[ACTUALIZARE] (07 decembrie, ora 18.35):
Şapte persoane (2 femei și 5 bărbați) sunt cercetate sub control judiciar în dosarul instrumentat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Ilfov, privind participarea la evenimentul de la Tâncăbeşti din 30 noiembrie dedicat liderului Mişcării Legionare, Corneliu Zelea-Codreanu.
„În ceea ce privește perchezițiile efectuate astăzi, 7 decembrie a.c., pentru săvârșirea faptelor de utilizare a simbolurilor fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe din data de 30 noiembrie a.c., la monumentul din localitatea Tâncăbești, județul Ilfov, facem precizarea că față de 7 persoane (2 femei și 5 bărbați) cu vârstele cuprinse între 19 și 65 de ani, a fost dispusă măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile”, se arată într-un comunicat.
Cincisprezece percheziții au avut loc în această dimineață la persoane care au transmis amenințări pe rețelele de socializare și au îndemnat la revoltă, după decizia Curții Constituționale de a anula primul tur prezidențial. Au fost vizați și extremiștii care au folosit salutul nazist la troița lui Corneliu Zelea Codreanu din Tâncăbești. Mai multe persoane au fost duse la audieri la sediul IPJ Ilfov.
Parchetul de pe lângă Tribunalul Ilfov a efectuat 9 percheziții domiciliare pe raza municipiului București și a județelor Ilfov, Timiș, Maramureș, Sălaj și Neamț, într-o cauză în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de utilizare în public a simbolurilor fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe, constând în aceea că, în data de 30.11.2024, în localitatea Tâncăbești, județul Ilfov a fost organizată o comemorare a 86 de ani de la moartea liderului mișcării legionare, Corneliu Zelea – Codreanu și a altor 13 membri ai mișcării, la care au participat aproximativ 100 – 150 de persoane.
Cu această ocazie persoanele vizate de anchetă, alături și de alte persoane încă neidentificate, au folosit steaguri cu simboluri ce reprezintă Mișcarea Legionară, au purtat uniforme legionare și au adoptat simboluri specifice, cum este salutul specific Mișcării Legionare. Ulterior, în spațiul public, prin intermediul aplicației Tik Tok, au fost distribuite mai multe videoclipuri cu aspecte de la comemorarea de la Tâncăbești.
Procurorii Secției de Urmărire Penală au dispus măsura controlului judiciar față de cinci inculpați, cercetați în cinci dosare penale.
„În cursul zilei de azi au fost efectuate percheziții domiciliare și audieri în cadrul unor dosare în care sunt efectuate cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de amenințare, incitare la violență, ură sau discriminare, nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor, fapta persoanei de a promova în public cultul persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid contra umanităţii şi de crime de război, fapta de a promova în public, idei, concepţii sau doctrine fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe, prev. de art. 5 din OUG nr. 31/2002.
Perchezițiile au vizat comportamente ilegale manifestate pe mai multe platforme online și care pot fi împărțite în două categorii: mesaje care incită la violență împotriva unui candidat la alegerile prezidențiale sau împotriva celor care susțin un anumit candidat și mesaje care promovează concepţii sau doctrine fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe, precum ura şi violenţa pe motive etnice, rasiale sau religioase. ”– conform Parchetului General.
[Știrea inițială] (07 decembrie, ora 08.49): Percheziții la ultrașii lui Călin Georgescu | Sunt vizați Bogdan Peșchir, finanțatorul din umbră, extremiștii care au salutat nazist la troița lui Zelea Codreanu și cei care au amenințat și instigat la violențe în social-media
18 percheziții au loc în această dimineață la extremiștii care au salutat nazist la troița lui Corneliu Zelea Codreanu din Tâncăbești și la persoane care au transmis amenințări pe rețelele de socializare, îndemnând populația la revoltă, după decizia Curții Constituționale de a anula primul tur al alegerilor prezidențiale. Polițiștii au descins și în vila lui Bogdan Peșchir, care este suspect în dosarul pentru „spălare de bani” deschis de procurori ieri, 6 decembrie.
