[ACTUALIZARE] Flagrantul „Buzatu”. DNA a dat publicității imagini extinse ale momentului în care președintele CJ Vaslui a fost prins luând mită

3813324133258716865912423676239639179304526n 1
Distribuie:
Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui a fost prins în flagrant vineri seară luând mită de 1.25 milioane de Euro (250.000 de mii de euro) pentru acordarea unui contract, potrivit investigației celor de la DNA.

[ACTUALIZARE 2] Noi imagini: Dumitru Buzatu, momentul în care a fost prins în flagrant de procurori, surprinse de o cameră de supraveghere din satul Cârja din Vaslui

DNA Iași a dat publicității imaginile extinse din momentul prinderii în flagrant al președintelui CJ Vaslui. După ce el primește geanta cu bani de la afaceristul Emil Savin,  pe noile imagini se poate vedea cum anchetatorii descind la fața locului, blocând, pe drum, mașina lui Dumitru Buzatu. 

Anchetatorii DGA alături de procurorul de caz intervin și-l imobilizează pe președintele CJ Vaslui. Aceștia îi verifică mașina iar Dumitru Buzatu deschide portbagajul cu geanta în care se aflau banii. Este vorba despre cei 1, 25 milioane de lei, banii marcați de procurorii DNA, bani pe care Buzatu i-a primit de la Emil Savin zis „Farmazon”.

Firmele lui Emil Savin ar fi rămas fără contractele de finanțare, care ar fi fost blocate de către Consiliul Județean Vaslui. Totuși, afaceristul vasluian spune că voia să-l demaște, de fapt, pe tehnicianul său care le-a făcut celor de la Consiliul Județean Vaslui studiile de fezabilitate, numit Radu Judele, scrie Adevărul.

Radu Judele este cel care a făcut expertiza tehnică pentru drumul strategic Bârlad-Laza-Codăești. La rândul lui, și el a fost pus sub acuzare pentru luare de mită.

„Sunt banii din economii”

În imaginile care se succed filmării DNA, sunt cele pe care Antena 3 le-a surprins la fața locului vineri, în momentul flagrantului. În imaginile Antena 3 CNN, se vede momentul în care anchetatorii DGA descind și-l percheziționează pe Dumitru Buzatu, punându-l apoi să deschidă porbagajul mașinii în care se aflau banii.

Ulterior, când a fost întrebat de procurorul de caz despre ce sumă e vorba, președintele CJ Vaslui spune că „nu contează” câți bani se află în geanta respectivă, apoi când anchetatorii insistă legat de sumă el declară: „Știu, dar asta e o altă problemă. Nu sunt obligat să vă spun”, declară Dumitru Buzatu.

Întrebat de proveniența banilor, președintele CJ Vaslui spune: „Sunt economiile mele”. Geanta în care se aflau cei 1,25 milioane de lei conținea banii marcați de către DNA, pe care i-a primit cu câteva ore înainte de la afaceristul vasluian Emil Savin zis „Farmazon”.

În urma acestor serii de evenimente, Buzatu a fost arestat preventiv pentru 30 de zile .

 


[TITLUL INIȚIAL] (23 septembrie, 2023)  Dumitru Buzatu, reținut pentru 24 de ore după ce a fost prins în flagrant de DNA când lua mită 1,25 milioane de lei

În urma acestor investigații, inclusiv percheziția locuinței lui timp de șase ore, acesta a fost dus la DNA IAȘI și reținut pentru 24 de ore.

Potrivit surselor celor de la Libertatea, faptele de corupție vizează contractul de la drumul strategic Bârlad-Laza-Codăești (lotul 1-3).

Totodată cei de la Libertatea au luat contactul și cu fiul lui Dumitru Buzatu, Tudor Buzatu, a precizat că nu știe nimic.

„Nu am nicio informație, tatăl meu e plecat din localitate la pescuit. Nu știu nimic”, a declarat Tudor Buzatu, secretar de stat în cadrul Secretariatului General al Guvernului.


