Cântărețul Tudor Chirilă a dezvăluit marți seară, pe pagina sa de Facebook, că primește amenințări cu moartea și mesaje injurioase din partea unor persoane care nu tolerează opiniile sale publice.
Artistul a postat o captură de ecran cu un mesaj primit de la un utilizator cu pseudonimul „Vanea Vanea”, care i-a transmis: „Moartea ta este viața mea”.
Chirilă a explicat că aceste mesaje provin din partea susținătorilor lui Călin Georgescu, criticând manipularea din rețelele sociale și discursul urii promovat de-a lungul anilor de anumite televiziuni.
„Inboxul meu e plin de înjurături suburbane. Asta este rezultatul manipulărilor din social media și al zecilor de ani în care televiziunile de penali au promovat discursul urii”, a scris artistul.
În mesajul său, Tudor Chirilă și-a reafirmat angajamentul de a-și exprima opiniile, indiferent de consecințe. „Am să spun mereu ce cred, indiferent de câte amenințări și injurii primesc. Sper că mai există o lege care să protejeze opinia și cetățeanul, indiferent de opțiunile lui”, a precizat acesta.
Artistul a subliniat că implicarea sa civică nu i-a adus niciun avantaj personal, dar consideră că amenințările primite sunt o dovadă că există un curent extremist care sufocă dialogul rațional. „Genul ăsta de comentarii îmi întăresc convingerea că există un curent extremist în logica căruia argumentele se prăbușesc”, a adăugat el.
Amenințările și discursurile instigatoare la ură nu sunt noi pentru personalitățile publice care se implică civic. Alți artiști și jurnaliști au experimentat situații similare.
Actorul Victor Rebengiuc a povestit că a fost amenințat înaintea participării la un protest pro-democrație, iar jurnalistul Dragoș Pătraru a dezvăluit că amenințările primite au vizat și familia sa.
Între timp, tensiunile din spațiul public au fost accentuate de scandalul privind finanțarea ilegală a campaniei lui Călin Georgescu pe TikTok. Influențerul Makaveli a folosit limbaj obscen la adresa unor jurnaliști, amplificând polarizarea.
Situația ridică semne de întrebare asupra modului în care statul român protejează libertatea de exprimare și securitatea celor care aleg să-și facă auzite opiniile. De asemenea, fenomenul arată o nevoie urgentă de reglementare a discursului online și de promovare a unui dialog public civilizat.
Până atunci, Tudor Chirilă și alți ca el rămân voci esențiale în lupta pentru un spațiu public mai onest și mai deschis.
Sursa: Știrile ProTV