Nouă percheziții sunt ale Poliției Generale în Ilfov, la extremiștii care au făcut apologia legionarilor la Tâncăbești, unde au participat, printre alții, Diana Șoșoacă și liderul partidului extremist Patrioții Poporului Român, Mihai Lasca. Alte 6 percheziții se derulează în București, la persoane care au instigat la violențe și au amenințat pe rețelele de socializare. Polițiștii au mandate de aducere pentru cel puțin 20 de persoane din București, Brașov, și Timiș, Acțiunea se dăsfășoară sub coordonarea Parchetului General.
„În această dimineață, 7 decembrie 2024, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Inspectoratului General al Poliției Române, Poliția Capitalei efectuează 6 percheziții domiciliare, în cadrul a șase dosare penale, care vizează săvârșirea infracțiunilor de promovarea ideologiei fasciste, rasiste ori xenofobe, prin propagandă, săvârşită prin orice mijloace, în public, incitarea la ură sau discriminare, nerespectarea regimului armelor și munițiilor.
În fapt, autorii faptelor menționate au postat în mediul online, pe diferite platforme de socializare, mesaje cu un conținut intimidant și amenințător, sau simboluri/însemne fasciste, rasiste ori xenofobe, de natură a incita la ură.
Activitățile, care se derulează în municipiul București și în județul Ilfov, au drept scop identificarea bunurilor cu valoare probatorie în cauzele penale.
De asemenea, după efectuarea perchezițiilor, polițiștii din Capitală vor pune în aplicare 6 mandate de aducere.
Persoanele vizate vor fi conduse atât la Parchetul General, cât și la sediul Serviciului de Investigații Criminale și la sediul Serviciului Grupuri Infracționale Violente.
După audieri și după administrarea probatoriului, vor fi dispuse măsurile legale care se impun.
Facem precizarea că efectuarea percheziţiei domiciliare este o etapă în cadrul procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, ce are drept scop administrarea probatoriului necesar soluţionării cauzei, care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, transmit autoritățile.
SRI – în documentul declasificat miercuri:
În documentul prezentat în CSAT, declasificat miercuri de către președintele Klaus Iohannis, Serviciul Român de Informații (SRI) a arătat că Bogdan Peșchir, care are afaceri în Brașov, i-a finanțat campania lui Călin Georgescu cu peste 380.000 de euro. Peșchir a lucrat la firme asociate cu criptomonede, care sunt deținute de Gabriel Prodănescu, cetățean cu dublă cetățenie, emigrat din 1995 în Africa de Sud – o firmă din acea țară contactând influencerii de pe TikTok, cărora le-a oferit câte o mie de euro pentru un clip de promovare.
„Datele deținute au relevat implicarea contului de Tiktok «bogpr», utilizat de cetățeanul român Bogdan PEȘCHIR, în finanțarea promovării lui Călin GEORGESCU la nivelul platformei de socializare.
Acesta, utilizând contul bogpr a realizat donații pe TikTok de peste un milion de euro. După ce a devenit subiect de dezbatere publică, implicarea bogpr în finanțarea promovării lui Călin GEORGESCU la nivelul platformei a fost confirmată inclusiv de reprezentanții TikTok în dialogul cu autoritățile române în date de 28.11.2024.
Aceștia au confirmat identitatea utilizatorului bogpr și au menționat că acesta a efectuat plăți în valoarea de 381.000 de dolari, în perioada 24.10-24.11.2024, către utilizatori ai unor conturi de TikTok implicați în promovarea candidatului Călin GEORGESCU, inclusiv după data încheierii campaniei electorale. Acestea reprezintă încălcări ale politicilor Tiktok și ale legislației electorale române.”
2 comentarii. Leave new
Criticule….de ce ai șters anumite postari ale tale ?….frica sau influenta?…nu am nevoie de răspuns,stiu si eu..haha
care postări le-am șters?