 

 

 


Flagrantul s-a realizat cu bani marcați de DNA la un restaurant unde președintele CJ Vaslui lua masa, unde după care Buzatu a fost ridicat de polițiști de pe stradă, la scurt timp după ce a ieșit din restaurant.

După ridicarea lui de către anchetatorii celor de la DNA, Dumitru Buzatu a fost adus la domiliciul lui situat la aproximativ 30 de kilometri de municipiul Vaslui, pentru efectuarea percheziției.

Fiul lui Dumitru Buzatu a fost de asemenea prezent la percheziții. „Știu cât știți și voi”, a declarat el.

Tudor Buzatu este secretar de stat în cadrul Secretariatului General al Guvernului.

Procurorii au căutat probe în locuință, în anexa gospodărească și într-o rulotă aflată în curte.

În apropierea locuinței s-au adunat, în timpul nopții, câțiva apropiați ai lui Buzatu dar și aleși locali, printre care și consilierul local Alexandru Barbu.


3796334422217123142311378816868147139833866n 1536x1152 1


38126131070918274241744523500650198020528109n 1152x1536 1La mai bine de 6 ore după ce a fost adus acasă, Dumitru Buzatu a părăsit locuința flancat de jandarmi în jurul orei 3:15.

El a fost dus la sediul DNA Iași. Nu a vrut să facă declarații la ieșire.

Întrebat de reporterii aflați la fața locului despre acuzațiile care i se aduc, Dumitru Buzatu a afirmat: „Veți vedea, nu facem discuții acum”.


3813324133258716865912423676239639179304526n 1


Dumitru Buzatu a fost audiat la DNA Iași, unde a fost adus în timpul nopții cu mașina Jandarmeriei, pentru audieri.

Președintele CJ Vaslui a ajuns ulterior la Iași în jurul orei 4.00

Dumitru Buzatu după acestea a urmat să fie prezentat la Tribunalul Vaslui cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, anunță DNA într-un comunicat de presă, în care oferă mai multe detalii și despre mita primită de șeful CJ Vaslui.

Potrivit procurorilor anticorupție, „în perioada 08.05.2023 – 07.09.2023”, Dumitru Buzatu i-a cerut unui om de afaceri, care este martor în dosar „sume de bani, reprezentând un procent de 10% din valoarea unui contract de achiziție publică pe care acesta din urmă îl încheiase cu Consiliul județean Vaslui și care avea ca obiect reabilitarea și modernizarea unor drumuri din județul Vaslui astfel încât contractul să se deruleze în bune condiții (plată facturilor)”.


Reacția lui Marcel Ciolacu

Imediat după apariția în presă a informației, președintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat că sâmbătă va propune excluderea lui Buzatu din partid.

„Voi convoca mâine de urgență Biroul Politic Național în format online și voi propune colegilor excluderea domnului Dumitru Buzatu din partid. Am spus întotdeauna că în mandatul meu toleranța pentru faptele de corupție este ZERO! Iar cei care nu înțeleg acest lucru nu au ce căuta în PSD!”, a scris Marcel Ciolacu, într-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook.


Dumitru Buzatu (68 de ani) a fost ales deputat în 1992, pe listele PDSR, și s-a aflat în Parlamentul României până în 2012 (cu o mică pauză în 2001, după fuziunea PDSR cu PSD).

În 2012, a devenit președintele Consiliului Județean Vaslui. În legislaturile 1996 – 2000 și 2000 – 2004, a fost membru al grupului parlamentar de prietenie cu Cuba.

Buzatu a criticat în termeni suburbani („răgete”, „răgălii”) protestatarii care s-au aflat în Piața Victoriei în perioada în care Liviu Dragnea conducea partidul.

În 2022, fiul lui Dumitru Buzatu a fost numit de premierul de atunci, Nicolae Ciucă, într-o poziție-cheie în Secretariatul General al Guvernului.


 

 

 

Categorie: Național
Etichete: dna, Dumitru Buzatu, mita, prins în flagrant, Vaslui
Distribuie:
Articolul anterior
[RECENZIE] Cronovizorul – Ștefan Manasia
Articolul următor
„Un artist, un pian și un țambal – clasic, jazz, folclor”, la Filarmonica Arad

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie