CEREREA DE CANDIDATURĂ a Ramonei Lile pentru un nou MANDAT DE RECTOR al Universității „Aurel Vlaicu” din Arad pentru perioada 2020 – 2024 a fost reînnoită, după ce ALEGERILE „susținute pe șest” – așa cum afirmau încă înaintea scrutinului, au susținut în timpul acestuia și o susțin și acum PROFESORII VERTEBRALI din UAV -, în data de 11 decembrie, 2019, au fost INVALIDATE de către Ministerul Educației.
Motivele sunt chiar ÎNCĂLCAREA PROPRIILOR REGULAMENTE. Reluarea scrutinului se va desfășura pe data de 4 februarie, a.c.
Aproape nimeni nu a scris despre MASCARADA de pe 11 decembrie… din două mari motive: 1. Unii nu au aflat pentru că „sa avut mare grijă să nu răsufle” și 2. Ceilalți au reacții contractuale cu UAV, sunt foști sau actuali profesori, studenți, angajați etc. Noi facem parte dintre cei care au aflat, dar am tratat subiectul cu „hai, sictir” – și ne facem mea culpa pentru asta, mai ales după ce am (re)citit MOTIVUL PRIM al anulării lor, publicat de colegii de la Ziar de Arad pe 4 Octombrie 2019 (ulterior, pur și simplu, uitând SUBIECTUL CU BURUNDI).
Șmecheria cu „MANDATE ÎNTREGI”
„Ramona Lile, rectorul Universității Aurel Vlaicu din Arad, a apelat la o șmecherie pentru a putea să obțină un nou mandat în fruntea universității de stat arădene. Aceasta se află la cel de-al doilea mandat, iar legea spune că o persoană poate deține această funcția cel mult două mandate. Numai că aceeași lege stipulează că cele două mandate trebuie să fie întregi. Aici e chicița de care Ramona Lile a profitat, așa că își pregătește terenul pentru mandatul cu numărul trei.
În primăvara acestui an, Ramona Lile s-a suspendat din funcția de rector al UAV și a fost prezentă în Burundi împreună cu o delegație a Ministerului Educației. Suspendându-se timp de o lună, înseamnă că mandatul cu numărul doi nu este întreg…
Acest tertip îi va permite Ramonei Lile să candideze din nou. Trebuie menționat că această candidatură de pe poziția de rector garantează un nou mandat. Pe lângă cadrele didactice care votează, o vor face și unii studenți, aleși pe sprânceană. Ramona Lile nu are emoții în a mai sta patru ani în funcția de rector al UAV, avea nevoie doar de o portiță care să-i permită o nouă candidatură.”
Recitindu-l, întâi ne-a părut rău că nu am abordat mai atent subiectul la modul serios atunci… acum ne pare bine că nu suntem acuzabili de intervenții subiective în – vezi Doamne! – alegerile de la UAV. Și credem că nici puținii „colegi de opoziție” n-au alfat DATA EXACTĂ a acestor alegeri… altfel de ce n-ar fi publicat-o?!
Nu-i nimic – timpul nu e pierdut.
Ramona Lile, dacă ar fi realeasă ca RECTOR, la scrutinul ce se va desfășura a ar fi la al III-lea mandat – primul început în 2012 – vreme în care a realizat… 12 plagiate!
Despre ce s-a întâmplat din 11 decembrie încoace a scris Revista 22
„Pentru prima dată în istoria UAV, alegerile s-au desfășurat pe șest și sub semnul tăcerii. Nu există nicio informație pe site, pe pagina de Facebook a universității, în presă sau în mediul online că aceste alegeri au avut loc”, precizează autorii unei sesizări însoțită de o listă de semnături ale unor profesori cu comportament și conduită didactică ireproșabilă… scrisoare care a stat la baza, ANULĂRII ALEGERILOR DIN 11 DECEMBRIE.
