Bilanțul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență a Județului Arad pe anul 2023

ac prefectura16februarie1
Distribuie:

Joi, 08 februarie, a avut loc, în format on-line, o ședință a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Arad, prezidată de Prefectul Județului Arad, Toth Csaba, în care s-a făcut evaluarea activității comitetului din anul 2023, adoptându-se totodată Planul de activități pentru anul 2024. Raportul privind activitatea CJSU pe anul 2023 a fost prezentat de inspectorul șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Vasile Goldiș” al Județului Arad, colonel Cristian Gârbău.


„Mulțumesc tuturor angajaților instituțiilor reprezentate în CJSU pentru modul cum și-au îndeplinit misiunile. Consider că am avut o activitate pozitivă și am răspuns prompt tuturor provocărilor, cum au fost continuarea crizei refugiaților din Ucraina sau inundațiile grave ce au afectat comuna Brazii. De asemenea se cuvine să mulțumesc și reprezentanților comitetelor locale pentru situații de urgență, cei care de multe ori sunt primii care intervin în caz de pericol. Existența acestora demonstrează solidaritatea extraordinară a oamenilor din comunitățile mici, dar și opțiunea corectă a administrațiilor locale de a susține financiar și logistic capacitățile de intervenție în caz de urgență, precum și toate activitățile preventive care se desfășoară în colaborare cu inspectoratul județean pentru situații de urgență. Capacitățile de răspuns la situații de urgență trebuie să se îmbunătățească permanent și din această perspectivă, ca Prefect al Județului Arad, voi acorda tot sprijinul legal pe care îl pot oferi oricăror inițiative demarate în acest sens”, a declarat Prefectul Județului Arad, Toth Csaba.


Raportul CJSU Arad pe anul 2023:

În cursul anului 2023 au avut loc 19 ședințe ale Comitetului Județean pentru Situaţii de Urgenţă Arad ca urmare a acestora fiind emise 15 hotărâri ale Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Arad și 21 ordine de prefect (3 ordin pentru reorganizarea grupurilor de suport tehnic, 4 pentru modificarea componenței CJSU și  14 pentru nominalizarea comisiilor pentru certificarea pagubelor rezultate în urma situațiilor de urgență produse de inundații).

Principalele teme abordate în cadrul ședințelor CJSU au fost:

–    stabilirea  măsurilor  la nivel  județean pentru gestionarea crizei refugiaților din Ucraina (desemnare spații de cazare, continuarea activităților in CJCCI, etc)

–    stabilirea unor măsuri preventive și de pregătire a forțelor de intervenție în cazul unor avertizări meteorologice de vreme severă (vânt puternic, ploi însemnate cantitativ)

În ceea ce privește situațiile de urgență de amploare în  anul 2023,  inundațiile au creat probleme deosebite într-un număr de 5 localități din 4 unități teritorial administrative, fiind avariate:
 • 124 gospodării;
 • 33 poduri;
 • 95 podețe și traversări pietonale;
 • 10,8 km drum județean;
 • 25,2 km drum comunal;
 • 7,62 km străzi;
 • 9,5 rețele de alimentare cu apă și canalizare.

Centrul Operaţional al ISUJ Arad prin compartimentul Monitorizare Situaţii de Urgenţă şi Dispecerat a recepţionat şi transmis către comitetele locale pentru situații de urgență un număr de 371 mesaje codificate (tip SMS) dintre care: 251 cod galben,  108 cod portocaliu, 12 coduri roșii. Ziua cu cele mai multe coduri transmise în 24 ore a  fost 12.07.2023  – 12 coduri meteo din care 9 galbene și 3 coduri portocalii). Au mai fost transmise un număr de 5 informări meteo. Prin sistemul RO-Alert au fost transmise un număr de  27 mesaje de avertizare către populație, din care 7 mesaje de avertizare privind manifestarea fenomenelor meteo periculoase COD ROȘU.

Ca urmare a situației generate de fenomenele meteorologice periculoase, prin ordinul prefectului s-a dispus instituirea permanenței la toate comitetele locale pentru situații de urgență de pe raza județului Arad, pe perioada cât s-au aflat sub incidența codurilor hidro-meteo periculoase.


 Alte activități desfășurate în cadrul CJSU Arad in anul 2023 au fost:
 • reactualizarea grupurilor de suport tehnic pe tipuri de riscuri;
 • adoptarea unor măsuri pentru analizarea măsurilor de adăpostire a populației în contextul războiului din Ucraina (verificarea adăposturilor, marcarea acestora, etc)
 • verificarea de către Grupul de suport tehnic Inundații, fenomene meteorologice periculoase, accidente la construcții hidrotehnice şi poluări accidentale a stadiului întreținerii lucrărilor de apărare, activitate a fost desfășurată în perioada 11-13.10.2023 la această activitate participând reprezentanți ai Prefecturii, Consiliului Județean Arad, ai Ministerului Apelor și Pădurilor, Administrației Naționale ,,Apele Române” și  Administrației Bazinale de Apă Mureș;
 • pregătirea membrilor comitetului prin participarea la exercițiile interne județene organizate de ISU Arad în decursul anului 2023;
 • discutarea și adoptarea în cadrul ședințelor comitetului a unor documente și planuri de activități sau măsuri interinstituționale pentru gestionarea  situațiilor de urgență specifice (Planul de activități pe anul 2023, Planul de măsuri pentru atenuarea efectelor temperaturilor ridicate asupra populației pe anul 2023, Planul de măsuri specifice sezonului de iarnă 2023-2024, Schema cu riscurile teritoriale a jud. Arad, Planul de analiză și acoperire a riscurilor).

Statistică a intervențiilor în situații de urgență realizate de ISU „Vasile Goldiș” Arad:

statistica cjsu arad


Biroul de presă al Prefecturii Arad


 

Categorie: Comunicate de presă
Etichete: activitate 2023 CJSU Arad, CJSU Arad, colonel Cristian Gârbău, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, ISU Arad, prefectul județului Arad, Tóth Csaba
Distribuie:
Articolul anterior
[ACTUALIZARE] Cum se scot autoritățile în cazul tavanului școlii din Sibiu care s-a prăbușit peste elevi: „Porumbeii și vântul sunt de vină”!
Articolul următor
În ultimele 24 de ore polițiștii rutieri au aplicat 142 de sancțiuni contravenționale, 7 permise au fost reținute, 8 certificate de înmatriculare retrase și 50 de persoane testate pentru consum de alcool și droguri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie