a.c., o acțiune în justiție, în contradictoriu cu Municipiul Arad, având ca obiect constatarea dreptului de proprietate publică al statului român și a dreptului de administrare al Instituției Prefectului – Județul Arad asupra Palatului Administrativ, în care cele două instituții, respectiv Primăria Municipiului Arad și Instituția Prefectului – Județul Arad, își desfășoară activitatea.

Starea de fapt care a determinat acest demers judiciar este următoarea:

Prin Decretul-Lege nr. 30 din 1990, a fost consfințit regimul juridic al palatelor administrative, în sensul apartenenței acestora la proprietatea publică a statului român;

Prin H.G. nr. 706/ 1994, palatele administrative din municipiile reședință de județ au fost declarate bunuri proprietate publică de interes național, asupra acestora fiind conferit dreptul de administrare în favoarea instituțiilor prefectului. Palatele administrative au fost destinate ca sedii pentru instituțiile prefectului, imobilul „Palat Administrativ” fiind înscris la poziția nr. 2 din Anexa la H.G. ante-menționată;

În baza Ordinului nr. 11/ 1995, emis de Prefectul Județului Arad, asupra imobilului „Palat Administrativ” s-a înscris dreptul real de administrare în favoarea Prefecturii Județului Arad.

Prin H.G. nr. 976 din 2002, privind atestarea domeniului public al Județului și al Municipiului Arad, Municipiul Arad a înscris în cartea funciară dreptul de proprietate asupra imobilului „Palat Administrativ”.

Întrucât stabilirea apartenenței imobilului nu a putut fi clarificată pe cale administrativă, în pofida demersurilor efectuate în acest sens de Instituția Prefectului – Județul Arad și de Primăria Municipiului Arad pe parcursul anilor anteriori, singura modalitate prin care se poate reglementa situația juridică a imobilului Palat Administrativ este pe calea unei acțiuni în justiție, ținând seama de faptul că, la ora actuală, există două hotărâri de guvern care statuează cu privire la dreptul de proprietate asupra acestei clădiri.

În acest context, reiterăm:

Soluționarea situației subliniate mai sus s-a încercat de mai bine de opt ani, când inclusiv fostul prefect al Aradului și actual viceprimar al Municipiului Arad, dl Călin Bibarț, a înaintat Minsterului o adresă pe această temă, la care i s-a răspuns că prin  H.G. nr. 976 din 2002, privind atestarea domeniului public al Județului și al Municipiului Arad, Palatul Administrativ a fost trecut în mod abuziv și eronat în domeniul public al Municipiului Arad. Ca atare, situația juridică a clădirii era cunoscută încă de atunci, atât de Instituția Prefectului – Județul Arad, cât și de Primăria Arad.

Mai mult, inclusiv Primăria Arad a fost înștiințată, încă din anul 2015, cu privire la necesitatea întreprinderii demersurilor legale care se impun pentru reglementarea situației juridice a imobilului.

În cadrul corespondenței purtate, încă din anul 2016, între Ministerul Afacerilor Interne, Primăria Municipiului Arad, respectiv Instituția Prefectului – Județul Arad, s-a încercat rezolvarea pe cale administativă a situației imobilului, fără însă ca acest lucru să fie posibil, întrucât există o H.G. nr. 706/ 1994, prin care palatele administrative din municipiile reședință de județ au fost declarate bunuri proprietate publică de interes național, dar și o altă H.G. – nr. 976/ 2002, prin care imobilul a fost trecut în domeniul public al Municipiului Arad.

În luna aprilie a anului curent, a avut loc o ședință de lucru între conducerea Instituției Prefectului – Județul Arad și reprezentanții Primăriei Municipiului Arad (dl Bognar Levente – viceprimar, respectiv dna Lilioara Stepanescu – secretarul Municipiului Arad), în care s-a stabilit, de comun acord, că pentru a se rezolva situația este nevoie de o acțiune în instanță. Ca atare, este surprinzătoare reacția conducerii Primăriei Municipiului Arad, care se arată în necunoștință de cauză, dar care știa, cunoștea această stare de lucruri încă din anul 2010.

Intenția Instituției Prefectului – Județul Arad este exclusiv aceea de a se clarifica situația dublei evidențe a acestui imobil, instituția aflându-se în imposibilitaea de a accesa fonduri europene pentru investiții de anvergură, cum ar fi reabilitarea termică a clădirii, înlocuirea acoperișului, dar și alte investiții de mai mare amploare.

