Siguranța pe șoselele județului este un mit. Jurnal macabru și îngrijorător al evenimentelor din trafic din luna august. Mai are VIAȚA PRIORITATE?

accidente arad
Distribuie:

Evenimentele din trafic în orice banală zi, nu fac decât să îngrijoreze. Grupurile de WhatsApp în relația cu presa ale Serviciului de Ambulanță, ISU sau IPJ Arad abundă zilnic exclusiv de drame, majoritatea petrecute în trafic, pe drumurile publice. Pentru a înțelege cât de îngrijorătoare este această stare de fapt, punem la dispoziție informările de presă transmise în timp real de Serviciul de Ambulanță și de către IPJ Arad, numai în perioada 14- 24 august 2023. Poate dacă sunt citite în această formă, nu dispersate în știri separate și triate, mai sunt cetățeni care se vor trezi din inconștiență și își vor scutura puțin responsabilitatea pe care o au nu numai pentru propria lor viață și familie, ci și pentru viața și familiile altora. Poate-și vor imagina cât de traumatizant poate fi să le bipăie telefonul non-stop cu mesaje de acest gen, sau că următorul mesaj va fi despre ei. Și, aceste cazuri sunt doar cele raportate prin 112, zilnic fiind suficiente accidente despre care nu se transmit informări de presă. Când ne referim la accidente, ne referim la evenimente care-i implică pe toți participanții la trafic, nu doar pe conducătorii auto. Iresponsabili sunt și motocicliștii, bicicliștii, trotinetiștii, pietonii, vatmanii.


Vineri, 25 august 2023

Ora 07.36:  Localitatea Aluniș, intrare dinspre Zăbrani, accident rutier, biciclist lovit de mașină, inconștient, se deplasează c2 arad.

Ora 08.20: Update accident:  bărbat, 75 ani, decedat.

biciclist aluniș

Ora 09.53: IPJ Arad despre accidentul mortal:

În dimineața zilei de 25 august a.c., jurul orei 7:35, în circumstanțe ce urmează a fi stabilite din cercetări, a avut loc un accident mortal.

Un bărbat de 50 de ani, din Zăbrani, în timp ce se deplasa cu un autoturism pe D.J. 682, în localitatea Aluniș, spre Fântânele, a intrat în coliziune cu un bărbat de 79 de ani, din Frumușeni, care de deplasa cu bicicleta.

În urma impactului a rezultat decesul biciclistului.

Politiștii continuă cercetările pentru stabilirea cauzelor și împrejurărilor care au dus la producerea accidentului, într-un dosar penal întocmit pentru ucidere din culpă.

Ora 13.03: Chișineu-Criș, sensul giratoriu, accident rutier, mașină răsturnată, 1 victimă, bărbat 51 ani, ieșit din mașină, se deplasează saj Chișineu-Criș. UPDATE:  Pacient 51 ani, din jud Bihor, fără acuze, refuză transportul la spital.

Ora 17.35 (grup ISU): Accident rutier în care au fost implicate un autoturism și o motocicletă, pe DJ 792 C, între localitățile Măderat si Târnova. Intervin pompierii militari ai Detașamentului Ineu cu o autospecială cu modul pentru descarcerare, iar din cadrul Detașamentului de Pompieri Arad intervine echipajul medical SMURD Terapie Intensivă Mobilă. La locul evenimentului a fost alocată și o ambulanță SAJ. În urma impactului, motociclistul a fost rănit grav, fiind transportat la spital, pentru acordarea de îngrijiri medicale.

accident motocicleta 1


Joi, 24 august 2023

Ora 10:00: Accident rutier, la ieșire din Bârsa spre Aldești, tamponare 2 autoturisme, 1 victimă conștientă de sex feminin, 56 ani, cu traumatism toracic, alocat echipaj cu asistent SAJ Arad-substația Sebiș.

Ora 10:01: Update accident: Pacienta este transportată la UPU.

Ora 17:38:  Municipiul Arad, Str.Mioriței, trotinetă lovită de autoturism, 1 victimă conștientă, traumatism membre inferioare. Echipaj cu medic SAJ Arad. Victima refuză transport.


Miercuri, 23 august 2023

Ora 13.19: Localitatea Pecica – biciclist lovit de mașină, conștient. Se alocă echipajul EMU-A Pecica.

Ora 13.56, Update : Bărbat, 48 ani -.Traumatism craniocerebral, fără pierdere conștientă, plagă frontală, refuză transportul la spital.


Marți, 22 august 2023

Ora 07.44:  Str. Poetului – motociclist lovit de mașină. Un echipaj b2 saj se afla în apropiere și s-a oprit la locul accidentului și s-a mai trimis un echipaj c2 în sprijin.

Ora 08.29: Update: bărbat 28 ani, pe moped, a încercat să evite un obstacol și a căzut ( nu a fost lovit de mașină). Traumatism craniocerebral minor, traumatism șold drept. Transportat la spital de saj c2.

Ora 09.35 (grup IPJ Arad):

În dimineața zilei de 22 august a.c., în jurul orei 9:35, o femeie de 36 de ani, din Arad, în calitate de pasager într-un taximetru, a coborât din mașină, pe Bd. Iuliu Maniu, moment în care un bărbat de 55 de ani, din Arad, care se deplasa cu bicicleta electrică, a intrat în coliziune cu portiera deschisă.

În urma impactului, biciclistul a fost rănit ușor, la prima vedere, acesta fiind transportat la spital în vederea evaluării stării și acordării de îngrijiri medicale.

Testarea cu aparatul alcooltest a avut rezultat 0 pentru conducătorul taximetrului, un bărbat de 41 de ani, cetățean din Sri Lanka.