„Un grup de profesori ai Universității „Aurel Vlaicu” din Arad referitoare la alegerile pentru funcția de rector, care au avut loc în 11 decembrie 2019. A candidat pentru al treilea mandat Ramona Lile, supranumită „regina plagiatelor”, fiindcă a comis nu mai puțin de 12 plagiate (vezi și www.plagiate.ro), dintre care pentru unul a fost sancționată, iar celelalte stau la murat din 2016 în Consiliul Național de Etică-CNESCDTI. Aflată, alături de alți pesediști, dar și de câțiva liberali, pe lista celor zece rectori care eludează legea pentru a nu părăsi jilțul, Ramona Lile a avut grijă să transmită contracandidaților potențiali semnale descurajante, așa că a candidat singură. Însă, din graba ca nu cumva un nou guvern să pună piedici candidaturilor chestionabile, alegerile s-au desfășurat în avans (termenul era martie 2020) și invers: nu de jos în sus, ci mai întâi rectorul, abia apoi Senatul și restul structurilor. Documentul primit la redacție semnalează numeroase încălcări metodologice, cu liste de votanți incorecte, locație fără cabine de vot etc. Interesant este aspectul buletinului de vot, care nu conține nicio opțiune de vot negativ: un pătrat cu numele Lile Ramona pe care să se pună ștampila și atât.” – a scris REVISTA 22 în 7 ianuarie, 2020…
O a patra sursă, tot independentă, certifică exact aceleași lucruri pe pare de trei ani încoace le semnalăm și noi
Revista 22 notează că Ramona Lile ar fi făcut 12 lucrări plagiate; pentru unul dintre plagiate a fost sancționată în 2012 de Consiliul Național de Etică din subordinea Ministerului Educației (CNECSDTI) și volumul a fost retras. „Sesizarea revistei 22 vizând celelalte zece plagiate, depusă la CNECSDTI cu nr. 9145/2016, zace necercetată de aproape trei ani”, precizează publicația.
Vasile Popovici, profesor universitar la Universitatea de Vest din Timişoara, fost ambasador al României în Maroc și în Portugalia, a sesizat conducerea universității franceze, instituția care verifică etica academică și ministerul pentru Educația Academică și Cercetare, scrie Revista 22.
Abilitarea este capacitatea de a conduce doctorate, deci de a îndruma studenți doctoranzi. Revista 22 relatează că Ramona Lile a vrut în 2015 să se abiliteze la Universitatea Tehnică din Cluj, însă în teza sa de abilitare „au fost identificate pasaje copiate din lucrarea fostului rector din Oradea” Constantin Bungău, iar “Universitatea Tehnică din Cluj a respins lucrarea, negociind cu candidata o retragere discretă”.
Publicația relatează că pe 27 noiembrie 2018 pe site-ul Universității „Paul Valéry“ Montpellier 3 a fost publicat anunțul de susținere a abilitării în domeniul comunicării sub tutoratul profesorului Ștefan Bratosin, care ar fi obținut “recent” titlul de Doctor Honoris Causa chiar de la universitatea condusă la Arad de Lile. Revista 22 notează că Lile și-a schimbat domeniul de abilitare în scurt timp, de la inginerie la comunicare. “Prima enigmă în acest domeniu nou: în ce limbă s-a susținut teza, fiindcă d-na Lile nu știe franceză”, scrie publicația.
Sursa foto: Ramona Lile – pagina oficială
7 comentarii. Leave new
Este unul din muuuultele exemple de parvenire și oportunism din „elita” arădeană. Nu toți știu însă cum a ajuns RL rector (din secretar fără studii superioare) într-o instituție universitară de stat. Ar fi bun un material (în serial, desigur, că e mult de lucru și va fi mult de citit) despre ascensiunea nulității grăsane, despre cum a scos-o apoi în șuturi pe Lizica, etc. Succes și inspirație!
Lizi are un mare merit, ea si-a selectat secretara!
Oare cat de ciua ii este la Lizica ??? Cred ca isi roade unghiile de baga atata batul prin gard. As vrea sa-i vad fata.
Madam Lile tragea la xerox cursuri acum 22 de ani in AIM si pe la Decanat (in sediu la „sanitar”). O fi incercat sa invete si sa-si depăsească condiția. Dar a depasit-o prea mult. E mare lucru sa stii cand sa te opresti. Dar cine a propus-o in primul mandat ? Dar in al doilea ? Unde sunt profesorii de top: dna Niculescu, dl Coana, dl Herbei, dra Luiela ?
Invidia asta… nu știu de ce vă băgați in treaba altora! Eu ma bucur pentru es și îmi doresc sa primească al 3-lea mandat.
puteti da niste exemple de profesori vertebrali?
NU! Pe cei care au avut curajul să își asume criticile i-am citat. Restul nu mai e treaba noastră.