Biroul de presă – Intenția Instituției Prefectului – Județul Arad 

 

***

[COMUNICAT DE PRESĂ – PRIMĂRIA ARAD]

Clădirea Palatului Administrativ, subiect al ședinței CLM de îndată

 

Marţi, 26 iunie 2018, primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă a convocat Consiliului Local al Municipiului Arad în şedinţă publică extraordinară de îndată, pentru a informa consilierii locali cu privire la  acțiunea Instituției Prefectului la Judecătoria  Arad,  în data de  15 iunie 2018,  prin care se solicită constatarea existenței dreptului de proprietate publică a Statului Român și a dreptului de administrare în favoarea Instituției Prefectului – Județul Arad, cu privire la  Palatul Administrativ.

În deschiderea sedinţei de informare la care au fost prezenţi 18 din  totalul de 23 de consilieri locali, edilul Gheorghe Falcă şi cei doi viceprimari ai municipiului Arad, Călin Bibarţ şi Levente Bognar, au prezentat toate argumentele susţinute de  documentele care atestă dreptul de proprietate a Municipiului Arad asupra clădirii care găzduiește  Primăria Municipiului Arad. În a doua parte a şedinţei, primarul municipiului a solicitat aleşilor locali susţinerea prin vot a următoarelor acţiuni pe care Primăria urmează să le iniţieze cu scopul de a împiedica naţionalizarea clădirii simbol a oraşului:

Eu trebuie să supun la vot, pentru că este o şedinţă solicitată de mine, informarea cetăţenilor cu privire la dorinţa Prefecturii de a prelua clădirea Primăriei în domeniul public al statului şi în al doilea rând să solicit punctul de vedere cu privire la apărarea statutului acestei clădiri care aparţine domeniului public de interes local”, a explicat primarul Gheorghe Falcă.

În timp ce viceprimarii Călin Bibarţ, Levente Bognar şi consilierii locali PNL: Bogdan Boca, Ionel Bulbuc, Ştefania Dinga, Adina Dumitrean, Roxana Tabuia, Antoanela Naaji, Arsenie Handra, Gheorghe Furde, Marius Sfârîilă, Mihai Szabo (UDMR) şi Ionel Ciupe (ALDE), au fost de acord cu propunerea de informare a cetăţenilor cu privire la acest subiect, independentul Marin Lupaş s-a abţinut, iar consilierii PSD: Ilie Cheşa, Cosmin Buruc, Beniamin Vărcuş şi Gheorghe Furău au declarat că nu participă la vot, invocând necesitatea clarificării juridice a problemei.

„Nu puneţi în conflict cele două instituţii. Faceţi o greşeală dacă voi credeţi că noi trebuie să analizăm juridic şi nejuridic. Aceasta este Primăria Municipiului Arad. Punct! Nu cred că mai este nevoie să ne spună cineva acest lucru. Agresiunea este clară. V-am citit punctul de vedere al doamnei subprefect din 2016 şi declaraţia doamnei prefect în 2018. Total diferit! Când a avut dreptate? Când a fost de partea oraşului, doar istoria acestei clădiri este cunoscută… Clarificarea este realizată prin Hotărâre de Guvern în care se defineşte proprietatea. Hotărârea e semnată de Prim-ministrul României, Adrian Năstase, şi contrasemnată de Ministrul Administraţiei, domnul Cozmâncă, şi este clarificată, mergând până la CF-ul acestei clădiri. Dacă era o problemă de claridicare la Ministerul Internelor, mergeam acolo, nu în instanţă”, a afirmat primarul Gheorghe Falcă.

Cel de-al doilea punct supus votului a strâns din nou 13 voturi „pentru” din partea consilierilor PNL, UDMR şi a consilierului PSD,  Gheorghe Furău, două abţineri: consilierul independent Marin Lupaş şi Ionel Ciupe (ALDE), iar ceilalți consilieri PSD nu au participat la vot.

„Care este dorinţa dvs.? Doriţi ca această clădire să rămână la cetăţenii municipiului Arad sau să ajungă la Guvernul României? Atunci când noi am investit în această clădire, nu reţin ca Prefectura să fi vorbit despre proprietate asupra acestui imobil!”, a întrebat retoric, la final, edilul Falcă, suprins de reacţia consilierilor locali vizavi de acest subiect.