Polițiștii continuă cercetările pentru stabilirea cauzelor și împrejurărilor care au dus la producerea accidentului rutier, într-un dosar penal întocmit pentru vătămare corporală din culpă.

Ora 10.40: Str. Poetului- femeie lovită pe trecerea de pietoni, conștientă, cu traumatism de șold. Se deplasează saj b2. Femeia refuză transportul la spital.

Ora 21.40: Accident rutier între localitățile Ionești și Ocișor. Echipajelor SAJ Arad le-a fost anulată solicitarea de intervenție de către Dispeceratul Medical HD, victimele fiind transportate de către SAJ HD la Spital Brad. ( este cazul polițistului de la Hălmagiu care s-a urcat băut la volan și a produs accidentul în urma căruia, atât el cât și o altă femeie au ajuns în comă la spital).

Comunicat IPJ Arad despre accident:

În seara zilei de 22 august a.c., în jurul orei 20,30, pe D.N. 76, între localitățile Ionești și Ocișor (Jud. Hunedoara), în circumstanțe ce urmează a fi stabilite din cercetări, a avut loc un accident grav.

Coliziunea a avut loc între două autoturisme, unul condus de o femeie de 21 de ani, din Vârfurile, în care se mai aflau un bărbat de 28 de ani, și o femeie de 51 de ani, amândoi din Hălmagiu, și un autoturism condus de un bărbat de 41 de ani, din Hălmagiu.

În urma impactului au fost răniți grav conducătorii celor două autoturisme și pasagera de 51 de ani, bărbatul de 28 de ani fiind rănit ușor, la prima vedere.

Persoanele au fost transportate la spital pentru acordarea de îngrijri medicale de specialitate.

Conducătorilor auto le-au fost recoltate probe biologice, pentru stabilirea alcoolemiei, testarea acestora nefiind posibilă la fața locului.


Sâmbătă, 19 august 2023

Ora 14.10:  DJ 708b, între Covăsânț și Siria, accident rutier, tamponare 2 autoturisme, 2 victime, se deplasează saj Șiria.

Ora 14.47: Update accident: 2 victime,  1 bărbat de 23 ani și 1 bărbat de 53 ani, cu politraumatisme, tranșportați la UPU de saj Șiria.

Ora 16.41:  Localitatea Zăbrani, balastieră, pacient 29 ani , afirmativ decapitat, se deplasează echipaj cu medic SAJ Arad.

Ora 17.34: Update accident Zăbrani: pacient 29 ani decedat, echipajul transportă 1 persoană de 22 ani, femeie la spital, reacție acută la stres. Pacienta de 22 ani traumatism antebraț drept, hematom frontal.

Ora 17.49 : Victima de la balastieră Zăbrani. ROG A NU SE PUBLICA POZA!


Joi, 17 august 2023

Ora 12.40: localitatea Șimand, motociclist căzut, conștient, se deplasează saj Chișineu-Criș.

Ora 13.51: Update accident: cetățean german, 57 ani, politraumatisme transportat la spital.

Ora 13.38:  Zona fabricii de zahăr, cadavru plutitor pe Mureș, se deplasează pompierii și  saj b2.


Ziua de miercuri, 16 august, a debutat cu un accident pe DN7, la ora 07.04 dimineața: Autoturism ieșit în decor

 Ora 07.04: Accident rutier pe DN 7,  între Arad și Pecica, după <<Hanul de la Răscruce>>, 1 victimă de sex feminin, conștientă, echipaj cu asistent SAJ, de la Substația Pecica.

Victima de 36 ani, prezintă traumatism cranio-cerebral acut închis cu pierderea stării de conștiență, plagă la nivelul membrului superior drept cu sângerare remisă spontan. Transportată la UPU.

 

Despre accident, conform IPJ Arad:

La data de 16 august a.c., în jurul orei 07.05, polițiștii orașului Pecica au fost sesizați despre un eveniment rutier.

Din cercetări a reieșit că, un bărbat de 61 de ani, din Târnova, în timp ce conducea un autoturism pe D.N. 7, în afara localității Pecica, a pierdut controlul asupra direcției de mers, răsturnându-se.

În urma evenimentului a rezultat rănirea unui pasager, care a fost transportat la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale.

Testarea cu aparatul alcooltest a indicat că șoferul nu se afla sub influența alcoolului.

Cercetările sunt continuate într-un dosar penal, întocmit pentru vătămare corporală din culpă, în vederea stabilirii cauzelor și împrejurărilor producerii accidentului rutier.

Ora 12:16:  Accident rutier, între Dorgoș și Lipova, tractor răsturnat, 1 victimă conștientă, traumatism membru superior. Alocat echipaj cu asistent, SAJ Arad-Substația Lipova.


Marți, 15 august 2023

Ora 16.35: Accident rutier, zona 3 Insule spre  „Zori de Zi”, motor cu autoturism, 2-3 victime. A intervenit B1 Aradși ulterior B2 Arad.

Ora 14.52: Pâncota, accident rutier, implicate 2 autoturisme. O victimă. A intervenit B2 Șiria.

Ora 14.38: Accident rutier, la Craiva. Implicate  2 autoturisme cu 7 pasageri. Au intervenit: SMURD Ineu și 2 echipaje cu asistent de la   SAJ –  Substația Ineu.


Luni, 14 august 2023

Ora 14.01:  UTA Arad, accident de tramvai. Posibil victima sub tramvai. Intervine C2 SAJ

„Pacienta, o femeie în vârstă de  53 de ani,  cu politraumatism post accident de tramvai,  cu hemopneumotorax drept,  cu plagă la terocervical drept și cu multiple plăgi la membrele inferioare, conștientă, a fost predată în UPU la Spitalul Județean. Fiica ei de 12 ani, cu handicap sever ( retard psihic), aflată în cărucior, a fost transportată la UPU Pediatrie”  – a revenit SAJ în jurul orei 15.30.

