[ACTUALIZARE]
Putem spune că trăim din nou un caz clasic de #RomâniaEducată, în care autoritățile jonglează din nou cu vina. Cu scuze precum „este vina elevilor care trântesc ușile în pauză” sau pur și simplu dând vina pe forțele naturii, primarul din Loamneș, Maria Greavu dă vina inclusiv pe „vântul puternic” și „porumbeii care și-au făcut cuiburi în structura tavanului”. Toată lumea se spală pe mâini, iar victimele ajung să fie vinovate.
„Singura explicaţie îi vântul şi curentul care s-a produs prin deschiderea geamurilor şi a uşii. Şi într-adevăr în streaşină, ne-am uitat acum foarte atenţi, şi într-o parte şi în cealaltă în dreptul acestei săli de clasă, e o găurică acolo în streaşină. Şi probabil, prin acele două găuri, şi pe o parte şi pe cealaltă, s-a făcut un curent, uşile deschise, geamurile deschise şi în acelaşi timp am văzut că erau foarte multe excremente de porumbei. Aici a bătut foarte tare vântul. Eu şi astăzi, dacă stau afară, nu pot să vorbesc cu nimeni la telefon. Cred că vântul a fost la un moment dat peste 80 de kilometri la oră”, a declarat primarul Maria Greavu citată de Agerpress.
Poliția a deschis un dosar penal pentru vătămare și distrugere din culpă în urma incidentului. Cei patru elevi au suferit răni ușoare, unul dintre copiii răniţi de tavanul clasei a rămas internat iar ceilalţi trei au plecat acasă.
În clasa învățau 12 copii, iar incidentul a avut loc imediat după pauza școlară. Poliția și echipele medicale au intervenit imediat la fața locului. În urma cercetărilor, s-a constatat că patru elevi au necesitat transport la spital pentru îngrijiri medicale suplimentare, prezentând doar traumatisme minore.
Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Sibiu a decis să mute elevii de la etajul I al școlii într-un alt corp de clădire ca măsură de precauție. Clădirea școlii afectate datează din 1936, iar tavanul fals a fost instalat în perioada 2006-2007. Școala este inclusă în planurile de investiții ale PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență).
Purtătorul de cuvânt al ISJ Sibiu a declarat că o inspecție tematică a fost efectuată după incident și că tavanul fals s-a prăbușit pe o suprafață de aproximativ 70 de metri pătrați. Elevii afectați se aflau în spatele clasei în momentul incidentului. Școala este administrată de Primăria Comunei Loamneș, iar în instituție învață 82 de copii, de la grădiniță la clasa a VIII-a.
[TITLU INIȚIAL] (07 februarie 2024): #RomâniaEducată: Tavanul unei săli de clasă dintr-o școală din Sibiu s-a prăbușit peste elevi. Patru copii au fost răniți
Un eveniment tragic a avut loc astăzi la Şcoala Gimnazială „Alămor” din localitatea Loamneş, judeţul Sibiu, unde tavanul unei săli de clasă s-a prăbuşit, rănind patru elevi. Evenimentul a atras atenţia autorităţilor, care au deschis un dosar penal pentru vătămare corporală şi distrugere din culpă.
Astăzi la ora 15:37, poliţiştii au anunţat deschiderea unui dosar penal la nivelul Poliţiei Oraşului Ocna Sibiului. Dosarul vizează săvârşirea infracţiunilor de vătămare corporală din culpă şi distrugere din culpă, iar soluţia legală va fi propusă prin unitatea de parchet competentă, respectiv Parchetul de pe lângă Judecătoria Sibiu, conform purtătorului de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Sibiu, Elena Welter.
La fața locului au intervenit rapid echipe de salvare, inclusiv o autospecială de stingere, o autospecială de transport personal și victime multiple, două echipaje SMURD cu medic și mașina medicului de urgență. Din fericire, cei patru elevi implicaţi în incident au suferit doar răni uşoare.
Sursa foto : Pro TV
„La momentul prăbușirii în sala de clasă se aflau 4 elevi, aceștia fiind răniți ușor. Echipajele medicale i-au evaluat, elevii au vârste cuprinse între 11 și 15, două fete și doi băieți, sunt conștienți și acuză dureri la membrele superioare și dureri cervicale. Aceștia vor fi transportați la CPU a Spitalului de Pediatrie din Sibiu”, a precizat purtătorul de cuvânt al ISU Sibiu, Andreea Ștefan.
Părinţii elevilor şi comunitatea locală sunt în stare de şoc şi îngrijorare, iar autorităţile promit o anchetă riguroasă pentru a stabili cauzele exacte ale prăbuşirii tavanului și a lua măsurile necesare pentru prevenirea unor astfel de incidente în viitor.
Acest eveniment tragic reaminteşte necesitatea unei atenţii sporite asupra infrastructurii şcolare în România şi a necesităţii investiţiilor pentru asigurarea unui mediu sigur pentru elevi şi personalul didactic, nu doar promisiuni. Autorităţile locale şi centrale sunt chemate să acţioneze prompt şi eficient pentru a evita repetarea unor asemenea tragedii.