Biroul de presă al Primăriei Municipiului Arad

Foto principal: Momentul „istoric” în care Falcă montează un banner pe… primăria sa cu „Guvernul vrea să…” ceva.

…………………………………………………

 

[ACTUALIZARE 1] (25.06.2018) Primăria nu cedează ușor PALATUL! În CIRCUL politico-administrativ pe banii noștri și imobilele LOR au intrat în scenă clovnii-vedetă, jucând sceneta „Băi,comuniștilor!”

Ca să nu uităm că există… probabil… sau ca să nu ne țină mintea liberă de problemele lor, ultimul război pe care l-au inventat mai-marii Aradului se numește, pe bune „bătaie pe care să plătească chiria pe Palatul Administrativ și cui”. Pe ne-bune se numește „proces în instanță”. În fapt, e un nou circ politico-administrativ și nimic mai mult decât atât. 

În condițiile date nici nu mai contează că repectivul palat s-a construit din subscripție publică acum 150 de ani – deci din banii noștri la propriu (e adevărat… când „noi” eram mai mult unguri… dar nu mai contează: de 100 de ani nu mai suntem) – nu-i așa?…

Comunicatele de presă care urmează sunt aranjate în ordine cronologică și sunt emise de cele două instituții care se bat pe Palatul Administrativ astăzi, la distanță de 5 ore unul de celălalt . 

 

[TITLUL INIȚIAL] Prefectura și Primăria Arad „se bat” în Instanță pentru dreptul de proprietate asupra Palatului Administrativ

[COMUNICAT DE PRESĂ] 

Instituția Prefectului – Județul Arad a promovat, la data de 15 iunie a.c., o acțiune în justiție, având ca obiect constatarea dreptului de proprietate publică al statului român și a dreptului de administrare al Instituției Prefectului – Județul Arad asupra Palatului Administrativ, în care cele două instituții își desfășoară activitatea.

S-a recurs la acest demers judiciar întrucât stabilirea apartenenței imobilului nu a putut fi clarificată pe cale administrativă, în pofida demersurilor efectuate în acest sens de Instituția Prefectului – Județul Arad și de Primăria Municipiului Arad pe parcursul anilor anteriori.

„Intenția noastră, a Instituției Prefectului – Județul Arad, este aceea de a clarifica situația dublei înregistrări a imobilului în care atât noi, cât și Primăria Municipiului Arad ne desfășurăm activitatea, aceasta fiind singura cale prin care proprietatea Palatului Administrativ se poate reglementa. La ora actuală, imobilul este proprietatea statului român în baza Decretului-Lege nr. 30 din 1990, iar Municipiul Arad este proprietarul aceluiași imobil în baza H.G. nr. 976 din 2002, privind atestarea domeniului public al Județului și al Municipiului Arad” – prefectul Județului Arad, Florentina Horgea.

Biroul de presă, INSTITUŢIA PREFECTULUI  JUDEŢUL ARAD

…………………………………………………

[ACTUALIZARE]

[COMUNICAT DE PRESĂ]

„Clădirea-simbol a Aradului trebuie apărată!”

„Clădirea-simbol a Araduluitrebuiea părată!”,acesta a fost mesajul primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă trasmis în cadrul conferinţei de presă de luni, 25 iunie 2018. Reacţia edilului a venit ca urmare a acțiunii în justiție înaintată de InstituțiaPrefectului, având ca scop preluareaPalatuluiAdministrativ şi trecerea lui în domeniul public al statului român.

„Suntem surprinşi de decizia Guvernului de a ne târî în instanţă cu intenţia de a transfera Primăria Municipiului Arad în domeniul public de interes naţional. Pentru noi este un şoc. Această instituţie datează de zeci şi zeci de ani. Totdeauna a fost considerată de cetăţeni simbolul numărul 1 al oraşului, iar azi să vii să ceri naţionalizarea acestei clădiri este o decizie şocantă care arată modul în care astăzi se guvernează la Bucureşti”, a declarat primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă.

La rândul său viceprimarul municipiului Arad, LeventeBognar, susţine că sunt documente care atestă faptul că imobilul este proprietatea Municipiului Arad.

„În perioada 1996-2000,  în calitate de subprefect al judeţului Arad am lucrat pe legea proprietăţilor publice, Legea 213 din 1998. Acest act normativ  spunea foarte clar care este proprietatea statului, a judeţului si proprietăţile autorităţilor locale. La poziţia 260 din Cartea Albă, datată 19 septembrie 2002, regăsim  Primăria Municipiului Arad, anul dării in folosinţă 1875, valoare şi scrie Municipiul Arad.  Mai mult decât atât în perioada în care am fost subprefect se discuta despre posibilitatea de revenire în fosta clădire a Prefecturii. Aşa cum se poate vedea în harta din 1938, scrie poziţia nr. 1 Primăria Municipiului, respectiv punctul 5- Prefectura Judeţului. Sunt două clădiri separate, două clădiri cu destinaţii diferite. Nu ştiu despre ce mai trebuie să vorbim. Eu zic că trebuie să ne respectăm tradiţia,  cetăţenii şi voinţa locală”, a subliniat viceprimarul Levente Bognar.

„Cred că este una dintre puţinele Prefecturi din România care nu recunoaşte o hotârâre de Guvern dată în baza unei legi şi mai ştiu că oricine care nu doreşte să recunoască o hotărâre de Guvern sau act adminsitrativ se duce în contencios adminsitrativ şi atacă acel act. Nu ceri să iei proprietatea cuiva dându-l în judecată pe proprietar. Dacă doamna prefect şi specialiştii dânsei nu recunoasc o Hotărâre de Guvern, să meargă la Guvern, dar în niciun caz să nu încerce să ia un bun al arădenilor. În rest, ne întâlnim în instanţă şi pun şi aceeaşi întrebare pe care am pus-o şi cu altă ocazie: după ce se va încheia acest proces răspunde careva dintre iniţiatorii lui?”, a spus viceprimarul municipiului Arad, Călin Bibarţ.

Marţi, 26 iunie 2018, primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă a convocat în regim de urgenţă Consiliul Local pentru a-i informa pe consilieri cu privire la această situaţie.

„Voi informa mâine Consiliul Local şi-i voi informa pe toţi cetăţenii municipiului Arad de dorinţa Guvernului de a prelua această clădire în domeniul public al statului! Asta înseamnă că noi vom sta cel mult în chirie aici, dacă nu ni se va cere să fim mutaţi, pentru ca simbolul numărul 1 al Aradului să aparţină de Bucureşti! Eu cred că aceaste acţiuni sunt legate de ceea ce au făcut până acum PSD-iştii: au luat 16 milioan de euro din bugetul local pe 2018, au oprit toate investiţiile Guvernamentale în Arad, iar acum, în final vor să ne ia şi Primăria”, a afirmat Gheorghe Falcă.

Biroul de presă al Primăriei Municipiului Arad

Categorie: Știri
Etichete: Calin Bibart, Gheorghe Falca, instanta, levente bognar, Prefectura Arad, primaria arad, proprietate, stiri arad
Distribuie:
Articolul anterior
„Christiana” lui Lucian Țidorescu – un vernisaj de două nopți în căutarea MATERNITĂȚII cum nu s-a mai pictat, văzut sau trăit pe aici
Articolul următor
La Penitenciarul Arad s-a marcat „Ziua internațională de luptă împotriva abuzului și traficului de droguri”

1 comentariu. Leave new

  • avatar of a.rădeanu
    A.Rădeanu
    26 iunie 2018 8:35

    Acțiunile Prefecturii Arad (la ordinul Bucureștiului, clar că nu de capul lor) sunt tot mai penibile. După sărbătorirea centenarilor mult după ziua lor de naștere, iată că acum vor să treacă în patrimoniul statului bunuri ale comunității locale. Mafia imobiliară o fi epuizat bunurile particularilor și acum trece la cele ale comunităților… Exemplul cel mai edificator este la Sibiu, unde fostul primar Iohannis a retrocedat unor entități cvasiinexistente (Biserica Evanghelică, cu 5 enoriași) zeci de imobile, printre care Muzeul Bruckenthal.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

tigari - contrabanda

Prins în trafic burdușit de țigări, un contrabandist notoriu din Sântana n-a mai scăpat ca la alte flagrante: 13.400 de pachete de țigarete netimbrate și două autoturisme i-au confiscat polițiștii de la SICE

[COMUNICAT DE PRESĂ] CONTRABANDĂ, PERCHEZIȚIE DOMICILIARĂ ȘI REȚINERE În cadrul cercetărilor desfășurate într-un dosar penal, de polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, sub supravegherea procurorului de caz din cadrul…