Acesta fiind și cel mai grav dintre evenimentele zilei de luni,  în urma căruia o femeie și-a pierdut viața după ce a fost târâtă câțiva metri de un tramvai în zona UTA

Ora 20.40: Localitatea  Sebiș,  str Victoriei, tamponare microbuz cu autoturism. Patru  persoane în microbuz, 1 în autoturism.  Contuzii minore, toți refuză transportul la spital. A intervenit la caz SAJ  b2 Sebiș.

Ora 21.47:  Localitatea Iermata, pacientă 12 ani, lovită de mașină. În momentul apelului conștientă, somnolentă. S-a deplasat  SAJ b2 Ineu. Pacienta de 12 ani prezintă  politraumatisme, stabilă în momentul preluării de ambulanța de la Ineu și transportată la UPU Arad pentru investigații suplimentare.

Șoferul a fugit de la locul accidentului – COMUNICAT IPJ Arad:

La data de 14 August a.c., în jurul orei 21.40, polițiștii orașului Ineu au fost sesizați despre un eveniment rutier.

Din cercetări a reieșit că un bărbat de 30 de ani, din Seleuș, în timp ce conducea un autoturism pe DC 23 ar fi acroșat o minoră.

În urma impactului a rezultat rănirea ușoară a minorei, fiind transportată la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale.

După eveniment, șoferul autoturismului ar fi părăsit locul accidentului.

Cercetările sunt continuate de polițiști într-un dosar penal, întocmit pentru vătămare corporală din culpă și părăsirea locului accidentului, în vederea stabilirii cauzelor și împrejurărilor producerii accidentului rutier.


Statistica primelor 8 luni din acest an cu privire la evenimentele din trafic – informații solicitate în baza Legii 544 de la IPJ Arad – Serviciul Rutier

1. Numărul de accidente petrecute în intervalul 01.01.2023 – până în prezent pe drumurile publice din județul Arad și numărul de accidente petrecute în același interval de timp pe raza municipiului. Vă rugăm să precizați și numărul de accidente în care au fost implicați pietoni, bicicliști, motocicliști sau orice alte situații (accidente în care au fost implicate tramvaie sau alte mijloace de transport în comun) și 2. Numărul victimelor rezultate din accidente în intervalul 01.01.2023 – până în prezent.

Județ:

raspuns ipj 544 accidente r1

 

Municipiu:

raspuns ipj 544 accidente r2


 

3. Numărul victimelor decedate ca urmare a acestor evenimente din trafic în intervalul 01.01.2023 – până în prezent.

Răspuns: Din totalul celor 38 de accidente grave, 11 au fost mortale.


 

4. Numărul de dosare penale deschise ca urmare a evenimentelor din trafic în intervalul 01.01.2023 – până în prezent. Câte dintre acestea au fost soluționate.

  • fără răspuns

5. Cauzele cele mai frecvente ale accidentelor.

raspuns ipj 544 accidente r3

Vinovăția pentru accident:

raspuns ipj 544 accidente r4 scaled


6. În măsura în care dispuneți de o statistică la nivelul județului și al municipiului cu privire la accidentele rutiere pentru întreg anul 2022, vă rugăm să ne-o puneți la dispoziție. – răspunsul este inclus la fiecare punct anterior.


De ce nu au efect campaniile de prevenție și acțiunile din trafic ale polițiștilor de la rutieră? – e o întrebare la care nici noi, nici chiar polițiștii nu găsim răspuns. 

În ultimul an, chiar s-au derulat acțiuni în trafic de către polițiști, dar tot degeaba. Doar în urma câtorva dintre acțiunile rutieriștilor din luna august 2023  ( pe care le redăm ca exemplu), au fost reținute sute de permise de conducere, sute de certificate de înmatriculare, s-au întocmit zeci de dosare penale pentru săvârșirea unor infracțiuni rutiere. Oricât i-am blama pe polițiști, mai mult de atât ce ar putea să facă, în condițiile în care responsabilitatea pentru propria viață aparține fiecăruia dintre noi?

Redăm mai jos, cu riscul să vă plictisim, buletinele de presă transmise de IPJ Arad cu privire la acțiunile polițiștilor în perioada 09-24 august 2023. Poate așa, măcar unii dintre noi se vor trezi la realitate:

Buletin de presă – IPJ Arad, 09.08.2023:

Infracțiune rutieră: La data de 8 august a.c., în jurul orei 09.30, polițiștii Serviciului Rutier au depistat un bărbat de 31 de ani, din Arad, în timp ce conducea un autoturism pe D.J. 791. Testarea cu aparatul alcooltest a indicat o îmbibație alcoolică de 0,47 mg./l. alcool pur în aerul expirat. A fost dispusă recoltarea de probe biologice, în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei, cel în cauză fiind cercetat penal pentru conducerea unui vehicul sub influența alcoolului.

Acțiune preventivă, în județ: În perioada 8-9 august a.c., polițiștii din municipiu împreună cu cei ai orașului Ineu, cu sprijinul Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Arad și al Inspectoratului de Jandarmi Județean Arad, au desfășurat câte o acțiune preventivă, pe raza de competență, cu scopul menținerii unui climat de ordine și liniște publică și impunerii respectării legislației rutiere. În cadrul activităților au fost legitimate 230 de persoane și verificate 192 de autovehicule. Au fost aplicate 89 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 47.510 lei, fiind totodată reținute 3 permise de conducere și retrase 7 certificate de înmatriculare. Aceste acțiuni au caracter permanent și se desfășoară atât în județ cât și în municipiu.

Sancțiuni aplicate de polițiștii rutieri: În ultimele 24 de ore, polițiștii rutieri au desfășurat mai multe acțiuni pentru prevenirea cauzelor generatoare de accidente cu consecințe grave, precum și pentru conștientizarea de către conducătorii auto a pericolelor la care se expun, prin nerespectarea regulilor de circulație.

Ca urmare a neregulilor constatate, au fost aplicate 137 de  sancțiuni contravenționale, în valoare totală de aproximativ 53.400 de lei, din care 62 pentru nerespectarea vitezei regulamentare în localități și în afara acestora. Au fost reținute 8 permise de conducere și retrase 5 certificate de înmatriculare.

Recomandăm tuturor participanților la trafic să respecte regulile de circulație și să adopte un comportament preventiv în deplasări.


IPJ ARAD, 10.08.2023 – BILANȚUL ACTIVITĂȚILOR DESFĂȘURATE DE POLIȚIȘTII BIROULUI AUTOSTRĂZI A1 DEVA – NĂDLAC ÎN PRIMELE 7 LUNI 2023

În primele luni ale anului în curs, polițiștii Biroului Autostrăzi – Autostrada A1 Deva – Nădlac au desfășurat ample acțiuni pentru creșterea gradului de siguranță rutieră și combaterea încălcării normelor rutiere pe acest sector de drum.

În perioada ianuarie – iulie 2023, polițiștii de la autostrăzi au aplicat în total 9117 contravenții, dintre care 2214 amezi contravenționale au fost date cetățenilor străini.

În urma abaterilor constatate, polițiștii au reținut 532 de permise de conducere și retrase 208 certificate de înmatriculare cetățenilor români.

De asemenea, au fost reținute 339 de permise de conducere și retrase 23 certificate de înmatriculare persoanelor străine.

Ca urmare a acțiunilor întreprinse de polițiști, numărul accidentelor rutiere a scăzut, astfel până în prezent, au avut loc 24 de accidente rutiere, cu 13 mai puțin față de aceeași perioadă a anului trecut. În urma accidentelor, au rezultat 5 persoane decedate (-6), 2 rănite grav (-4) și 38 rănite ușor (-20). În periada analizată au fost constatate 31 de infracțiuni la regimul rutier.

Polițiștii vor continua acțiunile pentru a menține trendul descendent și vă recomandă să:

  • respectați limitele de viteză stabilite de lege;
  • păstrați distanța corespunzătoare în mers, față de vehiculele care circulă în față;
  • nu opriți și să nu circulați pe banda de urgență;
  • utilizați sistemul de lumini pentru avarie în situația închiderii unei coloane aflate în staționare sau în mișcare cu viteză redusă, pentru atenționarea celor care se apropie;
  • folosiți luminile de întâlnire;
  • utilizați centurile de siguranță și dispozitivele de retenție pentru copii.
    Accesați secțiunea Infotrafic, pentru documentare cu privire la situația circulației rutiere pe ruta de deplasare aleasă.

Buletin de presă – IPJ Arad, 10.08.2023:

Infracțiuni rutiere: La data de 9 august a.c., în jurul orei 19.44, polițiștii orașului Ineu au depistat un bărbat de 65 de ani, din Bocsig, în timp ce conducea un autoturism pe D.N. 79 A. Testarea cu aparatul alcooltest a indicat o îmbibație alcoolică de 1,37 mg./l. alcool pur în aerul expirat.

A mai fost depistat în trafic, de polițiștii Biroului Rutier, un bărbat de 29 de ani, din Arad. Testarea cu aparatul alcooltest a indicat o îmbibație alcoolică de 0,56 mg./l. alcool pur în aerul expirat. În ambele cazuri a fost dispusă recoltarea de probe biologice, în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei, cei în cauză fiind cercetați penal pentru conducerea unui vehicul sub influența alcoolului.

Sancțiuni aplicate de polițiștii rutieri:

În ultimele 24 de ore, polițiștii rutieri au desfășurat mai multe acțiuni pentru prevenirea cauzelor generatoare de accidente cu consecințe grave, precum și pentru conștientizarea de către conducătorii auto a pericolelor la care se expun, prin nerespectarea regulilor de circulație.

Ca urmare a neregulilor constatate, au fost aplicate 162 de  sancțiuni contravenționale, în valoare totală de aproximativ 65.000 de lei, din care 82 pentru nerespectarea vitezei regulamentare în localități și în afara acestora. Au fost reținute 8 permise de conducere și retrase 9 certificate de înmatriculare.

Recomandăm tuturor participanților la trafic să respecte regulile de circulație și să adopte un comportament preventiv în deplasări.


Buletin de presă – IPJ Arad, 11.08.2023:

Infracțiune rutieră: La data de 11 august a.c., în jurul orei 02.00, polițiștii orașului Nădlac au depistat un bărbat de 40 de ani, din localitate, în timp ce conducea un autoturism în Nădlac. Testarea cu aparatul DrugTest a indicat valori pozitive pentru metamfetamină.

Din verificări a reieșit că bărbatul avea dreptul de a conduce autovehicule suspendat, iar plăcuțele de înmatriculare atribuite autoturismului au fost retrase. A fost dispusă recoltarea de probe biologice, în vederea stabilirii cu exactitate a substanțelor consumate, cel în cauză fiind cercetat penal, pentru săvârșirea de infracțiuni la regimul circulației rutiere.

Acțiune preventivă, în municipiu și județ: Polițiștii din municipiu împreună cu cei ai orașului Lipova, cu sprijinul Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Arad și al Inspectoratului de Jandarmi Județean Arad au desfășurat câte o acțiune preventivă, pe raza de competență, cu scopul menținerii unui climat de ordine și liniște publică și impunerii respectării legislației rutiere.

În cadrul activităților au fost legitimate 128 de persoane și verificate 83 de autovehicule. Au fost aplicate 74 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 23.060 de lei fiind totodată reținut 1 permis de conducere.

