[ACTUALIZARE] Laureatul Nobel Stefan Hell a fost primit în Sântana sa natală ca un zeu! [FOTOGALERIE]

stefan hell cover scaled
Distribuie:

[ACTUALIZARE]

Să-l privești de aproape… să ai onoarea de a sta în aceeași încăpere cu un savant intrat definitiv în galeria geniilor universale e un privilegiu cu care cei mai mulți dintre muritori nu se întâlnesc într-o viață de om. Știe acest lucru oricine – iar oamenii din Sântana o știu încă și mai bine, pentru că mulți dintre ei au avut norocul rar de a fi colegi sau vecini cu Stefan Hell, alți câțiva i-au fost profesori în primii ani de școală – „copilăria este cea mai importantă dintre perioadele de deschidere spre universalitate a unui om”, spune savantul.

Liceul Tehnologic care-i poartă numele i-a fost prima gazdă astăzi, când, de la ora 10.00, cadrele didactice și elevii l-au primit ca pe un zeu reîntors printre cei care i-au făcut copilăria fericită. Pe coperta a 4-a a cărții care i-a fost consacrată cu prilejul acestui eveniment, profesorul Stefan Hell scrie: „Deși a trecut mult timp, Aradul și regiunea aceasta unde mi-am petrecut 15 ani din viață au făcut parte din identitatea mea și așa va fi pentru totdeauna. Mai mult chiar, e locul unde am mers prima oară la școală. Primii 8 ani de școală i-am petrecut la Sântana, unde am copilărit și am avut norocul de profesori, care au făcut o treabă minunată. O bună parte din plăcerea mea de a studia și cerceta mi-a fost indusă atunci în aceste locuri.” Asta ar trebui să spună multe… dacă nu chiar totul.

Tot ca pe un zeu l-au primit și autoritățile locale din Sântana. Primarul Daniel Tomuța i-a conferit titlul de Cetățean de onoare… iar cu prilejul decernării diplomei și medaliei aveam să aflăm că „Sântana  are 4 cetățeni de onoare – toți nemți!” – iar ceea ce nu a reușit să transmită profesorul de la „Max Planck” adevărul anterior citat… completează această constatare.

Stefan Hell a semnat în Cartea de Onoare a localității natale o filă aparte. Autoritățile locale au declarat ziua de 26 mai, 2016 ca fiind „cel mai important eveniment din istoria învăţământului din oraşul Sântana”

 

Notă: Fotografiile din galerie nu sunt ordonate cronologic – ele fiind luate aleatoriu de funcția site-ului… dar asta le dă o cronologie aparte 🙂

……………………………………………………………………………………………………..

 

[TITLUL PRINCIPAL] (25 mai, 2016) Laureatul Nobel Stefan Hell este mâine la Sântana pentru a-și primi titlul de „Cetățean de onoare”

Laureatul premiului Nobel pentru Chimie, profesorul Stefan Hell va deveni cetăţean de onoare al localităţii natale. Diploma îi va fi înmânată astăzi, 26 mai, când cercetătorul va fi prezent la şcoala din Sântana – informează radiotimisoara.ro.
De asemenea vineri, Ştefan Hell va fi prezent la Timişoara, unde va primi de asemenea diploma de cetăţean de onoare şi va vizita, printre altele, Liceul „Nikolaus Lenau”.

Stefan Walter Hell (n. 23 decembrie 1962, Arad) este un fizician german originar din România, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie pe 2014. Este director în Institutul Max Planck de Chimie Biofizică (Karl-Friedrich-Bonhoeffer-Institut) din Göttingen. În anul 2014 a primit Premiul Nobel pentru Chimie, împreună cu Eric Betzig și William E. Moerner, „pentru dezvoltarea microscopiei fluorescente cu super-rezoluție”.
Stefan Hell provine dintr-o familie de șvabi bănățeni. Mama sa a fost învățătoare, iar tatăl inginer. A copilărit la Sântana, în județul Arad, unde a urmat școala elementară între anii 1969 și 1977. În anul 1977 a fost admis la Liceul Nikolaus Lenau din Timișoara, ale cărui cursuri le-a urmat până în 1978, când a emigrat cu familia în Republica Federală Germania.
În anul 2008 i-a fost retrocedată în natură casa părintească din Sântana, un imobil situat pe strada Muncii.

Categorie: Știri
Etichete: Arad, cetatean de onoare, chimie, premiul nobel, santana, Stefan Hell
Distribuie:
Articolul anterior
Kung Fu Falcă vs Judo PSD
Articolul următor
PROIECTUL ALFA – Interviu cu Beniamin Vărcuş, candidat PSD la Consiliul Local Municipal Arad

2 comentarii. Leave new

  • Asa da! Sper ca a tinut si ceva motivational speech pentru copiii din scolile de acolo! Felicitari profesorului!

    Răspunde
    • Da… o sa facem o actualizare indata ce vom gasi video-ul undeva de uploadat. Noi am intarziat… nu am prins speechul de la scoala… ne pare rau… credeti-ne

      Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

spitalul judetean arad 3

Două accidente de muncă s-au petrecut astăzi în Arad. Un angajat al R.A.R a ajuns pe secția Ortopedie cu două degete de la picior zdrobite. Un angajat al unei societăți private a ajuns cu arsuri pe față și piept pe secția de Chirurgie plastică

Victimele au fost transportate la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale. A fost anunțat I.T.M. Arad, în vederea continuării cercetărilor și clarificarea aspectelor în care au avut loc accidentele de muncă. Primul…
Urmăriți-ne pe