[ACTUALIZARE] Trenul electric cumpărat din Polonia și adus în țară la începutul lunii decembrie A LUAT FOC la primele teste dinamice, când a fost cuplat la rețeaua electrică. A fost tractat până la depou

primul tren electric arf
Distribuie:

[ACTUALIZARE]  Noul tren electric ( primul tren electric cumpărat de România în ultimii 40 de ani) care a fost adus în țară la începutul lunii decembrie a luat foc la probele de la Făurei

„La primele teste dinamice efectuate săptămâna trecută pe inelul de la Făurei, noul tren adus din Polonia a luat efectiv foc când a fost conectat la rețeaua electrică feroviară. Practic, când a fost cuplat la rețeaua electrică s-au produs mai multe scurt circuite electrice, mai ceva ca la artificiile de Anul Nou. Ca atare, s-a decis imediat deconectarea acestuia de la rețeaua electrică și, ulterior, a fost tractat către București, mai exact la depoul Grivița, unde se află și în prezent.” – conform ziarului Puterea.ro.

Trenul care a luat foc este primul din cele 37 comandate de Autoritatea pentru Reforma Feroviară prin intermediul unui proiect european în valoare de 2,4 miliarde de lei, adică circa 480.000.000 de euro. (citește știrea inițială, mai jos). Prin urmare, prețul trenului care a luat foc este de 13.000.000 de euro.


[TITLUL INIȚIAL](03 decembrie 2023): Primul tren electric cumpărat de România în ultimii 40 de ani a intrat în țară, pe la Curtici. Garnitura va circula pe ruta București Nord – Arad

Primul tren produs de Alstom în Polonia pentru a fi livrat României a ajuns la Curtici, sâmbătă 2 decembrie, fiind așteptat în 5 decembrie la București. Este primul tren nou cumpărat de România în ultimii 20 de ani și după 40 de ani de la achiziția ultimului tren electric.


Este vorba despre prima livrare din baza contractului privind achiziția a 37 de rame electrice pentru servicii de transport feroviar de călători de mediu și lung parcurs a trecut testele și inspecția finală de fabrică și a fost expediat în 29 noiembrie către București. Contract aflat în derulare, a fost încheiat între Autoritatea pentru Reformă Feroviară – în calitate de Beneficiar și Alstom Ferroviaria S.p.A. (cu Alstom Transport S.A. în calitate de subcontractant declarat) – în calitate de Furnizor.

In prima etapă, după testele statice, trenul va efectua o serie de teste dinamice, pe Inelul de la Făurei al AFER și pe rețeaua feroviară publică. Ramele electrice de ultimă generaţie au o capacitate de minimum 300 de călători pe tren. 

„Această investiţie va spori semnificativ calitatea serviciilor feroviare de pe principalele coridoare feroviare interregionale electrificate care leagă Bucureştiul de centre de activitate regionale precum Arad, Cluj-Napoca, Constanţa, Braşov, Timişoara, Iaşi, Galaţi, Craiova, Petroşani şi Suceava.” – conform Autorității pentru Reformă Feroviară.


Rutele deservite de ramele electrice de lung parcurs sunt:

București Nord – Constanța, București Nord – Brașov – Arad – Timișoara, București Nord – Brasov – Cluj, București Nord – Brașov – Deda – Cluj, București Nord – Brașov, București Nord – Iași, București Nord – Suceava, București Nord – Galați, București-Nord – Craiova – Târgu Jiu – Petroșani – Simeria, București Nord – Craiova – Timișoara – Arad, Cluj – Timișoara, Cluj – Suceava – Iași.


Anunțul  a fost făcut de Secretarul de Stat din Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, Ionut-Cristian Savoiu:

„Rama electrică Alstom Coradia Stream achiziționată de ARF – Autoritatea pentru Reformă Feroviară a ajuns la Curtici. Rama merge la București, pe ruta Arad – Sighișoara – Brașov – Ploiești Vest.

Cele 37 rame Alstom Coradia Stream vor intra în circulație pe parcursul anului 2024. După etapa de testare și autorizare, primele trenuri vor circula pe rutele București – Brasov si București – Constanța” – conform reprezentanților Autorității pentru Reforma Feroviară.


Peste 52 de milioane EUR din Fondul european de dezvoltare regională au fost alocate pentru a sprijini achiziționarea a 37 de trenuri electrice pentru 13 rute interregionale din România 

trainscohesion

 

Valoarea totală a contractului pentru achiziția celor 37 unități electrice multiple și serviciile de mentenanță aferente acestora pentru o perioadă de 15 ani se ridică la un total de 2.421.771.878 lei, fără TVA. Finanțarea proiectului este asigurată din fonduri europene nerambursabile și de la bugetul de stat.


Sursa foto: Facebook Ionut-Cristian Savoiu


 

Categorie: Național
Etichete: Autoritatea pentru Reforma Feroviară, București Nord - Arad, CFR călători, tren electric, trenuri
Distribuie:
Articolul anterior
Anul 2024 în muzica rock – calendarul evenimentelor din România
Articolul următor
Un bărbat de 50 de ani a fost găsit mort într-un „Imperio” care circula pe ruta Făt Frumos – Aradul Nou

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Din aceeași categorie