Aceste acțiuni au caracter pemanent și se desfășoară atât în municipiu cât și în județ.

Fără permis, pentru 120 de zile: În cadrul activităților de monitorizare a vitezei de deplasare, la data de 11 august a.c., în jurul orei 00.30, polițiștii Serviciului Rutier au depistat un bărbat de 34 de ani, din Arad, în timp ce conducea un autotursim pe Calea Timișorii. Aparatul radar a înregistrat o viteză de 144 km./h., fiind astfel depășită viteza legală cu 94 de km./h. Bărbatul a fost sancționat cu amendă în valoare de 2.900 de lei, fiindu-i suspendată exercitarea dreptului de a conduce pentru 120 de zile.

Viteza este una din principalele cauze generatoare de accidente cu consecințe grave, impunerea respectării vitezei legale fiind una din prioritățile Inspectoratului de Poliție Județean Arad.

Sancțiuni aplicate de polițiștii rutieri: În ultimele 24 de ore, polițiștii rutieri au desfășurat mai multe acțiuni pentru prevenirea cauzelor generatoare de accidente cu consecințe grave, precum și pentru conștientizarea de către conducătorii auto a pericolelor la care se expun, prin nerespectarea regulilor de circulație.

Ca urmare a neregulilor constatate, au fost aplicate 161 de  sancțiuni contravenționale, în valoare totală de aproximativ 72.500 de lei, din care 96 pentru nerespectarea vitezei regulamentare în localități și în afara acestora. Au fost reținute 13 permise de conducere și retrase 5 certificate de înmatriculare.

Recomandăm tuturor participanților la trafic să respecte regulile de circulație și să adopte un comportament preventiv în deplasări.


Buletin de presă – IPJ Arad, 18.08.2023:

Infracțiuni rutiere: La data de 17 august a.c., în jurul orei 12.40, polițiștii orașului Chișineu-Criș au depistat un bărbat de 52 de ani, din Sintea Mare, în timp ce conducea un autoturism în Adea. Testarea cu aparatul alcooltest a indicat o îmbibație alcoolică de 1,28 mg./l. alcool pur în aerul expirat.

A mai fost depistat, de polițiștii Biroului Rutier, un bărbat de 23 de ani, din Pecica, în timp ce conducea un autoturism în municipiu. Testarea cu aparatul alcooltest a indicat o îmbibație alcoolică de 0,45 mg./l. alcool pur în aerul expirat. În ambele cazuri a fost dispusă recoltarea de probe biologice, în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei, cei în cauză fiind cercetați penal pentru conducerea unui vehicul sub influența alcoolului.

Acțiune preventivă, în municipiu și județ: La data de 17 august a.c., polițiștii Serviciului de Ordine Publică, îmreună cu cei din municipiu și cu cei ai orașelor Sântana, Curtici și Sebiș, cu sprijinul Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Arad și al Inspectoratului Județean de Jandarmi Arad, au desfășurat câte o acțiune preventivă, pe raza de competență, cu scopul menținerii unui climat de ordine și linște publică și impunerii respectării legislației rutiere.

În cadrul activităților au fost legitimate 443 de persoane și verificate 272 de autovehicule. Au fost aplicate 168 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 125.630 de lei, fiind totodată reținute 5 permise de conducere și retrase 4 certificate de înmatriculare.

Aceste acțiuni au caracter pemnanent și se desfășoară atât în municipiu cât și în județ.

Sancțiuni aplicate de polițiștii rutieri: În ultimele 24 de ore, polițiștii rutieri au desfășurat mai multe acțiuni pentru prevenirea cauzelor generatoare de accidente cu consecințe grave, precum și pentru conștientizarea de către conducătorii auto a pericolelor la care se expun, prin nerespectarea regulilor de circulație.

Ca urmare a neregulilor constatate, au fost aplicate 128 de  sancțiuni contravenționale, în valoare totală de aproximativ 47.600 de lei, din care 23 pentru nerespectarea vitezei regulamentare în localități și în afara acestora. Au fost reținute 6 permise de conducere și retras 6 certificat de înmatriculare.

Recomandăm tuturor participanților la trafic să respecte regulile de circulație și să adopte un comportament preventiv în deplasări.


Buletin de presă – IPJ Arad, 21.08.2023:

Evenimente rutiere, cu biciliști: Polițiștii orașului Sebiș au fost sesizați, în cursul zilei de 20 august a.c., despre două evenimente rutiere, în care au fost implicați bicicliști sub influența alcoolului.

Din primele cercetări de la fața locului, a reieșit că un bărbat de 29 de ani, din Sebiș, în timp ce se deplasa pe D.N. 79/A, în localitatea Buteni, în jurul orei 18:30, s-ar fi dezechilibrat și ar fi căzut pe marginea drumului. Bărbatul a fost transportat la spital, pentru evaluarea stării sale și acordarea de îngrijiri medicale. Testarea cu aparatul alcooltest a indicat o valoare de 1,34 mg./l. alcool pur în aerul expirat.

În jurul orei 19:50, un bărbat de 45 de ani, din Prunișor, cu o valoare în etilotest de 1,20 mg./l. alcool pur în aerul expirat, ar fi pierdut controlul asupra direcției de deplasare a bicicletei și ar fi căzut pe partea carosabilă. Și în acest caz bărbatul a fost transportat la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale.

Polițiștii continuă cercetările pentru stabilirea cauzelor și împrejurărilor care au dus la producerea acestor evenimente rutiere, la finalizarea acestora urmând a fi luate măsuri legale, conform legii.

Atragem atenția participanților la trafic că este interzisă deplasarea cu bicicleta sub influența alcoolului, amenda fiind între 870-1.160 de lei.

Totodată, la nivelul județului nostru, una din cauzele principale de producere a accidentelor cu consecințe grave este indisciplina bicicliștilor, astfel că respectarea normelor legale este obligatorie pentru a preveni orice evenimente în trafic.

Infracțiuni rutiere, la sfârșit de săptămână: În noaptea de 19/20 august a.c., un tânăr de 24 de ani, din Arad, a fost depistat de polițiștii Secției 1 Rurală Arad în timp ce conducea un autoturism pe D.N. 79, în localitatea Livada. Testarea acestuia cu aparatul DrugTest a indicat o valoare pozitivă pentru consum de cannabis.

Sub influențșa alcoolului și fără a deține permis de conducere, au fost depistați: în municipiu, pe strada Giordano Bruno, un arădean de 38 de ani, cu o îmbibație alcoolică de 1,42 mg./l. alcool pur în aerul expirat, care a acroșat un autoturism parcat și un gard, și în Sântana, un nădlăcan de 33 de ani, care, cu o valoare de 0,84 mg./l. alcool pur în aerul expirat, a condus un autoturism și a fost implicat într-un eveniment rutier fără victime.

Aparatul alcooltest a indicat o valoare de 0,47 mg./l. alcool pur în aerul expirat în cazul unui tânăr de 23 de ani, din Cermei, care a condus un autoturism pe D.J. 709, în localitate.

În toate cazurile a fost dispusă recoltarea de probe biologice în vederea stabilirii cu exactitate a substanțelor consumate, respectiv a alcoolemiei.

Un tânăr de 23 de ani, din Chișineu-Criș, în timp ce conducea un moped neînregistrat și fără a deține permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule, a fost implicat într-un eveniment rutier fără victime, la intersecția D.N. 79 cu o stradă din localitate.

Pe numele tuturor celor în cauză a fost întocmite dosare penale pentru săvârșiri de infracțiuni la regimul circulației rutiere.

Sancțiuni aplicate de polițiștii rutieri: În ultimele 72 de ore, polițiștii rutieri au desfășurat mai multe acțiuni pentru prevenirea cauzelor generatoare de accidente cu consecințe grave, precum și pentru conștientizarea de către conducătorii auto a pericolelor la care se expun, prin nerespectarea regulilor de circulație.

Ca urmare a neregulilor constatate, au fost aplicate 297 de  sancțiuni contravenționale, în valoare totală de aproximativ 128.000 de lei, din care 131 pentru nerespectarea vitezei regulamentare în localități și în afara acestora. Au fost reținute 31 permise de conducere și retrase 8 certificate de înmatriculare. Recomandăm tuturor participanților la trafic să respecte regulile de circulație și să adopte un comportament preventiv în deplasări.


Buletin de presă – IPJ Arad, 22.08.2023:

Activități preventive, la sfârșitul săptămânii trecute: Polițiștii din municipiu, orașele Chișineu-Criș, Curtici și Ineu, secțiile urbane și rurale, Serviciul de Investigare a Criminalității Economice și polițiști de investigații criminale, împreună cu polițiști de frontieră și jandarmi ai Inspectoratului de Jandarmi Județean Arad au desfășurat, la sfârșitul săptămânii trecute, mai multe acțiuni, pe raza de competență.

În cadrul activităților, desfășurate în orele dimineții, precum și seara, au fost legitimate 241 de persoane și verificate 235 de mijloace de transport. Pentru neregulile constatate, au fost aplicate 117 sancțiuni contravențioanle, în valoare totală de aproximativ 59.000 de lei, pentru încălcarea normelor rutiere și nerespectarea ordinii și liniștii publice. Au fost reținute 3 permise de conducere și retrase 5 certificate de înmatriculare.

În municipiu, pentru bunuri susceptibile a fi contrafăcute, polițiștii economici au întocmit două dosare penale, conform Legii 84/1998, privind mărcile și indicațiile geografice, fiind ridicate în vederea continuării cercetărilor bunuri în valoare de aproximativ 2.000 de lei.

Acțiunile polițiștilor arădeni se desfășoară permanent, pentru impunerea respectării legislației și menținerea unui climat de ordine și siguranță publică, precum și pentru descurajarea fenomenului infracțional.

Sancțiuni aplicate de polițiștii rutieri: În ultimele 24 de ore, polițiștii rutieri au desfășurat mai multe acțiuni pentru prevenirea cauzelor generatoare de accidente cu consecințe grave, precum și pentru conștientizarea de către conducătorii auto a pericolelor la care se expun, prin nerespectarea regulilor de circulație.

Ca urmare a neregulilor constatate, au fost aplicate 96 de  sancțiuni contravenționale, în valoare totală de aproximativ 32.000 de lei, din care 13 pentru nerespectarea vitezei regulamentare în localități și în afara acestora, și 3 pentru consum de alcool (valoare de până la 0,39 mg./l. alcool pur în aerul expirat). Au fost reținute 10 permise de conducere și retrase 8 certificate de înmatriculare.

Recomandăm tuturor participanților la trafic să respecte regulile de circulație și să adopte un comportament preventiv în deplasări.


Buletin de presă – IPJ Arad, 23.08.2023:

Infracțiuni rutiere, în a doua zi a săptămânii:  Polițiștii orașului Curtici cercetează un tânăr de 20 de ani, din localitate, care, în seara zilei de 22 august a.c., ar fi condus un autoturism în Curtici, sub influența drogurilor. Testarea cu aparatul DrugTest a indicat valoare pozitivă pentru consum de cannabis.

Sub influența alcoolului, au fost depistați : în Lipova, în jurul orei 14:35, un bărbat de 47 de ani, cu o îmbibație alcoolică de 0,66 mg./l. alcool pur în aerul expirat, iar în Ineu, în dimineața aceleiași zile, în jurul orei 10:40, un bărbat de 43 de ani, din Chereluș, cu o valoare în etilotest de 0,53 mg./l. alcool pur în aerul expirat.

Conform procedurii, în toate cele trei cazuri a fost dispusă recoltarea de probe biologice în vederea stabilirii cu exactitate a substanțelor consumate și alcoolemiei.

În după-amiaza zilei de 22 august a.c., un bărbat de 32 de ani, din Arad, a fost depistat pe D.J. 709/B, în localitatea Șiclău, în timp ce conducea un autoturism fără a deține permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule. Toți cei în cauză sunt cercetați penal pentru săvârșirea de infracțiuni la regimul circulației rutiere pe drumurile publice.

Sancțiuni aplicate de polițiștii rutieri: În ultimele 24 de ore, polițiștii rutieri au desfășurat mai multe acțiuni pentru prevenirea cauzelor generatoare de accidente cu consecințe grave, precum și pentru conștientizarea de către conducătorii auto a pericolelor la care se expun, prin nerespectarea regulilor de circulație.

Ca urmare a neregulilor constatate, au fost aplicate 71 de  sancțiuni contravenționale, în valoare totală de aproximativ 27.300 de lei, din care 28 pentru nerespectarea vitezei regulamentare în localități și în afara acestora. Au fost reținute 11 permise de conducere și retrase 2 certificate de înmatriculare.

Recomandăm tuturor participanților la trafic să respecte regulile de circulație și să adopte un comportament preventiv în deplasări.


Buletin de presă – IPJ Arad, 24.08.2023:

Activități preventive, defășurate de polițiștii arădeni: Două acțiuni preventive au fost desfășurate, în ultimele 24 de ore, de polițiștii din municipiu și orașul Ineu, împreună cu secțiile rurale, pentru impunerea respectării legislației rutiere și descurajarea fenomenului infracțional.

În municipiu, activitățile s-au desfășurat dimineța și seara, în Arad și localități de pe raza de competență a Secției Rurală 1, împreună cu polițiști de frontieră și jandarmi ai Inspectoratului de Jandarmi Județean Arad. Au fost legitimate 41 de persoane și verificate 28 de autovehicule, fiind aplicate 38 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 10.730 de lei, dintre care 33 pentru nerespectarea legislației rutiere și 5 pentru încălcarea normelor de conviețuire socială (Legea 61/91 R). Pentru depășirea vitezei regulamentare în localități și în afara acestora, au fost aplicate 13 sancțiuni contravenționale, iar pentru consum de alcool (valoare de până la 0,39 mg./l. alcool pur în aerul expirat), 1. Polițiștii au reținut 10 permise de conducere și au retas un certificat de înmatriculare. 6 persoane au fost conduse la sediul poliției pentru clarificări, fiind ulterior amprentate de polițiștii criminaliști.

Pe raza de competență a orașului Ineu și a secțiilor rurale 5 Ineu și 6 Beliu, polițiștii și jandarmii au legitimat 94 de persoane și au verificat 93 de autovehicule, dintre care 4 transporturi de material lemnos. Au fost aplicate 38 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de aproximativ 28.700 de lei, dintre care 36 pentru nerespectarea legislației rutiere și 1 pentru nerespectarea legislației privind transportul de material lemnos (Legea 171/2010), fiind confiscați 1,84 metri cubi de lemn, pentru care, la momentul controlului, nu s-au putut prezenta documentele legale. Au fost reținute 4 permise de conducere, dintre care 1 pentru consum de alcool (valoare de până la 0,39 mg./l. alcool pur în aerul expirat), și retrase 5 certificate de înmatriculare. Polițiștii au depistat un autovehicul pus sub sechestru și au reținut 2 seturi de plăcuțe cu numărul de înmatriculare.

Aceste acțiuni se desfășoară permanent, atât în municipiu cât și în județul Arad.

Infracțiuni rutiere: În noaptea de 23/24 august a.c., un tânăr de 24 de ani, din Conop, a fost depistat pe D.J. 707/A, în Săvârșin, în timp ce conducea un autoturism, fiind sub influența alcoolului. Testarea cu aparatul alcooltest a indicat o valoare de 0,50 mg./l. alcool pur în aerul expirat. Verificările ulterioare au relevat că tânărul nu deține permis de conducere, iar autoturismul i-ar fi fost încredințat, spre a-l conduce, de un bărbat de 43 de ani, care ar fi știut că cel în cauză nu are permis de conducere.

Polițiștii orașului Curtici au depistat, în noaptea de 23/24 august a.c., un bărbat de 49 de ani, din Macea, în timp ce conducea un autoturism în localitate. având o îmbibație alcoolică de 0,86 mg./l. alcool pur în aerul expirat.

În cele două cazuri a fost dispusă recoltarea de probe biologice în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei.

În Săvârșin, un tânăr de 22 de ani, din Birchiș, a fost depistat de polițiștii Secției 8 Rurală Săvârșin, în timp ce conducea un autoturism pe o stradă din localitate, fără a deține permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule. Din cercetări, s-a stabilit că autoturismul i-ar fi fost înmânat, pentru a-l conduce, de un bărbat de 35 de ani, care avea cunoștință despre faptul că cel în cauză nu are drept de a conduce.

Toți cei în cauză sunt cercetați penal pentru săvârșirea de infracțiuni la regimul circulației rutiere pe drumurile publice.

Sancțiuni aplicate de polițiștii rutieri: În ultimele 24 de ore, polițiștii rutieri au desfășurat mai multe acțiuni pentru prevenirea cauzelor generatoare de accidente cu consecințe grave, precum și pentru conștientizarea de către conducătorii auto a pericolelor la care se expun, prin nerespectarea regulilor de circulație.

Ca urmare a neregulilor constatate, au fost aplicate 91 de  sancțiuni contravenționale, în valoare totală de aproximativ 36.500 de lei, din care 51 pentru nerespectarea vitezei regulamentare în localități și în afara acestora. Au fost reținute 9 permise de conducere și retrase 7 certificate de înmatriculare.

Recomandăm tuturor participanților la trafic să respecte regulile de circulație și să adopte un comportament preventiv în deplasări.


Buletin de presă – IPJ Arad, 25.08.2023:

Activități preventive, în municipiu, Lipova, Pecica și Sebiș: Polițiștii arădeni au desfășurat, ieri, mai multe acțiuni cu efective mărite, pentru impunerea respectării legislației rutiere și normelor de conviețuire socială, precum și pentru descurajarea fenomenului infracțional.

 În municipiu, activitățile s-au desfășurat pe raza de competență a Secției 1 Vlaicu, împreună cu polițiști de frontieră și jandarmi arădeni. Pe parcursul a 4 ore, au fost legitimate 78 de persoane și verificate 67 de vehicule și 2 unități de cezare. Polițiștii au aplicat 33 de sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea legislației rutiere, în valoare totală de aproximativ 25.800 de lei și au retras 3 certificate de înmatriculare.

În Lipova, polițiștii orașului și ai celor două secții rurale au legitimat 76 de persoane și au verificat 70 de autoturisme. Pentru neregulile constatate, au fost aplicate 37 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de aproximativ 12.100 de lei, fiind reținut un permis de conducere și retras un set de plăcuțe cu numărul de înmatriculare.

Pe raza localității Pecica, activitățile s-au desfășurat sub coordonarea polițiștilor Serviciului de Ordine Publică, fiind implicați polițiștii Serviciului Rutier, Serviciului de Investigații Criminale, Serviciului Arme, Explizivi și Substanțe Periculoase, polițiștii economici și jandarmi arădeni. Au fost verificate peste 100 de autovehicule, fiind aplicate 52 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de aproximativ 50.000 de lei și a fost reținut un permis de conducere. Polițiștii au ridicat în vederea confiscării 37 de pachete de țigarete timbrate necorespunzător, susceptibile a proveni din contrabandă și aproximativ 570 de lei, proveniți din vânzarea de țigări.

 La Sebiș, au fost legitimate 25 de persoane și verificate tot atâtea mijloace de transport, fiind aplicate 14 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de aproximativ 4.800 de lei.

Sancțiuni aplicate de polițiștii rutieri: În ultimele 24 de ore, polițiștii rutieri au desfășurat mai multe acțiuni pentru prevenirea cauzelor generatoare de accidente cu consecințe grave, precum și pentru conștientizarea de către conducătorii auto a pericolelor la care se expun, prin nerespectarea regulilor de circulație.

Ca urmare a neregulilor constatate, au fost aplicate 125 de  sancțiuni contravenționale, în valoare totală de aproximativ 49.900 de lei, din care 70 pentru nerespectarea vitezei regulamentare în localități și în afara acestora. Au fost reținute 10 permise de conducere și retrase 1 (un) certificat de înmatriculare.


Una dintre posibilele cauze ale accidentelor este, însă, și starea autoturismelor care circulă în trafic.

O dovadă în plus a faptului că, dincolo de inconștiența de a se urca la volan sub influența alcoolului sau drogurilor, și chiar fără să dețină permis, șoferii sunt iresponsabili și atunci când se urcă într-o mașină neîntreținută corespunzător.

Conform celei mai recente informări transmise de Registrul Auto Român, din cele 1.227 de vehicule verificate  în județul Arad în ultimele 6 luni, 23,55% prezentau diferite neconformități tehnice sau legate de acte și 29 (2,36%) prezentau pericol iminent de accident.

(Citește și: Din cele 1.227 de vehicule verificate de Registrul Auto Român în județul Arad în ultimele 6 luni, 23,55% prezentau diferite neconformități tehnice sau legate de acte și 29 (2,36%) prezentau pericol iminent de accident)


Alte cauze ale accidentelor, deloc de neglijat, ar fi obținerea permisului de conducere pe șpagă, lipsa de experiență și teribilismul, faptul că nu le sunt anulate din oficiu permisele de conducere șoferilor cu afecțiuni cronice, indulgența unor polițiști etc.


E greu să ne imaginăm că vom ajunge în situația în care nu va exista nicio familie din România care să nu piardă pe cineva drag într-un accident rutier. Și dacă nu au mașină, riscul e același. Pot fi uciși pe trecerea de pietoni, pe trotuar, pe banca din fața casei la sate, la orice terasă amplasată pe trotuar în buricul orașelor,  pe bicicletă etc.

Nu putem încheia acest jurnal macabru și îngrijorător al evenimentelor din trafic, decât cu recomandarea polițiștilor: „Recomandăm tuturor participanților la trafic să respecte regulile de circulație și să adopte un comportament preventiv în deplasări!” și NU UITAȚI: VIAȚA ARE PRIORITATE!

stop accidentelor 300x300 1


Citește și:  STOP ACCIDENTELOR! Pledoarie pentru viață – sau „ceea ce ne ucide ne face mai proști”


 

Categorie: Știri
Etichete: accidente rutiere, bicicliști, evenimente din trafic, motocicliști, pietoni, politia rutiera, soferi
Distribuie:
Articolul anterior
Accident rutier în care au fost implicate un autoturism și o motocicletă, între Măderat și Târnova
Articolul următor
Secția 1 Poliție Vlaicu percutează, totuși! Dacă doi boschetari se bat o seară-ntreagă pe stradă până se pișă unul pe altul, vin și-i cară de-acolo… dar numai dacă le trimiți filmarea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie